5 Ιαν 2011

Για τους επικριτές της "Σπίθας"

Κάποιοι πολίτες, σχολιάζοντας σε ιστοχώρους τη δημιουργία του κινήματος "ΣΠΙΘΑ" του Μίκη Θεοδωράκη, μίλησαν για "πολυδιάσπαση του αντιμνημονιακού αγώνα", για "μαξιλαράκι στο οποίο αποσβένυνται οι αντιδράσεις εναντίον της κυβέρνησης" κ.λ.π.
Απαντήσεις δίνει -συνεισφέροντας στο διάλογο- αναγνώστης με επιστολή του στο taxalia:

Φτύσιμο απ’ τους καθρέφτες

Όχι κύριοι, δεν είναι όλοι ίδιοι, δεν έχουν όλοι τα ίδια μούτρα και δεν βράζουμε όλοι στο ίδιο καζάνι. Η γνωστή αντιδραστικότητα του επαναστάτη του καναπέ ή του δήθεν ρεαλιστή και ματαιόδοξου δεν έχει λόγο για οποιονδήποτε θέλει να ξεκουνήσει κόσμο ενάντια στην κατοχή των χαρτογιακάδων.

Ποιός είναι σε θέση να κρίνει το Μίκη και τον καθένα σαν το Μίκη (αν υπήρχε), κοιτώντας στον καθρέφτη και να πει «εγώ είμαι καλύτερος»; Είναι δυνατόν να κοροϊδεύεις μια τέτοια προσπάθεια στο όνομα πολιτικών διαξιφισμών 22 χρόνια πριν; Ο Μίκης είναι το θέμα και η σχέση του με τη ΝΔ, το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ ή το Συνασπισμό, κάποτε, κάπου μέσα στην ανδρεϊκή εποχή; Είναι δυνατόν να μπαίνεις στη διαδικασία να αξιολογήσεις την ιδεολογική αυθεντικότητα και τα κίνητρα ενός ανθρώπου – σύμβολο προσπαθώντας να βρεις ψεγάδια και μελανά σημεία; Κι αν αυτά υπάρχουνε, έχουν καμία σύγκριση με όσα έχει προσφέρει; Είναι δυνατό να βλέπεις το δέντρο και όχι το δάσος;

Και το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που περιχαρώς τα κύρια μέσα ενημέρωσης πετυχαίνουν μέρα με τη μέρα: να διχάσουν, να σαλαμοποιήσουν την κοινωνία και να στρέψουν τον ένα εναντίον του άλλου, τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης, τον ένα κλάδο εναντίον του άλλου. Και γιατί; Μα για να περάσουν στο ντούκου και όσο πιο αβίαστα γίνεται όλα τα μέτρα λιτότητας που επιθυμεί η Τρόικα. Σάμπως δεν το ξέραμε, σάμπως δεν κάνει μπαμ ότι ολόκληρη η κυβερνομεντιακή εκστρατεία «φτωχύνετε περί πάτρης» έχει σχεδιαστεί με αποκλειστικό στόχο να εξυπηρετηθούν ορισμένες οικονομικές ελίτ και ορισμένοι κύκλοι της πολιτικής.

Τα έχουν πει πολλοί πριν το Μίκη, αλλά κανείς τους δεν διέθετε την αναγνώριση και το σεβασμό που έχει κερδίσει επάξια εκείνος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Και είχε το θάρρος να μιλήσει εφ’ όλης της ύλης και σφαιρικά για όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ευτυχώς για εκείνον αλλά και για μας, δεν μπορεί και δεν θα μπει στο ίδιο εκείνο βαρέλι μέσα στο οποίο, μαζί με τους λοιπούς γραφικούς καραγκιόζηδες της TV, επανειλημμένα ο κόσμος βαφτίζει εθνικιστή τον πατριώτη, αναρχικό τον αριστερό, αρχαιολάγνο αυτόν που αγαπά την ιστορία, συνομωσιόπληκτο αυτόν που ερευνά πίσω από τα γεγονότα, λαϊκιστή αυτόν που προσπαθεί να φωνάξει «ξυπνήστε».

Είναι προφανές πως το Κίνημα που διακήρυξε ο Μίκης προστατεύεται από το έργο και την καταξίωση του ιδίου και πως αν ήταν απλά ένας Μίκυ Μάουζ θα ήταν έυκολη λεία για κάθε αντιδραστικό ιντερνετικό και μεντιακό στοιχείο που αποδομεί φωνές εναντίον του κυρίαρχου δημοσίου λόγου. Αλλά κύριοι, έχετε την εντύπωση ότι η Σπίθα θέλει να είναι προσωποπαγής; Έχετε την εντύπωση πως ο Μίκης θέλει απλά και μόνο να ηγηθεί αυτής; Είναι βλακώδες να επικεντρωνόμαστε στο τι θέλει ο Μίκης για τον εαυτό του και τι όχι. Είναι βλακώδες να μην βλέπουμε ότι η ουσία όλης αυτής της ιστορίας είναι να ξυπνήσουν τα μυαλά μας, να καταλάβουμε τι συμβαίνει γύρω μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι η συσπείρωση δεν χρειάζεται πρόσωπο, δεν χρειάζεται χρώμα, δεν χρειάζεται κόμμα.

Ας κοιταχτούν λίγο στον καθρέφτη, όσοι νομίζουν ότι ο κόσμος περιορίζεται στις προσλαμβάνουσες και στα απωθημένα τους, όσοι νομίζουν ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και πως «ρεαλιστικά» πρέπει να παραδεχτούμε ότι το Μνημόνιο ήταν μονόδρομος, όσοι δε βλέπουν πέρα από το δεξί κι αριστερό ρουθούνι, νομίζοντας ότι η πολιτική και κοινωνική ζωή στην Ελλάδα είτε πάει αριστερά είτε πάει δεξιά είτε κέντρο και πουθενά αλλού. Και ας ξανακοιταχτούν στον καθρέφτη, όσοι αρέσκονται στο να αναπαράγουν τη μπουρδολογία του κάθε δημοσιογραφίσκου και δήθεν αναλυτή, χωρίς να αναρωτιούνται για ποιόν δουλεύει, ποιόν θα μπορούσαν να εξυπηρετούν αυτά που λέει, ποιό λόγο ευνοούν και ποιό λόγο περιθωριοποιούν. Αλλά και αυτοί, που βρίσκουν το Γιωργάκη καλό και τον Κωστάκη κακό ή αντίστροφα, δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τους ρόλους πίσω από τα πρόσωπα; Γιατί δεν απογαλακτίζονται, επιτέλους, όσοι ψηφίζουν με τηλεοπτικά κριτήρια, ή επειδή το ίδιο ψήφιζαν οι παππούδες τους, ή επειδή ελπίζουν να βολευτούν, ή επειδή κάποιο κόμμα απλά φαίνεται καλύτερο; Αλλά κάνουν το απολιτίκ μόδα, απέχοντας και αδιαφορώντας και λένε ξανά-μανά πως όλοι ίδιοι είναι, αφήνοντας τους λίγους να ορίσουν το μέλλον όλων μας όπως τους καπνίσει. Πόσο αβασάνιστα πολλοί κάνουν την επανάστασή τους σε μιάμιση ώρα στον καναπέ βλέποντας Λαζόπουλο ή/και Ράδιο Αρβύλα, σιγοντάροντας «καλά τα λέει» και την άλλη μέρα ρίχνουν πάλι δαγκωτό στο δικομματισμό, ή διαμαρτύρονται για τις απεργίες που «επιβαρύνουν» την οικονομία. Το Αιγαίο ξεπουλιέται, το Δημόσιο υποθηκεύεται, η χώρα εξευτελίζεται, ο κόσμος χάνει περιουσίες και δικαιώματα, οι μεγαλοεπιχειρηματίες φοροαπαλλάσσονται, το μέλλον των επόμενων γενεών περνάει από την αβεβαιότητα στην ανυπαρξία, και ακόμα, πολλοί είναι αυτοί, που ενδιαφέρονται μόνο πώς θα πραγματοποιήσουν το δικό τους αστικό όνειρο, που ακόμα φιλοδοξούν να γίνουν στελεχοειδείς επαγγελματίες για 900 ή για 1100 ευρώ το μήνα, που θέλουν να θεωρούνται «κοντά» στον αφρό, που το παίζουν έξυπνοι διακωμωδώντας τα βανδοειδή και βισσοειδή τραγουδόπουλα της showbiz, που πιστεύουν πραγματικά πως η κυβέρνηση είναι σοσιαλιστική ή που το παίζουν ανώτεροι, ή καλλιτέχνες, ή απασχολημένοι, ή αδιάφοροι και δεν θέλουν να έχουν σχέση με τα πολιτικά πράγματα.

Και τέλος, ας κοιταχτούν στον καθρέφτη όσοι νομίζουν ότι θα αλλάξει κάτι χωρίς να ξεκουνηθούν από το σπίτι τους, όσοι νομίζων ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που κατεβαίνουν στους δρόμους ξύπνησαν ένα πρωί για να παίξουν ξύλο με τα ματ ή να σπάσουν αυτοκίνητα για πλάκα. Κι όσοι, ιδιαίτερα, έχουν τη στοιχειώδη παιδεία για να αντιληφθούν τη σημασία και την επίδραση μιας προσπάθειας όπως αυτής του Μίκη, αλλά κάθονται πίσω θεατές, ας σιωπήσουν, αντί να κατακρίνουν.

Όλοι λοιπόν αυτοί οι παραπάνω, ας καλυφθούν, γιατί αυτούς ο καθρέφτης τους θα φτύσει.

Alexmz
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη