28 Νοε 2009

Dubai! The party is over ... Ο Στέλιος θα το έλεγε πολύ πιο απλά… «είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια»




Από την
Μafalda, για το TaXalia, το Νο1 Blog της Μακεδονίας.


Στα πάρκινγκ του μοντέρνου αεροδρομίου του Dubai, ήδη εδώ και αρκετό καιρό τρώει η σκόνη της ερήμου πολλά πολυτελή αυτοκίνητα. Η άμμος, που έχει καλύψει τα παρμπρίζ , είναι κολλημένη και δημιουργεί μια ξερή λάσπη που δύσκολα θα φύγει!

Σε αρκετά από αυτά τα ελαστικά έχουν αρχίζει να ρυτιδιάζουν και να σκάνε καθώς ο συνδυασμός των υψηλών θερμοκρασιών της μέρας με την ψύχρα της νύχτας που κατεβάζει η έρημος και την απίστευτη υγρασία, επιταχύνουν τη φθορά .


Οι λεηλασίες ξεκίνησαν δειλά δειλά. Οι Ινδοί και οι Πακιστανοί πεινασμένοι μετανάστες τα ξελαφρώνουν από τα στερεοφωνικά και τις τηλεοράσεις που τα βάραιναν, μόνο που πια, δεν υπάρχει σχεδόν κανείς να αγοράσει έστω σε τιμή ευκαιρίας.

Κάποια από τα αυτοκίνητα, τα έχουν ήδη κάνει καταλύματα αυτοί που απλήρωτοι εδώ και μήνες διώχθηκαν κακήν κακώς χωρίς καν το εισιτήριο της επιστροφής για την πατρίδα τους.


Περιπλανώμενοι , άστεγοι και πεινασμένοι. Αυτό κέρδισαν δουλεύοντας κάτω από βάναυσες συνθήκες , για να στήσουν το ερμαφρόδιτο οικοδόμημα της Ανατολής! Θυσία στο βωμό της έπαρσης .

Καιρό τώρα ακούγαμε ανθρώπους που...
...μιλούσαν για τη Νέα Υόρκη της Ανατολής, για το αριστούργημα του μέλλοντος, για τον τόπο που όλα είναι «τέλεια» κλπ.
Είδα τα τερατώδη κτίρια, τις απίστευτες παρεμβάσεις στη φύση με τη δημιουργία τεχνητών νησιών, και αλληθώρισε το ματάκι μου! Δεν μπορεί, όλο αυτό το «πράγμα» κάποια στιγμή θα στομώσει, θα φτάσει σε αδιέξοδο, θα καταρρεύσει γιατί είναι αν μη τι άλλο βιασμός παρά φύση. Και μάλιστα, κατ’ εξακολούθηση, σκεφτόμουν..
Η εκμετάλλευση των ανθρώπων από ανθρώπους ανεξέλεγκτη, οι παρεμβάσεις στη φύση ανεξέλεγκτες κι αυτές! Αρχιτεκτονικά τερατουργήματα που εισβάλλουν με θράσος στον ουρανό για να επιδείξουν την μηχανική επικυριαρχία, τεχνητά νησιά, τεχνητά ποτάμια, τεχνητές πίστες χιονιού για σκι, τεχνητές παραλίες, και εν τέλει τεχνητοί άνθρωποι που είδαν όλα αυτά σαν πρόταση και μοντέλο για το μέλλον του κόσμου.

Το πολυτελέστερο ξενοδοχείο του πλανήτη, τυ Burj Al Arab στο Dubai .
Το ψηλότερο κτίριο του πλανήτη , το Burj Dubai , εκει κι αυτό!

...και κάπου 250.000 εργάτες που δούλευαν στις κατασκευές για λιγότερο από 10 δολάρια την ημέρα, εκει ..κι αυτοί! Που αλλού?

Οι βίλες των πραγματικά πλουσίων και των σταρ του Χολλυγουντ παραμένουν.
Μόνο που μοιάζουν πια σαν φωτάκια που αναβοσβήνουν σε ένα καμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο!

Τεράστια οικοδομήματα παρατημένα ημιτελή, κλειστά μαγαζιά, έρημα εμπορικά κέντρα και οι μηχανές του τεχνητού χιονιού άνεργες!

Ferrari παρατημένες στο αεροδρόμιο, καζίνο άδεια, μεσαία στελέχη που εγκαταστάθηκαν εδώ ελπίζοντας σε μια γρήγορη επαγγελματική εξέλιξη και χρήμα με ουρά, συνθέτουν τον αντίλαλο του πιο προκλητικού πάρτι που στήθηκε εδώ και δεκαετίες!

Ο Εμίρης του Dubai πάντως δεν πρόκειται να γίνει κακομοίρης. Έχει αποθέματα σε πετρέλαιο . Θα βρει τρόπο να συνεχίσει να πλουτίζει ! Δεν τον φοβάμαι μη πτωχεύσει!

Τώρα να μου πείτε τι σιγοτραγουδάς?
Δεν ξέρω γιατί αλλά αυθόρμητα μου ήρθε στα χείλια εκείνο το παλιό τραγουδάκι: «είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια, ο βοριάς θα στα κάνει συντρίμμια κομμάτια» !

Και το Dubai, έχει πολύ άμμο. Μα πάρα πολύ άμμο.
Και ζούμε σε εποχές ισχυρών ανέμων....

"Μafalda" είμαι ότι θέλω τραγουδάω !


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη