7 Ιαν 2011

Όχι στον φράχτη του Έβρου, συλλαλητήρια στις 15-1-2010

Συγκέντρωση στην Καμάρα, το Σάββατο 15/1 στις 3μμ
Αθήνα, 5 Γενάρη 2010

Θέμα: Η Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 5/1 ενάντια στις ρατσιστικές εξαγγελίες Παπουτσή για τη δημιουργία του Φράχτη του Αίσχους στον Έβρο και για τις...
 αντιρατσιστικές/αντιφασιστικές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε Ελλάδα και Ευρώπη στις 15 Γενάρη με διαδηλώσεις και συναυλίες.

-ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ/ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 15 ΓΕΝΑΡΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ 2ΜΜ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ 4ΜΜ.

-ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΡΑΚΤΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.
-ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΑΠΟΥΤΣΗ.
-ΑΣΥΛΟ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΝΟΜΙΜΟΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.

Λεφτά για τις γειτονιές μας, όχι στις περικοπές, τη φτωχεια, το ρατσισμό!

Συνέντευξη τύπου πραγματοποίησε η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011 στην ΕΣΗΕΑ στον 1ο Όροφο.
Την συνέντευξη άνοιξε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας, Συντονιστής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στα Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και μέλος της συντονιστικής επιτροπής διοργάνωσης του αντιρατσιστικού/αντιφασιστικού συλαλητηρίου στις 15 Γενάρη.
Ο Πέτρος Κωνσταντίνου ευχαρίστησε κατ' αρχήν τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθήνας Θεοδόση Πελεγκρίνη που φιλοξενεί και στηρίζει τον αγώνα των Αφγανών Πολιτικών Προσφύγων που βρίσκονται εδώ και 60 μέρες στα Προπύλαια, και τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου κ. Σιμόπουλο και την ομάδα των υπευθύνων φύλαξης του Πολυτεχνείου που φιλοξενούν προσωρινά τους πρόσφυγες από το Ιράν και την Παλαιστίνη που βρίσκονταν μπροστά στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και οι οποίοι δέχτηκαν το άγριο ξύλο της αστυνομίας το πρωί της 27ης Δεκέμβρη. “Ο υπεύθυνος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Αθήνα κ.Τσαρμπόπουλος, ο οποίος τηρεί σιγή ιχθύος εδώ και μήνες, είναι συνυπεύθυνος για αυτή την βάρβαρη επίθεση σε πρόσφυγες έξω από την είσοδο του ΟΗΕ και του ζητάμε να παραιτηθεί εδώ και τώρα αλλιώς να δώσει εξηγήσεις γιατί δεν έχει εκδώσει ούτε μια ανακοίνωση, δεν έχει κάνει ούτε ένα διάβημα για την απάνθρωπη συμπεριφορά της αστυνομίας μπροστά στο κτήριο που υποτίθεται πως νοιάζεται για τους μετανάστες”.,


Ο Πέτρος Κωνσταντίνου τόνισε επιπλέον πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει πλέον πάρει τον πιο απονθρωπο δρόμο. Αυτόν της βίας απέναντι στα πιο κατατρεγμάνα, πιο κυνηγημένα κομμάτια του πλυθησμού αυτού του πλοανήτη. “Είναι η ίδια κυβέρνηση που χτυπάει τα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζόμενων ακόμα και μέσα στις γιορτές. Αυτή η κυβέρνηση που κόβει μισθούτς, συντάξεις συλλογικές συμβάσεις, κόβει λεφτά από τα νοσοκομεία και τα σχολεία και βγάζει παράνομες τις απεργίες όποιου προσπαθεί να αντισταθεί. Είναι η ίδια κυβέρνηση που στοχοποιεί τους φτωχούς και κυνηγημένους μετανάστες από τον Έβρο και τη Σάμο, μέχρι τον Αγ. Παντελεήμονα ως υπεύθυνους για όλα τα προβλήματα και εξαγγέλει στρατόπεδα συγκέντρωσης και φράχτες στον Έβρο.”
Ο Πέτρος Κωνσταντίνου ανακοίνωσε την απόφαση Ιρανικών, Παλαιστινιακών και Αφγανικών κοινοτήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο να διαδηλώσουν ειρηνικά στις 15 Γενάρη έξω από τις Ελληνικές πρεσβείες και προξενεία παραδίδοντας ψηφίσματα διαμαρτυρίας για τις ρατσιστικές πολιτικές που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση.
Ανακοίνωσε την συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ, δεκάδων σωματείων και συνδικάτων μεταξύ αυτών και της Ένωσης Μεταναστών Εργατών, Φοιτητικών Συλλόγων όπως η Φιλοσοφική και των Μεταλειολόγων του Πολυτεχνείου, μεταναστευτικών κοινοτήτων, σχολείων αλλά και του Συντονιστικού Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιών και τωνAnticapitalista, όλων των Μεταναστευτικών Κοινοτήτων (ιδιαίτερη εντύπωση κάνει η συμμετοχή της Εβραϊκής κοινότητας η οποία τονίζει πως τέτοια τείχη αίσχους “θυμίζουν την εποχή του Ολοκαυτώματος”) αλλά και πολιτικών οργανώσεων όπως της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Επίσης διάβασε ένα μικρός μέρος της λίστας από τους καλλιτέχνες που θα λάβουν μέρος στα εικαστικά δρώμενα, τα θεατρικά και τη συναυλία στο Άγιο Παντελεήμονα.
(Ακολουθεί η συνολική τοποθέτηση του Πέτρου Κωνσταντίνου)
Τέλος ο Πέτρος Κωνστντίνου αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχτηκε την Δευτέρα 4/1 το βράδι κλιμάκιο της ΚΕΕΡΦΑ, της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και της Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας κατά την διάρκεια εξόρμησης στην πλ. Αττικής. Εκεί χτυπήθηκε και η υποψήφια και πρώτη σε σταυρούς με τον συνδυασμό Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας, γιατρός, Θένια Ασλανίδη από συμμορία φασιστών οι οποίοι επιτέθηκαν με συντεταγμένο τρόπο και όπως το συνηθίζουν να το πράτουν απέναντι σε μετανάστες στοιν Άγιο Παντελεήμονα και αλλού.
“Εμείς δεν αναγνωρίζουμε κανένα άβατο και μάλιστα σε τραμπούκικες συμμορίες. Οι δρόμοι και οι πλατείες της Αθήνας είναι ελεύθερες για τους αγωνιστές του εργατικού κινήματος και της αριστεράς. Καλούμε σήμερα την κυβέρνηση, τον Δήμος της Αθήνας και προσωπικά τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Καμίνη να πάρουν θέση απέναντι σε αυτές τις τραμπούκικες, φασιστικές κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να είναι παρόντες στην συναυλία στον Αγ. Παντελεήμονα ώστε να αποδείξουν ότι δεν αποδέχονται τις φασιστικές πρακτικές.

¨Οχι στα τείχη του μίσους και τους φράχτες που χτίζουν στα σύνορα αλλά και σε κάθε γειτονιά με τις πράκτικές μίσους που ακολουθούν”.

Στην συνέχεια το λόγο πήρε η Δέσποινα Σπανού από την Εκτελεστική Γραμματεία της ΑΔΕΔΥ
“Η εκδήλωση στις 15 Γενάρη δεν είναι μια τυπική εκδήλωση και δεν αφορά μόνο τους μετανάστες. Είναι η αρχή νέων αγώνων και νέων εξελίξεων. Μπορεί πράγματι ο φράχτης του αίσχους που προωθεί η κυβέρνηση να είναι η αφορμή. Όμως στις συνθήκες που ζούμε με τόσο μεγάλες επιθέσεις απλά οι μετανάστες είναι ο πιο αδύναμος κρίκος. Χωρίς κανένα δικαίωμα. Γι' αυτό και βάλλονται πιο εύκολα από όλους. Εμείς οι εργαζόμενοι αυτής της χώρας που δεχόμαστε εδώ και μήνες τις σκληρότερες επιθέσεις απέναντι στα δικαιώματά μας, δεν θα αφήσουμε απροστάτευτο αυτόν τον κόσμο.
Στη χώρα μας σήμερα αναπτύσεται μια επίθεση που δεν έχει όρια. Προσπαθούν να βάλουν τον έλληνα εργαζόμενο αντιμέτωπο με τον μετανάστη. Προσπαθούν λανθασμένα να περάσουν την άποψη ότι ο μετανάστης στερεί το ψωμί από το τραπέζι. Όμως δεν είναι έτσι.
Η επίθεση που γίνεται για να διαλυθεί κάθε κοινωνική συννοχή είναι τρομακτική. Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις Πάγκαλου που στρέφονται ενάντια στους δημόσιους υπάλληλους. Και κατηγορεεί τους πάντες συλήβδην ως κοπρίτες.
Το θέμα της κοινωνικής αλληλεγγύης στις σημερινές συνθήκες είναι το πρώτιστο ζήτημα για να μπορέσουμε όλοι μαζί να αγωνιστούμε και να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα του ΔΝΤ της Τρόικα, της ΕΕ και της κυβέρνησης που επιτίθεται σε όλους συνολικά. Και βλέπουμε την προπαγάνδα που χρησιμοποιούν. Κάνουν απεργία οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες και ξαφνικά φταίνε αυτοί γιατί δεν κινείται η αγορά. Λες και η ύφεση ξεκίνησε από τους εργαζόμενους και δεν οφείλεται στα μέτρα που έχουν ληφθεί. Αυτός είναι ο τρόπος να μας αντιμετωπίσουν. Προσπαθούν να στρέψουν τον έναν απέναντι στον άλλον.
Και αυτή τη στιγμή οι μετανάστες είναι ο πιο εύκολος στόχος. Στρέφονται ενάντια στους μετανάστες για πολιτικούς λόγους και τελικά κάνουν πλάτες στις συμμορίες που επιτίθενται και χτυπάνε ανθρώπους στον Αγ. Παντελεήμονα και σε πολλές ακόμα περιοχές. Η ίδια καταστολή δεν είναι μόνο απέναντι στους μετανάστες. Όλο αυτό το διάστημα είδαμε την καταστολή που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και απέναντι στους εργαζόμενους. Και μαζί ολόκληρη η προπαγάνδα για τους δήθεν βολεμένους.
Αυτό που προσπαθούν είναι να φέρουν τον ένα απέναντι στον άλλον για να περάσουν τις πολιτικές της φτώχειας και της εξαθλίωσης που οδηγούν σε κοινωνικό αποκλεισμό ολόκληρων ομάδων.Το συλλαλητήριο αυτό στις 15 Γενάρη πρέπει να μετατραπεί σε μια μαζική διαμαρτυρία για όλες τις πολιτικές της κυβέρνησης και για όσα συμβαίνουν. Ο μόνος τρόπος να τους αντιμετωπίσουμε είναι όλοι μαζί”, τόνισε η Δέσποινα Σπανού η οποία αναφέρθηκε και στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, ένα σύμβολο του αγώνα ενάντια στον ρατσισμό, την καταπίεση, τον εργασιακό μεσαίωνα. “Στο προσωπό της συγκεντρώνεται η μάχη ενάντια στις πολιτικές της φτώχειας του διαχωρισμού και του ρατσιστικού μίσους που σήμερα εκφράζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ”, τόνισε.

Τον λόγο μετά πήρε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής των Παλαιστίνιων Πολιτικών Προσφύγων που είχαν κατασκηνώσει έξω από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και δέχτηκαν επίθεση στις 27 Δεκέμβρη Μοχάμεντ Νταρ Γιεσίν ο οποίος αφού εξήγησε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα και ευχαρίστησε τον πρύτανη του Πολυτεχνείου που έχει δεχτεί να τους φιλοξενεί προσωρινά τις επόμενες μέρες, τόνισε πως δεν ήταν δική τους επιλογή να φύγουν από την Παλαιστίνη αλλά είναι η βιαιότητα του Ισραηγλινού κράτους -συνεργάτη της κυβέρνησης Παπανδρέου- που αναγκάζει δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους στην προσφυγιά. “Δεν ζητάμε τίποτε άλλο από τα δικαιώματά μας, το δικαίωμά μας στο άσυλο, το δικαίωμά μας στη ζωή”, εξήγησε ο Μοχάμεντ.

Στην συνέχεια μίλησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής των Αφγανών Πολιτικών Προσφύγων που έχουν κατασκηνώσει στα Προπύλαια Μιρ Ναβάζ ο οποίος εξήγησε πως μετά από 2 μήνες στα Προπύλαια και παρά την προσπάθειά τους να πάρουν μια επίσημη απάντηση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσή για το αίτημά τους, αυτό που τελικά έλαβαν ήταν καταστολή και αστυνομική βία ακόμα και πάνω σε γυναίκες και μικρά παιδιά όπως η 21χρονών Μοργκάν Νεματί με το 75 ημερών βρέφος της που γεννήθηκε στην πλ. Βικτώριας και ήταν παρούσα στην συνέντευξη. “Είμαστε πρόσφυγες από μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο. Αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει τα χωριά μας και οι Ταλιμπάν έχουν εξαφανίσει τα δημοκρατικά μας δικαιώματα”, εξήγησε ο Μιρ Ναβάζ. “Όμως η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να μας δώσει Πολιτικό Άσυλο. Αυτός είναι και ο λόγος που από τις 29 Δεκέμβρη έχουμε αρχίσει απεργία πείνας διεκδικώντας ακόμα και με την ίδια μας τη ζωή το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα μας στο Πολτικό Άσυλο”.

Ο Αλί Πουρκαριμί από το Ιράν αφού εξήγησε πως μεταξύ των Ιρανών που είχαν κατασκηνώσει μπροστά στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και χτυπήθηκαν από την αστυνομία το πρωί της 27ης Δεκεμβρίου υπάρχει κόσμος που βρίσκεται σε 45 μέρες απεργία πείνας και αργοπεθαίνει, τόνισε πως στο Ιράν ο Αμαντινετζάντ έχει εγκαθιδρύσει μια στιγμή δικτατορία. “Αν γυρίζουμε πίσω θα μας σκοτώσουν, εδώ μας φέρονται λες και είμαστε ζώα και μας οδηγούν σε αργό θάνατο. Η ελληνική κυβέρνηση εδώ και χρόνια μας λέει πως θα φέρει νόμους που θα μας δίνουν άσυλο. Υπάρχει κόσμος ανάμεσά μας που ζει στην Ελλάδα 7-8 χρόνια. Και τώρα έρχεται ο Παπουτσής να μας αρνηθεί στην ουσία το άσυλο και να χτίσει τείχη για να σκοτώνονται ακόμα περισσότεροι άνθρωποι στα σύνορα. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο από το συνεχίσουμε να παλεύουμε. Καλούμε όλον τον κόσμο να κατέβει στις διαδηλώσεις και τις συναυλίες στις 15 Γενάρη και ζητάμε και από την δική μας μεριά σε όλους τους Ιρανούς σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο αλλά και όλους τους αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να διαδηλώσουν στις 15 Γενάρη, ειρηνικά, έξω από όλα τα ελληνικά προξενεία και πρεσβείες σε ολόκληρο τον κόσμο”, τόνισε ο Αλί Πουρκαριμί.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη