2 Ιουλ 2011

Οι άτυποι ηγέτες του Μαξίμου. Η μαμά Μαργαρίτα και ο αδελφός Νίκος.

Του Δ. Κεμπέ
Εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Στο απόλυτο δημοσιονομικό αδιέξοδο οδηγεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα την Ελλάδα η νέα πρωθυπουργός… Μαργαρίτα Παπανδρέου! Λάθος;
Όχι γιατί από την εξέλιξη των γεγονότων προκύπτει ότι τη θέση του πρωθυπουργού κατέχει τυπικά ο
γιος της αλλά ουσιαστικά η ίδια και ο δεύτερος γιος της Νίκος οι οποίοι παρενέβησαν ευθέως στον Γιώργο, όταν διαπίστωσαν ότι επιχειρεί να μοιραστεί την πίτα της εξουσίας με άλλους, αναγκάζοντας τον να πάρει πίσω την παραίτησή του.


Η 88χρονη Μάργκαρετ μπορεί να είναι δύο χρόνια μεγαλύτερη από τον Κωστή Στεφανόπουλο που προτείνει ο Γ. Καρατζαφέρης για μεταβατικό πρωθυπουργό, διατηρεί όμως στο ακέραιο τη λογική της και κατευθύνει σε μέγιστο βαθμό τις επιλογές και τις αποφάσεις του γιου της Γιώργο.

«Έχω ζήσει δύο Παπανδρέου πρωθυπουργούς, τον πεθερό μου και τον άνδρα μου. Δεν πρόκειται να κλείσω τα μάτια μου αν δεν δω και τον γιο μου σε αυτή τη θέση», έλεγε και ξανάλεγε εκεί στα μέσα της δεκαετίας του 1990 πριν πεθάνει ο «Αντρέας».


Μόνο που εννοούσε ότι πραγματικός σκοπός της ήταν να κυβερνά η ίδια. Και τα κατάφερε. Και δυστυχώς αυτό πληρώνουν σήμερα πολύ ακριβά οι πολίτες.


Ιστορικό


Πριν από τρεις εβδομάδες ήταν εκείνη που ζήτησε από τον πρωθυπουργό να βάλει εκβιαστικά διλήμματα «ή με στηρίζετε ή χρεοκοπούμε» στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, παράλληλα με τις κινδυνολογικές δηλώσεις της κοινοτικής επιτρόπου Μ. Δαμανάκη περί εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Πριν από τρεις ημέρες, πάλι η Μαργαρίτα μόλις πληροφορήθηκε ότι ο γιος της συμφώνησε με τον Σαμαρά σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με αντάλλαγμα την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία, έγινε έξω φρενών και τον έβαλε να ανακαλέσει λίγο αργότερα.


Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών της ήταν να προκληθεί σοβαρότατη πολιτική αναστάτωση, να χαραχθούν βαθιές γραμμές μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης και να καταρρακωθεί το σύνολο των οικονομικών δεικτών.


Τα spread’s του δεκαετούς ομολόγου εκτινάχθηκαν στις 1.600 μονάδες βάσης, τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας στις 1.900, το Χρηματιστήριο βυθίστηκε προς τις 1.100 μονάδες, ενώ το κερασάκι στην τούρτα ήταν η τριπλή υποβάθμιση από τη Standard & Poor’s της ελληνικής οικονομίας στα χειρότερα επίπεδα όλων των εποχών.


ΕΕ –ΔΝΤ


Λογικό είναι οι επικεφαλής της Ε.Ε. και της ΕΚΤ να μην μπορούν να καθορίσουν συγκροτημένη στάση απέναντι στην Ελλάδα βλέποντας τον πρωθυπουργό να αυτοαναιρείται σε τέσσερις ώρες.

Λογικό είναι να κόβουν τη γραμμή επικοινωνίας με το οικονομικό επιτελείο από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ανακοινώνει «ευρύ ανασχηματισμό» και διαρρέει ότι θα διώξει τον Παπακωνσταντίνου , τον κατεξοχήν υπεύθυνο και ταυτόχρονα τον μοναδικό που έχει πλήρη γνώση των όσων μεθοδεύονται για την Ελλάδα στο διεθνές προσκήνιο και παρασκήνιο.


Μέχρι και το ΔΝΤ σήκωσε… τα χέρια ψηλά ανακοινώνοντας ότι θα εκταμιεύσει το αναλογούν ποσό για την πέμπτη δόση και τούτο γιατί διαπίστωσε το έλλειμμα ηγεσίας στην Ελλάδα και τρόμαξε από ενδεχόμενη απότομη κατάρρευση της χώρας.




Ο Νίκος


Το δεύτερο πρόσωπο από την οικογένεια Παπανδρέου που έπαιξε σοβαρό ρόλο στις πρωθυπουργικές παλινωδίες είναι ο αδελφός του Νίκος, με γραφείο στο Μαξίμου από την πρώτη μέρα της ανάληψης καθηκόντων του αδελφού του.
Ο Νίκος συμμετέχει σε όλες τις συσκέψεις και είναι το μοναδικό πρόσωπο το οποίο ο πρωθυπουργός εμπιστεύεται τυφλά.


Έχει ενεργό ρόλο στη χάραξη της επενδυτικής πολιτικής, στην προσέλκυση των ξένων επενδύσεων, στον καθορισμό των deal’s που γίνονται με διάφορους διεθνείς παράγοντες του εξωτερικού.


Λέγεται ότι στο δεύτερο τηλεφώνημα που έκανε ο Παπανδρέου στον Σαμαρά δεν βρισκόταν μέσα στο πρωθυπουργικό γραφείο όπως συνήθως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις και πως πληροφορήθηκε το περιεχόμενο της συνομιλίας λίγη ώρα αργότερα.
Αυτός μετέφερε στη μητέρα τους τα καθέκαστα και σε αυτόν η Μαργαρίτα έδωσε την εντολή να σταματήσει αμέσως οποιαδήποτε συζήτηση παραίτησης.


Παράλληλα δε τηλεφώνησε στους επιστήθιους φίλους του Ανδρέα Παπανδρέου, τον Αντώνη Λιβάνη και τον Κάρολο Παπούλια και τους ζήτησε να τον στηρίξουν και να τον… συνετίσουν. Ήταν όμως αργά.
Ο Παπανδρέου είχε ήδη συναντηθεί με τον Παπούλια, είχε ήδη τηλεφωνήσει στον Σαμαρά και το θέμα της ενδεχόμενης παραίτησης του είχε ήδη διαρρεύσει. Το Χρηματιστήριο οδηγούνταν στα τάρταρα, οι Ευρωπαίοι έβλεπαν ανήσυχοι της αγορές να τινάζουν στα ύψη τα spread’s ενώ ο διεθνής τύπος έκανε λόγο για πιθανότητα άμεσης κατάρρευσης της Οικονομίας.

Παρά ταύτα η Μαργαρίτα και ο Νίκος δεν… κόλλησαν πουθενά. Αποφάσισαν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια παραίτησης του και του ζήτησαν να αποδώσει ευθύνες στον Σαμαρά προκειμένου να δικαιολογήσει τη μεταστροφή του.


Κάποιοι λένε ότι η Μαργαρίτα τηλεφώνησε και σε δύο «μιντιάρχες», μεγάλους επίσης σε ηλικία. Όσο και αν προσπάθησαν όμως να την βοηθήσουν είδαν ότι τα πράγματα έχουν πάρει τέτοια τροπή που θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία αν έστω… έκλειναν τα μάτια στα συνεχή μπρος - πίσω.


Η Μαργαρίτα Παπανδρέου και ο αδελφός του Νίκος, απέτρεψαν την τελευταία στιγμή τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί από το αξίωμά του


http://elpidablog.blogspot.com/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη