28 Ιαν 2010

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Αλβανίας-Ελλάδας για τα υδάτινα σύνορα.


Τις αντιρρήσεις της Αλβανικής αντιπολίτευσης, σας τις παρουσιάσαμε πρώτοι και μόνο εδώ στο taxalia, για να ευλογήσουμε και τα γένια μας, στις 30 Απριλίου (εδώ).

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας κήρυξε...
αντισυνταγματική την Συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο χώρων για τα υδάτινα σύνορα. To θέμα είχαμε αποκαλύψει πρώτοι -οι σχετικοί σύνδεσμοι στο τέλος του κειμένου
Οι ιστορικοί και η αντιπολίτευση στην Αλβανία θεωρούν ότι η συγκεκριμένη συμφωνία που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2009 αδικεί την ΑλβανίαΓι΄αυτό το λόγο, η αντιπολίτευση είχε καταφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ζητώντας την ακύρωση της Θαλάσσιας Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για τα υδάτινα σύνορα.

Η επίσημη ιστοεσελίδα του Αλαβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου,αναφέρει,μεταξύ άλλων:« Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας της Αλβανίας αναφέρει ότι στη συνεδρίαση του, της 26.01.2010, σύμφωνα με το άρθρο 131 / β) του Συντάγματος, αποφάσισε ομόφωνα να κηρύξει αντισυναταγματικό το σχέδιο συμφωνίας που υπογράφηκε της Δημοκρατίας της Αλβανίας και την Δημοκρατίας της Ελλάδας "Σχετικά με την οριοθέτηση των αντίστοιχων περιοχών της υφαλοκρηπίδας και άλλες θαλάσσιες περιοχές σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». η στάση της Ελλάδας εκφράζει μια απειλή για τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Επίσης θεωρεί ότι η Ελλάδα προσπαθεί να αναμιχθεί στις αποφάσεις που λαμβάνει ένα νομικό όργανο, όπως το Συνταγματικό δικαστήριο της χώρας. Ο ίδιος επιμένει για επανεξέταση της συμφωνίας με την συμμετοχή ξένων διπλωματών και του ΝΑΤΟ.Ο αρχηγός του σοσιαλιστικού κόμματος στην Αλβανία Εντι Ράμα δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι η Αλβανική κυβέρνηση λειτουργεί σαν ένα σκοτεινό όργανο σε αντίθεση με τα δημόσια συμφέροντα. «Μόνο το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε την ευκαιρία για ελεύθερη γνώμη με βάση τη βαθιά εμπειρία να αποφασίσει για αυτό το θέμα που προκάλεσε αντιπαραθέσεις στην χωρα.

Η Αλβανία και η Ελλάδα είναι δύο γειτονικές χώρες αλλά και φιλικές και αυτή η συμφωνία είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί, και να επανεξεταστεί."Η συγκεκριμένη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας είχε γίνει τον Απρίλιο του 2009 στα Τίρανα. Παρόντες ήταν οι δύο πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Σαλί Μπερίσα. Υπογράφηκε απο τους δύο υπουργούς Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Λουλζίμ Μπάσα.

Ο ΄Ελληνας Ανυπεξ κ. Δημήτρης Δρούτσας σε δήλωσή του στα Αλβανικά ΜΜΕ(την οποία μας επιβεβαίωσε και το γραφείο του στην Αθήνα,)τονίζε:" Ανησυχούμε για τήν κατάσταση αυτή και είμαστε εν αναμονή της διευκρίνισης αυτής της απόφασης...Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε δικαστικές αποφάσεις, αλλά περιμένουμε από την Αλβανική πλευρά να βρεί λύση στο θέμα."

Πηγή :Shekulli
newstrap.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη