23 Μαρ 2010

ΤΟ MΕΛΛΟΝ TΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ: ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΕΠΑΡΚΗΣ Η ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

- Μειώνεται η δομημένη έκταση, αλλά ακυρώνονται χώροι πρασίνου
- Διατηρείται το εμπορικό κέντρο
- Παραμένει το γήπεδο του ΠΑΟ χωρίς σύνδεση με Ρυθμιστικό
- Παραμένει ο σχεδιασμός μεγάλου υπόγειο γκαράζ στην Αλεξάνδρας

Σε μια πόλη με το έλλειμμα πρασίνου της Αθήνας και με σοβαρά πλήγματα στα ...

περιαστικά δάση από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 και του 2009, η προστασία και διεύρυνση των ελεύθερων χώρων οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα. Ο Ελαιώνας, όπου το Π.Δ. του 1995 προβλέπει 3.000 στρέμματα για πράσινο, κατέχει ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στους δυνητικούς πνεύμονες της πόλης.
Η προσφυγή των 130 πολιτών κατά της ρύθμισης Σουφλιά για το γήπεδο του ΠΑΟ και το γιγαντιαίο εμπορικό κέντρο του κ. Βωβού, απέτρεψε το χειρότερο για την πόλη και άνοιξε δυνατότητες να τεθεί το θέμα σε νέα βάση.

Το νέο σχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής:
· Αποτελεί βελτιωμένη πρόταση σε σχέση με τη προηγούμενη ρύθμιση, καθώς προβλέπει περισσότερους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου και μειώνει σημαντικά τη δομημένη έκταση στη περιοχή του Βοτανικού.
· Διατηρεί, έστω και με μικρότερο εμβαδόν, το Εμπορικό Κέντρο ιδιοκτησίας Βωβού, για το οποίο εκφράζουμε την αντίθεσή μας, καθώς διατηρούμε σοβαρότατες αντιρρήσεις και αμφιβολίες για την χρησιμότητά του από πολεοδομική και κοινωνική άποψη
· Συνεχίζει να ακυρώνει τους χώρους πρασίνου που προβλέπονταν στο Π.Δ. 1995 για τον Ελαιώνα, χώροι που αποτελούν το ελάχιστο απολύτως απαραίτητο για την πόλη.
· Επιμένει στη χωροθέτηση του γηπέδου του ΠΑΟ χωρίς συγκριτική μελέτη και χωρίς σύνδεση με την επικαιροποίηση του Ρυθμιστικού. Η απλή τήρηση της νομιμότητας δεν αρκεί για να έχουμε βιώσιμη χωροταξία.
· Αφήνει άθικτο το σχεδιασμό για μεγάλο υπόγειο γκαράζ στο χώρο του παλιού γηπέδου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Το σχέδιο αυτό ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό την προοπτική για υψηλό πράσινο και επιδεινώνει τα κυκλοφοριακά προβλήματα των Αμπελοκήπων πριμοδοτώντας την πρόσβαση του ΙΧ σε μια δύσκολη γι’ αυτό περιοχή.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι η νέα ρύθμιση αντιπροσωπεύει έναν επώδυνο συμβιβασμό εις βάρος της πόλης μας. Συνεχίζουμε λοιπόν να ζητάμε:
· Να προχωρήσει η υλοποίηση του πρασίνου και η συνολική αναβάθμιση του Ελαιώνα όπως προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα του 1995, με μέριμνα για συνεκτικούς χώρους πρασίνου και όχι απλές πρασιές ή μικρούς χώρους που εύκολα μετατρέπονται σε χώρους στάθμευσης.
· Να ξεκινήσουν συγκριτικές μελέτες χωροθέτησης, στα πλαίσια της επικαιροποίησης του Ρυθμιστικού, για όλες τις εκκρεμείς υπερτοπικές χρήσεις όπως τα γήπεδα ΠΑΟ και ΑΕΚ, η Όπερα, η Εθνική Βιβλιοθήκη και ο σταθμός των ΚΤΕΛ. Θέλουμε ανοικτό και δημόσιο διάλογο για την εξέλιξη και το μέλλον της πόλης μας.
· Να διατεθεί αποκλειστικά για υψηλό πράσινο ο χώρος που θα αποδεσμευτεί στη Λ. Αλεξάνδρας, χωρίς το σχεδιαζόμενο μεγάλο γκαράζ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη