Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ αν γίνει κυβέρνηση με το "μακεδονικό";

1 Σεπ 2009

Μια πραγματικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του "μελλοντικού Υπουργού Εξωτερικών" Ανδρέα Λοβέρδου, στον Τάκη Μίχα. Ό,τι πιό ενδιαφέρον έχουμε τις τελευταίες ημέρες της ανόητης εκλογολογίας. Κάθε φράση του κ.Λοβέρδου και μια είδηση. Η αξιολόγηση και η κριτική ανήκουν στον κάθε Έλληνα, στον κάθε ψηφοφόρο.

ΜΙΧΑΣ: Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι το πρόσφατο ξέσπασμα του εθνικισμού στα Σκόπια είναι το αποτέλεσμα της αρνητικής απόφασης για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στην οποία έπαιξε σοβαρό ρόλο και η Ελλάδα. Συμφωνείτε με αυτή την διαπίστωση;

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: «Η Ελλάδα δεν άσκησε βέτο. Πιστεύω ότι η εθνικιστική πολιτική (των Σκοπίων σ.σ.) είναι πολιτική εσωτερικής κατανάλωσης και με αυτή την πολιτική ο κ. Γκρούεφσκι κέρδισε τις βουλευτικές, δημοτικές και προεδρικές εκλογές. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα που ενοχλείται από τον εθνικισμό των Σκοπίων. Ο εκφερόμενος από τη FYROM πολιτικός λόγος συναντά αντιρρήσεις και αλλού και ιδιαίτερα στην Βουλγαρία, που έχει ενοχληθεί από την έξαρση του εθνικισμού.»

Μπορείτε με μια πρόταση να μας πείτε γιατί δεν αποδέχεσθε τον όρo «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για τη γειτονική χώρα;

«Το μέρος δεν μπορεί να υποκαταστήσει το όλο. Η γειτονική χώρα αποτελεί ένα τμήμα της Μακεδονίας και συνεπώς, δεν μπορεί να υιοθετεί μια ονομασία που παραπέμπει σε ολόκληρη την Μακεδονία.»

Με την ίδια λογική, σε περίπτωση που τα Σκόπια αποδεχτούν την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» δεν θα πρέπει και η ελληνική Μακεδονία να μετονομασθεί σε «Νότια Μακεδονία»;

«Όχι.. Η Βόρεια Μακεδονία δεν είναι περιοχή. Είναι χώρα κάτω από την οποία βρίσκεται η Ελλάδα, της οποίας μια περιφέρεια ονομάζεται Μακεδονία. Το γεγονός ότι στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς μιλάμε για «Ελληνική Δημοκρατία» αίρει το εύλογο του ερωτήματός σας.»

Έχει γλώσσα η γειτονική χώρα και ποια είναι αυτή;

«Τι είναι η γλώσσα τους; Η γλώσσα τους είναι σλαβομακεδονική. Όμως, αυτό είναι έξω από τα ζητούμενα της ενδιάμεσης συμφωνίας.»

Και ποια είναι η εθνότητα τους;

«Το ερώτημα σχετικά με την εθνότητα των πολιτών της γειτονικής χώρας έπεται της λύσεως της ονομασίας και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει λύση. Νομίζω ότι η μη συμπερίληψη του θέματος της εθνότητας και της γλώσσας στις προτάσεις Νίμιτς θα μπορούσε να διευκολύνει την επίλυση του προβλήματος.»

Η Αθήνα ζητά από τα Σκόπια να αλλάξουν το όνομα της χώρας τους και παράλληλα αρνείται να τα διαβεβαιώσει δημόσια ότι θα έχουν, τουλάχιστον, τη δυνατότητα να επιλέξουν την εθνότητα και την γλώσσα τους. Δεν κατανοώ πώς αυτό διευκολύνει την επίλυση του προβλήματος.

«Διότι αν μπούμε σε μια συζήτηση περί γλώσσας και εθνότητας δεν πρόκειται να απεμπλακούμε ποτέ. Αν όμως η συμπερίληψη γίνει με αναγωγές που οδηγούν σε συνομολογήσεις αυθαιρεσιών, δεν θα μας βρει πολιτικά σύμφωνους.»

Τι πιστεύετε για το αίτημα αναγνώρισης «μακεδονικής μειονότητας» που εγείρουν μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες συμπολίτες μας;

"Ο προσδιορισμός της μειονότητας, όπως υπάρχει στον ΟΗΕ και αλλού, δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα που διατυπώνουν ορισμένοι άνθρωποι στην Ελλάδα σχετικά με την αναγνώριση «μακεδονικής μειονότητας.»"

Ισχύει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού για τους Έλληνες πολίτες;

«O αυτοπροσδιορισμός είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Όμως, αποτελεί θέμα και με βρίσκει αντίθετο η αποδοχή οποιουδήποτε στοιχείου(πολιτισμικού κλπ) που συνιστά αποδοχή χαρακτηρισμού μειονότητας. Φυσικά στο ατομικό επίπεδο, κανένας δεν έχει πρόβλημα να πιστεύει αυτά που θέλει.»

Πιστεύετε ότι θα πρέπει να διώκονται όσοι κάτοικοι της Μακεδονίας αυτοπροσδιορίζονται ως «μειονοτικοί»;

"Θεωρώ τους ανθρώπους του «Ουράνιου Τόξου» συμπατριώτες μου, έχω συναντηθεί μαζί τους και έχω ακούσει τα επιχειρήματα τους. Είμαι αυστηρός αντίπαλος σε οποιαδήποτε προσπάθεια να δημιουργηθεί θέμα μειονότητας, όπως είμαι και αυστηρός αντίπαλος σε οποιαδήποτε δίωξη ατόμου ή ατόμων επειδή τυχαίνει να αυτοπροσδιορίζονται ως μειονοτικοί, όσο αυθαίρετες κι αν είναι οι κρίσεις τους."

O περίφημος νόμος Γεννηματά που επέτρεπε τον επαναπατρισμό των κομμουνιστών προσφύγων του Εμφυλίου απέκλειε από την κατηγορία αυτή τους «αλλογενείς». Σκέπτεστε να τον αλλάξετε όταν έρθετε στην εξουσία;

«Πιστεύω ότι όσα υπόλοιπα χρωστάμε από την εποχή του Εμφυλίου πρέπει να εξαλειφθούν. Είχαμε λάβει απόφαση το 2003 να κάψουμε τα κόκκινα δελτία, δηλαδή τα δελτία των ανθρώπων σλαβομακεδονικής καταγωγής των οποίων απαγορεύεται η έλευση στην Ελλάδα. Αν αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι θα εγείρουν αξιώσεις σχετικά με παλαιές περιουσίες, μπορούν να πάνε στα δικαστήρια να τις διεκδικήσουν. Δεν πρέπει να υπάρχουν αγκυλώσεις τέτοιες που να εμποδίζουν να λύσουμε το πρόβλημα με τη FYROM σε σχέση με το όνομα. Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ένας χώρος γεμάτος προβλήματα. Δεν είναι σωστό το θέμα του ονόματος να βαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και να καθιστά τη FYROΜ ένα μέρος από την οποία θα ξεκινήσουν προβλήματα τα οποία θα μεταλαμπαδευθούν και σε άλλες περιοχές. Η εξάλειψη αυτών των υπολοίπων από τον Εμφύλιο είναι μια σωστή κίνηση και περιορίζει ακόμα περισσότερο το πρόβλημά μας με τη FYROM στο θέμα του ονόματος.»

Ποιες είναι εν συντομία οι καθοριστικές διαφορές σας με τη ΝΔ όσον αφορά τον χειρισμό του θέματος της ονομασίας;

«H ΝΔ μετέτρεψε ένα θέμα διαφοράς με τη γείτονα για το θέμα του ονόματος σε ένα θέμα καθολικής αντίθεσης με τα Σκόπια. Αν γίνουμε κυβέρνηση θα εξαφανίσουμε αυτή την αρνητική κατάσταση. Θα περιορίσουμε αυστηρά τις διαφορές μας στο θέμα του ονόματος και θα αναπτύξουμε σχέσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Δεν είναι π.χ. σωστό η κ. Μπακογιάννη να μην έχει ποτέ δει την ηγεσία των Σκοπίων ή να μην τηλεφωνιέται μαζί τους επειδή υπάρχει έξαρση στο θέμα του ονόματος.»

Υπάρχει τίποτα που σας κάνει να πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ όταν έρθει στην εξουσία θα λύσει το πρόβλημα;

«Ναι. Είχαμε φτάσει πολύ κοντά στη συμφωνία με τα Σκόπια επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου. Και θα το ξανακάνουμε. Το μήνυμά μας είναι μήνυμα επίλυσης και όχι αντιπαλότητας.»

newstime.gr
Share

17 σχόλια:

 1. Ο λαός μας λέει: "Τι κάνεις Γιάνν? Κουκιά σπέρνω." Ε! έτσι είναι και η συνέντευξη του "εν δυνάμει" ΥΠΕΞ.
  Δηλαδή εάν το ΠΑΣΟΚ καθόταν ένα χρόνο ακόμη στη εξουσία θα είχε λυθεί το πρόβλημα με την FYROM.
  Θα τρελλαθούμε τελείως....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν μας είπες Αντρέα τι ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕΣ ΣΤΟ ΝΑΣΕ ΠΑΡΙΣΗ στη Φλώρινα, ξέρεις εσύ...
  Εκεί που νομιμοποίησες με την παρουσία σου τις ΜΠΟΥΡΔΕΣ του ΙΟΥ Νάσε Κωστόπουλου....


  (Θα επανέλθω τις επόμενες ημέρες για την παρουσία σου στη Φλώρινα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δυο ερωτήσεις που δεν τέθηκαν.....

  Επί ΠΑΣΟΚ και επί υφυπουργίας Λοβέρδου 112 χώρες αναγνώρισαν τα σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα.Τι κάνατε για αυτό ?

  Το 2002 έληγε η Ενδιάμεση Συμφωνία. Γιατί δεν προχωρήσατε στη απόσυρσή της μιας και το Μέρος καπηλευόταν το ΄Ολον 7 χρόνια ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κύριε Λοβέρδο,
  αυτές οι θέσεις έχουν εγγριθεί από τα συλλογικά όργανα του κινήματος ή αποτελούν προσωπικές σας θέσεις;
  Γιατί ο "επαναπατρισμός των Σλαβομακεδόνων" τον οποίο υπόχεστε, θα δώσει μερικές ψήφους παραπάνω στο κίνημα, αλλά θα αδυνατίσει το επιχείρημά σας, ότι "λόγω του μικρού αριθμούς τους δεν αποτελούν μειονότητα κάποιοι στη Β.Ελλάδα".
  Θέλετε να αυξήσετε τον αριθμό τους;
  Την ιστορία του Κάλτσεφ και των απογόνων του τη γνωρίζετε;
  Έχω την εντύπωση ότι θα οδηγηθείτε κακήν-κακώς σε αναδίπλωση !
  Φυσικά αυτή η συνέντευξη θα προκαλέσει πάταγο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ένα είναι το συμπέρασμα της συνέντευξης: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΨΗΦΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!
  ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ...

  ΕΔΩ ΟΜΩΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ...

  (Φυσικά υπάρχει πάντα και η σοφή ποντιακή παροιμία που λέει: το τάξιμον χωρία κι χαλά, το πάρσιμον χαλά)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. «Όχι.. Η Βόρεια Μακεδονία δεν είναι περιοχή. Είναι χώρα κάτω από την οποία βρίσκεται η Ελλάδα, της οποίας μια περιφέρεια ονομάζεται Μακεδονία.


  το είπε ο Αντρέας Λοβέρδος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ


  Με λίγα λόγια ο κ. Λοβέρδος μας λέει ότι υπάρχει μια χώρα με το όνομα Μακεδονία της οποίας από κάτω βρίσκεται η Ελλάδα η οποία έχει μια περιφέρεια που λέγετε Μακεδονία

  Η λέξη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ σημαίνει, τμήμα, περιοχή, κομμάτι, διαμέρισμα, περιφέρεια ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ κ. Λοβέρδε εδώ και χιλιάδες χρόνια.

  Άμα υπάρχει χώρα με το όνομα Μακεδονία κ. Λοβέρδε ζήτω που καήκαμε

  Απορώ κάτι τέτοιους Λοβέρδους τους ψηφίζουν Έλληνες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πάμε από το κακό(ΝΔ) στο χειρότερο(ΠΑΣΟΚ).


  Flash 9.61
  ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 1999

  http://online-pressblog.blogspot.com/2009/01/blog-post_9549.html

  ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ ΤΙΣ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ Ο Γ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Κριμα που δεν ζει ο Αντρεας να σε θαυμασει Γιωργακη εσενα και τα "αστερια" που εχεις μαζι σου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Μη πει κανείς μετά οτι δεν ήξερε.......
  Τα λένε πλέον χωρίς κανένα θράσος, στα μούτρα μας....
  Άντε να μας δω τι θα ψηφήσουμε πάλι.......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Γιώργο Παπανδρέου, τι λέει αυτός; Τι του υποσχέθηκες;

  http://taxalia.blogspot.com/2008/10/blog-post_9374.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. nomizw prepei na valoume mpros na mhn ginei to Pasok kyvernhsh...
  vevaia apo th skula sth xaryvdh einai h katastash alla apo ta xeirotera kalh kai h Panagiwtena...
  einai ntroph na dexetai slavomakedonikh glwssa aisxos!
  ton prokalw de na mou deiksei se ti diaforopoieitai h glwssa ayth apo ta voulgarika kai ta servika...alla nai to ksexasa! toso ta voulgarika oso kai ta servika einai idiwmata ths slavomakedonikhs mono pou oi voulgaroi kai oi servoi den to xoun katalavei akomh!
  sorry gia ta greeklish alla o ekneyrismos mou einai megalos...:(

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Είναι γνωστό πια ότι το ΠΑΣΟΚ του "η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες" δεν υπάρχει πια. Με τι τύπους σαν το Λοβέρδο που σε εθνικά ζητήματα το λόγο του τον χαρακτηρίζει τουλάχιστον η ασάφεια και τύπους σαν την κα Διαμαντοπούλου που εκπροσωπεί το χώρο σε διάφορες περίεργες Λέσχες - κρυφά από μας για το καλό μας;! - και άλλους διάφορους (Πάγκαλος, Τουρκοπομάκοι βουλευτές...)δε θα μπορούσε να μας πείσει για την αγάπη τους για την πατρίδα. Να μη μιλήσω για τον ίδιο Αμερικανοαναθρεμένο αρχηγό...
  Αλλά δε μπορώ να καταλάβω αυτή τη μιζέρια των Ελλήνων να μη θέλουν να ξεκολλήσουν απ' όλη αυτή την πολιτική αλητεία των τελευταίων δεκαετιών!... Αυτοκαταστρεφόμαστε και- δεν το ξέρουμε;! Βοηθείστε πατριώτες, χανόμαστε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Η ΝΔ εκανε την αρχη στο ξεπουλημα και στο ξεφτελυσμα ...Το ΠΑΣΟΚ ετοιμαζεται να το απο-τελειωσει!

  Και ας μην ξεχναμε εκει που υπαρχει ο Γιωργος υπαρχει η Ντορα εκει που υπηξρχε ο Βαλλιανατος υπηρχε ο Μιχας!!!!!!

  Μην τους αφησουμε.

  Οχι στα Μπλε και πρασινα λαμογια!

  ΛΑ.Ο.Σ. και παλυ ΛΑ.Ο.Σ.

  Τωρα ωποια δεν υπαρχει καμμια μια καμμια δικαιολογια!

  Δεν υπαρχει καμμια δικαιολογια για καταγγελιες και κλαψουρες αν ξανακανουμε το λαθος!!!

  Δεν υπαρχει τιποτα μα τιποτα αλλο!!!!

  Χωρις φοβο και με ΠΑΘΟΣ


  ΛΑ.Ο.Σ..........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Πρώτα πρώτα άς βλέπουν οι ψηφοφόροι ποιόν ψηφίζουν. Καιρός να μάθουν οι ψηφοφόροι του Λοβέρδου με τι θέσεις πάει να πάρει την ψήφο τους.
  Οι θέσεις του Λοβέρδου είναι επιοικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ! Μια ζωή κανουμε πίσω στους Τουρκαλάδες, τώρα στον Γκρουέβσκη και αύριο στους Τσαμουριώτες και το πράγμα χειροτερεύει!
  ΤΟ ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΞΙΑ ΠΙΣΩ ΜΠΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ!
  Μόνον ένα όνομα ΕΘΝΙΚΟΥ προσδιορισμού σαν το ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, με εθνικό προσδιορισμό ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ και γλώσσα ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ, τοτε μονον θα υπαρξει λύση που θα μπει σφήνα ανάμεσα στους Σλαβομακεδόνες των Σκοπίων και τους Ελληνες Μακεδόνες, άρα αλλάζει και ο όλος αλυτρωτισμός και τα κουραφέξαλα περί Μεγαλέξανδρου, και αφ' εταίρου δημιουργείται σφήνα ανάμεσα στους Σλαβομακεδόνες καί στούς Βούλγαρους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ρε παιδιά, συγνώμη κιόλας,

  γιατί δεν κάνουμε μια συμφωνία (ως κράτη), Σέρβοι απο Βόρεια, Αλβανοί απο Δυτικά, Βούλγαροι απο Ανατολικά, εμείς απο Νότια,
  να χωρήσουμε αυτό το κρατίδιο του ανεμομαζώματος φυλών των Βαλκανίων (γιατί περι αυτού πρόκειται), με ένα Χ στα τέσσερα και ο καθένας να πάρει απο ένα κομμάτι;

  Να τελειώνουμε με τα αλητοτσιράκια των Αμερικανών, που μέχρι και ο Ερντογάν ξύπνησε και τους κάνει βίζιτες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Αυτό δε γίνεται διότι ο χωροφύλακας στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ και έχουν εκεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική τους βάση στον κόσμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε το θέμα, τώρα, στο Taxalia.blogspot.com

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη