13 Ιουλ 2011

"To 2012 πρέπει να είναι η χρονιά της Μακεδονίας"

Σύσκεψη για τις εορταστικές εκδηλώσεις που πρέπει να γίνουν ενόψει της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε, σήμερα το μεσημέρι, στην αίθουσα του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και ..
της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το που θα βρεθούν τα χρήματα είναι άλλο θέμα γιατί, όπως είναι γνωστό, το ταμείο είναι μείον, δεν υπάρχει σάλιο και άλλα παρόμοια σοσιαλιστικά.
Ανεξάρτητα από αυτό, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Διονύσης Ψωμιάδης, υποστήριξε ότι...
«το 2012 δεν είναι μόνο η χρονιά της Θεσσαλονίκης, είναι η χρονιά ολόκληρης της Μακεδονίας, είναι μια ευκαιρία για την Περιφέρειά μας που δεν πρέπει να την αφήσουμε να περάσει ανεκμετάλλευτη. Το 2012 πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη του τουρισμού, για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Μακεδονικής γης».
Επισήμανε επίσης την αδράνεια του κράτους, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Από το 2009 είχαμε ήδη τονίσει ότι οι εορτασμοί πρέπει να έχουν χαρακτήρα υπερτοπικό και πως οι όποιες εκδηλώσεις προγραμματιστούν, πρέπει να έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τόπο μας. Ως Νομαρχία Θεσσαλονίκης είχαμε καταθέσει σχετικό υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις για τον εορτασμό του 2012 σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, προτάσεις τις οποίες επαναλάβαμε και το 2010 σε σύσκεψη της τότε Υφυπουργού Εσωτερικών Θ. Τζάκρη για το θέμα, αλλά, δυστυχώς, δεν υπήρξε περαιτέρω ενδιαφέρον από το κράτος».

Το λόγο πήρε και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρωτοβουλίες της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης ήδη από το 2009 και το σχετικό υπόμνημα με τις προτάσεις της για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας το 2012. «Δύο χρόνια τώρα έχουμε μείνει στα λόγια. Δεν υπάρχει όμως βούληση από την Πολιτεία. Είναι δυνατόν 6 μήνες πριν το 2012 να μην έχει ξεκινήσει τίποτε; Το 2012 σηματοδοτεί ένα κορυφαίο κοινωνικό, ιστορικό, πολιτιστικό και πολιτικό γεγονός, το οποίο πρέπει να μείνει μακριά από τα στενά κομματικά δεδομένα. Για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης πρέπει να τεθεί επικεφαλής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο Πρωθυπουργός και οι εκδηλώσεις να καλύπτουν όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», τόνισε ο κ. Ψωμιάδης.
Με την ευκαιρία κάλεσε τις Περιφερειακές Ενότητες και τους Δήμους να συγκαλέσουν κατά τόπους συσκέψεις για τη διοργάνωση και το συντονισμό των εκδηλώσεων για το 2012 το αργότερο μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ώστε από το φθινόπωρο να κατατεθούν οι προτάσεις στο ΚΕΠΟΘΕ για την υλοποίηση των εκδηλώσεων, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. «Πρέπει να ενεργοποιήσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας. Πρέπει όλοι οι φορείς να λάβουν μέρος. Πρέπει να στραφούμε στη νεολαία, στους κοινωνικούς φορείς και στον απόδημο Ελληνισμό. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να μείνει αμέτοχος στο μεγάλο εορτασμό».

«Σε κάθε περίπτωση η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, ωστόσο εμείς πρέπει να προχωρήσουμε», τόνισε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, πετώντας τις μπηχτές του για τον Γιάννη Μπουτάρη. «Η Επιτροπή για τον εορτασμό του 2012 δεν πρέπει να περιοριστεί στο Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά να συσταθεί υπό την αιγίδα της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ώστε να υπάρχει τουλάχιστον μια κοινή γραμμή επικοινωνίας και συνεννόησης για τις εκδηλώσεις», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας, εκφράζοντας την ευχή «να εντάξουμε τις προσπάθειές μας όλοι μαζί, κάτω από μία στέγη, για να γιορτάσουμε το μεγάλο γεγονός».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη