17 Σεπ 2009

Γιώργος και Ντόρα στις ΗΠΑ. Καλό ταξίδι, αλλά...

Στις 23 Σεπτεμβρίου ξεκινά στη Νέα Υόρκη, η 64η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. του οποίου μέλος είναι η Ελλάδα, από την 25η Οκτωβρίου 1945. Οι εργασίες της Γ.Σ. θα διεξαχθούν στο διάστημα 23-26 και 28-30 Σεπτεμβρίου.

Στη Γ.Σ. θα βρεθεί η Ελληνίδα ΥΠ.ΕΞ. κ.Μπακογιάννη (την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου). Στις Η.Π.Α. θα βρεθεί επίσης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.Παπανδρέου (την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου).

Δεν θα μπούμε στο taxalia, σε σενάρια για τους λόγους της επίσκεψης του καθενός, ούτε και μας αφορά.

Θα θυμήσουμε όμως, ότι
ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, πρώην γερουσιαστής του Illinois, έβαλε προ της εκλογής του φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του σε "φιλελληνικά" ψηφίσματα, όπως το περίφημο 300 (resolution 300) και συμμετείχε σε ομάδες υποστήριξης των ελληνικών συμφερόντων, στο Σκοπιανό, το Κυπριακό, το θέμα του Πατριαρχείου κ.λ.π.

Ο Ομπάμα, εξελέγη τελικά ως 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά από την ημέρα της εκλογής του ...σίγησε περί τα ελληνικά θέματα. Αντιθέτως επισκέφθηκε την Τουρκία μετά βαϊων και κλάδων και τις απένειμε το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα. Δεν μας πέφτει (ως Ελλάδα) λόγος να κρίνουμε τον τρόπο άσκησης της Αμερικανικής πολιτικής, ούτε να κάνουμε υποδείξεις στον Ομπάμα. Είμαστε άλλωστε πολύ μικροί, για κάτι τέτοιο.

Μας πέφτει και μας παραπέφτει όμως λόγος, να υπενθυμίσουμε στον κ.Ομπάμα και τους γερουσιαστές που τον στήριξαν, ότι έλαβε κάποιες δεσμεύσεις, μια από τις οποίες ήταν, ότι τα "καραγκιοζλίκια" των Σκοπιανών, με την "αρχαιολατρεία" και την πλαστογράφηση της ελληνικής ιστορίας, θα είχαν συνέπειες στην πορεία της ΠΓΔΜ προς τους Ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Οι Σκοπιανοί, έδωσαν ρεσιτάλ αλυτρωτισμού, παραβιάζοντας πολλαπλά την ενδιάμεση συμφωνία, σε αυτό το διάστημα, αλλά από τη "φίλη και σύμμαχο" χώρα των Η.Π.Α. και τον "φιλέλληνα" Ομπάμα, δεν είδαμε καμία κίνηση.

Κίνηση που ανιθέτως είδαν οι Σκοπιανοί την 5-11-2004, όταν αιφνιδιαστικά και αναιτιολόγητα, ο γελοιωδέστερος πρόεδρος κράτους, όλων των εποχών, George W.Bush, αναγνώρισε τη FYROM, ως "Μακεδονία", προσπερνώντας αδιάφορα κάθε ελληνική αντίρρηση.

Αυτό που ζητούμε λοιπόν από τους δύο διακεκριμένους πολιτικούς μας, είναι να ασχοληθούν επιτέλους και με τα εθνικά ζητήματα, να τα θέσουν με παρρησία και γενναιότητα, έστω και άκομψα -αν χρειάζεται- και να δώσουμε τέλος στην οσφυοκαμψία και στα Yes Man. Ας μιμηθούμε επιτέλους την Τουρκία. Ας βάλουμε μια φορά το συμφέρον της πατρίδας, πάνω από τις δημόσιες σχέσεις, που απαιτούν διαρκή χαμόγελα συγκατάβασης και χαριτωμένα φωτογραφικά ενσταντανέ.

Ας ρίξουμε επιτέλους και κανένα "μπινελίκι", όταν προσβάλλουν την Ελλάδα, φτύνοντάς μας κατάμουτρα, όπως έκανε ο Ερντογάν με τον Πέρες.

Όσο σκύβεις και προσφέρεις το σβέρκο σου, τόσο θα σε σβερκώνουν.

Περιμένουμε λοιπόν κ.Μπακογιάννη -ειδικά από εσάς- αν τολμήσει να απευθυνθεί ξανά κάποιος Σκοπιανός, λέγοντας σας "mrs minister, my name is Lube and i'm journalist from Macedonia", να τον διακόψετε με το γνωστό σκληρό ύφος σας -όταν θέλετε- και να τον διαολοστείλετε, χωρίς άλλες κουβέντες.

Αρκετά χαριεντιστήκαμε με όλους.

ΝΑ ΘΥΜΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ:
Μια νομοθετική πράξη του Μπαράκ Ομπάμα, ενδεικτική των φιλελληνικών διαθέσεών του, είναι το Ψήφισμα Αριθμός 300, που συνέταξε από κοινού με τους συναδέλφους του, Ολυμπία Σνόου και Ρόμπερτ Μενέντεζ. Το υπέβαλε ο τελευταίος στην Γερουσία εκ μέρους των τριών συγκηδεμόνων του εγγράφου, που θέλανε με αυτό να στείλουνε ένα μήνυμα στα Σκόπια.
Το Ψήφισμα εκφράζει την άποψη της Γερουσίας ότι η πΓΔΜ πρέπει να πάψει να παραβιάζει την ενδιάμεση συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων με εχθρική δράση ή προπαγάνδα και να συνεργαστεί με την Ελλάδα για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος ΟΗΕ-ΗΠΑ, που είναι να βρεθεί ένα αμοιβαία αποδεκτό όνομα για την πΓΔΜ.
see: http://www.voanews.com/greek/archive/2008-06/2008-06-13-voa2.cfm
and http://www.zougla.gr/news.php?id=2817

φωτο: Το ψήφισμα 300
"Στις 5 Νοεμβρίου 2004, η προηγούμενη Κυβέρνηση, χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση με το Κογκρέσο ή με τους συμμάχους μας, αναγνώρισε την ΠΓΔΜ ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η αναγνώριση αυτή υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται από την εκτέλεση της Ενδιάμεση Συμφωνίας. Συνάμα δυσκολεύει τις σχέσεις με τον σταθερό σύμμαχό μας την Ελλάδα. Και πάλι, χαιρετίζουμε την στάση σας στο θέμα, όταν ήσασταν στη Γερουσία."

Συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στον Ελληνοαμερικάνο blogger, John Aravosis



Συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στον Ελληνοαμερικάνο blogger, John Aravosis



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη