11 Ιουλ 2010

Τι θα γίνει αν η γη σταματήσει να γυρίζει;

Είναι γνωστό ότι η ταχύτητα περιστροφής της γής γύρω από τον εαυτόν της (που καθορίζει και τη διάρκεια την ημέρας) συνεχώς μειώνεται. Σήμερα είναι 1667 χλμ/ωρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πριν 400 εκ. χρόνια η γη έκανε κατά την περιφορά της γύρω από τον ήλιο 40 επιπλέον στροφές, μιας και γύριζε γρηγορότερα και συνεπώς το έτος είχε 40 μέρες περισσότερες. Υπολογίζεται ότι σε 4 δις χρόνια θα σταματήσει να γυρίζει.

Αυτό που θα συμβεί καθώς θα μειώνεται συνεχώς η ταχύτητά της είναι ότι οι ωκεανοί θα μετατοπιστούν προς τους πώλους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ενιαία ήπειρος γύρω από τον Ισημερινό και δύο αυτόνομοι ωκεανοί γύρω από τους δύο πώλους.

Τα μεγαλύτερα βουνά θα είναι το Κιμποράτσο (Εκουαδόρ) με ύψος 13,615 μ., το Κιλιμάντζαρο (Τανζανία) με ύψος 12,786 μ. και οι Άνδεις (Κολομβία) με 12,280 μ.

Το χαμηλότερο σημείο που θα χωρίζει τους δύο Ωκεανούς θα είναι ΝΔ της νήσου Κιριμπάτι στο Δυτικό Ειρηνικό και θα είχε ύψος 2760 μ.

Λόγω του εδάφους στο Νότιο ημισφαίριο ο Ωκεανός θα ήταν πιο ρηχός και το νερό θα καταλάμβανε περισσότερη έκταση με αποτέλεσμα η στάθμη του Νότιου Ωκεανού να βρίσκεται 1400 μ. χαμηλότερα από του Βόρειου.

Όλα αυτά έχουν βέβαια μια απλή επιστημονική εξήγηση. Σήμερα η θέση των ωκεανών καθορίζεται από την ισορροπία τόσο της βαρυτική έλξης της γής, που τείνει να μεταφέρει το νερό στους πώλους (θα εξηγήσουμε μετά γιατί) όσο και της φυγόκεντρης δύναμης που λόγω περιφοράς τείνει να μαζέψει το νερό στον Ισημερινό.

Όσο θα εκλείπει η φυγόκεντρος δύναμη λόγω μείωσης της ταχύτητας περιστροφής της γης, τόσο θα επικρατεί η βαρυτητα και θα μετατοπίζει το νερό στους πώλους.

Η βαρύτητα έλκει το νερό στους πώλους γιατί εκεί είναι μεγαλύτερη μιας και το σχήμα της γης λόγω περιφοράς έχει γίνει ελλειπτικό. Ο άξονας στο Ισημερινό είναι κατά 21,4 χλμ. μικρότερος απ ότι ο άξονας που ενώνει τους δύο πώλους με αποτέλεσμα η βαρύτητα στους πώλους να είναι μεγαλύτερη και να έλκει προς τα εκεί το νερό.


Η καλή είδηση για μετά 4 εκ. χρόνια είναι:
Εμείς τη γλιτώνουμε ενώ οι Σκοπιανοί και ότι είναι από πάνω βυθίζονται στο νερό :)

Η κακή είδηση είναι:
Μαζί μας τη γλιτώνει και η Τουρκία που θα ζητάει συνεκμετάλλευση του Βόρειου Ωκεανού :)

Όλα αυτά μεταφράζονται στις παρακάτω εντυπωσιακές εικόνες που δείχνουν την εξέλιξη του φαινομένου:

http://www.esri.com/news/arcuser/0610/graphics/nospin_6-lg.jpg
http://www.esri.com/news/arcuser/0610/graphics/nospin_7-lg.jpg
http://www.esri.com/news/arcuser/0610/graphics/nospin_8-lg.jpg
http://www.esri.com/news/arcuser/0610/graphics/nospin_9-lg.jpg
http://www.esri.com/news/arcuser/0610/graphics/nospin_10-lg.jpg

ΥΓ. Όλα αυτά βέβαια μέχρι να σταματήσει τελείως να γυρίζει... γιατί τότε η μια πλευρά που θα κοιτάζει συνεχώς τον ήλιο θα υπερθερμανθεί και πολύ γρήγορα θα εξατμιστεί το νερό...

http://dexiextrem.blogspot.com/2010/07/blog-post_11.html

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη