5 Ιουν 2010

Φωτογραφία - φωτογραμμετρία

Φωτογραφία
Με τον όρο φωτογραφία αναφερόμαστε γενικά στη διαδικασία δημιουργίας οπτικών εικόνων μέσω της καταγραφής και αποτύπωσης του φωτός, με χρήση κατάλληλων συσκευών (φωτογραφικές μηχανές). Ετυμολογικά, η λέξη φωτογραφία είναι σύνθετη και προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις -φως και -γραφή.
Η φωτογραφία, πέρα από την τεχνική της διάσταση, αναγνωρίζεται ως ένα από τα ευρύτερα διαδεδομένα μέσα επικοινωνίας του 20ου αιώνα καθώς και ως μία μορφή τέχνης συγγενικής με την ζωγραφική.
Περισσότερα εδώ


Φωτογραμμετρία
Η Φωτογραμμετρία αποτελεί σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, την κυριότερη μεθοδολογία παραγωγής χαρτογραφικών υποβάθρων.Οι εξελίξεις που έχουν συντελεστεί κατά τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής, ειδικότερα στον τομέα της Αναλυτικής και Ψηφιακής Φωτογραμμετρίας, σε συνδυασμό με εκείνες των Αεροφωτογραφήσεων, έχουν δημιουργήσει προϋποθέσεις για παραγωγή εξαιρετικά υψηλής ακρίβειας τοπογραφικών υποβάθρων τόσο σε διανυσματική όσο και σε raster μορφή.

Και τα δύο έχουν βασιστεί σε ιδέες -και- Ελλήνων επιστημόνων όπως του Αριστοτέλη και άλλων.

Αυτές οι τακτικές οπτικής δεν ηταν θεωρητικές σκέψεις αλλά είχαν και πρακτικό αντίκρυσμα. Ένα από τα τελειότερα μνημεία τέτοιων πρακτικών είναι ο Παρθενώνας (που όπως λέμε στο TaXalia φέτος συμπληρώνονται 2500 χρόνια από την θεμελίωσή του)
Δείτε το video με τις τακτικές και τα "τρικ" που εφαρμόζαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας.
(στο parthenon-sculptures)

http://taxalia.blogspot.com/
με πλήροφορίες από το http://el.wikipedia.org/
αφιερωμένο στον Απόστολο.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη