4 Οκτ 2010

Κοινή Τουρκο-Κινεζική άσκηση: Πάντα ένα βήμα μπροστά μας οι Τούρκοι !

Για να μη χαιρόμαστε! Την ώρα που εμείς παλεύουμε για ένα φιλικό χτύπημα των Κινέζων (και των Ρώσων και των Αμερικανών και των Ισραηλινών) στην πλάτη, οι Τούρκοι έχουν ήδη προχωρήσει σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις...

Η τουρκική εφημερίδα Τaraf στην πρώτη σελίδα και με τον εξάστηλο τίτλο «Ο άξονας του Στρατού ολίσθησε ανατολικά» γράφει ότι η Τουρκία και η Κίνα αποκαλύφθηκε ότι...
 εντός του Σεπτεμβρίου πραγματοποίησαν μυστική αεροπορική άσκηση στο Ικόνιο.

Η Ουάσιγκτον, που έμαθε για την άσκηση ζήτησε πληροφορίες από το Τ/ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ. Εγινε γνωστό ότι η Κίνα έλαβε μέρος ξαφνικά στην άσκηση «Αετός της Ανατολίας» στην οποία η Τουρκία δεν κάλεσε τις ΗΠΑ και από την άλλη άσκησε βέτο στο Ισραήλ λόγω της εφόδου που είχε κάνει στο πλοίο βοήθειας Mavı Marmara. Τουρκικές και δυτικές στρατιωτικές πηγές, με τις οποίες επικοινώνησε η Τaraf επιβεβαίωσαν την άσκηση.

Η κοινή άσκηση πραγματοποιήθηκε πριν από την επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει ο π/θ της Κίνας Jıabao την προσεχή εβδομάδα στην Αγκυρα Οι ΗΠΑ ζήτησαν εσπευσμένα πληροφορίες από την Τουρκία.

Στην άσκηση που έγινε, έλαβαν μέρος τουρκικά F-16 καθώς και ρωσικής κατασκευής Mıg-29 και Su-27 που διαθέτει η Κίνα. Δυτικές και τουρκικές στρατιωτικές πηγές επιβεβαίωσαν την άσκηση, αλλά δεν έδωσαν ημερομηνίες διεξαγωγής. Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε αεροπορική άσκηση με την Κίνα. Οι ΗΠΑ ζήτησαν πληροφορίες από την Αγκυρα σχετικά με τον λόγο που έγινε η άσκηση και για το είδος των πολεμικών παιχνιδιών που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεıα της άσκησης αυτής.

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε προβεί πέρυσι σε ενέργειες για την αγορά αεροσκαφών Mıg-29, αλλά αργότερα παραιτήθηκε από το σχέδιο αυτό. Ακόμα λέγεται ότι η άσκηση αυτή είναι σύμφωνη με την πολιτική που ασκεί η Αγκυρα για καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου και πρώτα με τους γείτονές της.

Η κυβέρνηση προβαίνει σε αλλαγές στο Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας που είναι γνωστό και ως «Κόκκινο Βιβλίο» όπου πολλές χώρες εκλαμβάνονται ως απειλή. Η Τουρκία κάνει ηπιότερες τις αντιλήψεις απειλής που δημιουργούν φοβία, ενώ η ίδια οδεύει στον δρόμο προς την κατεύθυνση να καταστεί ένας διεθνής πρωταγωνιστής για την επίλυση των προβλημάτων.

Η Τουρκία και η Κίνα κατά το δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 90 είχαν πραγματοποιήσει τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση της αμυντικής συνεργασίας με την κοινή παραγωγή ρουκετών. Η Τουρκία που προέβη σε παραγωγή ρουκετών βεληνεκούς 150 χιλιομέτρων με την Κίνα είχε παρουσιάσει στις 30 Αυγούστου του 2007 κατά την εορτή την νίκης τους πυραύλους με την ονομασία Γιλντιρίμ που τους είχε τοποθετήσει σε άρματα.

Πηγή: http://www.anixneuseis.gr/?p=7576
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη