12 Ιουν 2010

Συνάντησή του ΟΜΠΑΜΑ με ανώτατους αξιωματούχους από τον πετρελαϊκό γίγαντα BP

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα την πρώτη συνάντησή του με ανώτατους αξιωματούχους από τον πετρελαϊκό γίγαντα BP, όπως ανέφερε την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος, καθώς τα κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως η διαρροή από την πετρελαιοπηγή στον Κόλπο του Μεξικού μπορεί να είναι διπλάσια απ΄ό,τι αρχικά υπολογιζόταν.
Ο Ομπάμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της BP, Καρλ-Χένρικ Σβάνμπεργκ, την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον. Δεν ήταν σαφές κατά πόσον ο γενικός διευθυντής της εταιρίας, Τόνι Χέιγουορντ, ο οποίος έχει δεχθεί σκληρή κριτική από τον Ομπάμα ως το πρόσωπο που δίνει απαντήσεις για την πετρελαϊκή καταστροφή που προκάλεσε η BP, θα είναι επίσης παρών.

Ο Ομπάμα έχει δεχθεί κάποιες επικρίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή δεν συναντήθηκε με αξιωματούχους της BP μετά την έκρηξη, στις 20 Απριλίου, της εξέδρας της Deepwater Horizon που προκάλεσε την τεράστια πετρελαιοκηλίδα στον πυθμένα του Κόλπου του Μεξικού, τη μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ.

Οι συζητήσεις με τον Χέιγουορντ της BP και άλλους είχαν εναποτεθεί στο ναύαρχο της ακτοφυλακής Θαντ Άλεν, ο οποίος συντονίζει την απόκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην καταστροφή.

Ο Ομπάμα έχει προγραμματίσει επίσης να μιλήσει τηλεφωνικά το Σάββατο με το βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, που έσπευσε την Παρασκευή να υποστηρίξει την BP, εν μέσω μιας διεύρυνσης του ρήγματος μεταξύ των δύο συμμάχων χωρών.

Βρετανοί πολιτικοί αισθάνονται αμήχανα για τη ρητορική του Ομπάμα εναντίον της BP, καθώς ο καταποντισμός της τιμής της μετοχής της εταιρίας θέτει μια σοβαρή απειλή στις αποταμιεύσεις για τη σύνταξη πολλών βρετανικών νοικοκυριών.

Την Πέμπτη επιστήμονες της κυβέρνησης των ΗΠΑ ανέφεραν ότι μπορεί να διαρρέουν από 20.000 έως 40.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα αφότου η εξέδρα βυθίστηκε στον πυθμένα του ωκεανού στις 22 Απριλίου.

Προηγούμενες κυβερνητικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι η διαρροή μπορεί να είναι από 12.000 έως 25.000 βαρέλια την ημέρα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη