16 Σεπ 2011

Απάντηση στην απάντηση της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ

Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν.........Απάντησε (;) η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.  (ΕΟΑΕ) σε προηγούμενη δική μου ανάρτηση σχετικά με τις πρόσφατες προσλήψεις-συμβάσεις και ουσιαστικά επιβεβαίωσε τα γραφόμενά μου, αφού παραδέχεται, ότι έγιναν αυτές οι προσλήψεις.Το απαράδεκτο είναι, πως για να αποπροσανατολίσει τους αναγνώστες και να αποσπάσει το ενδιαφέρον τους από το...
 συγεκριμένο ζήτημα, παρέθεσε πληθώρα άσχετων στοιχείων, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της απάντησης αναλώθηκε σε ένα συγκεκαλυμμένο λίβελλο κατά των συναδέλφων μου, πρώην συμβασιούχων, νυν άνεργων.Πρόθεση δική μου δεν ήταν σε καμία περίπτωση να θίξω τους αορίστου χρόνου υπαλλήλους της εταιρίας, δεν ήταν αυτό το θέμα μου άλλωστε, ειδικά τώρα, που περνούν κι αυτοί την αγωνία τους με την απειλή της εργασιακής εφεδρείας, αναγκάζομαι όμως να αναφέρω κάποια πράγματα, ελπίζοντας ότι δεν θα εξωθηθώ σε «σκανάρισμα» και δημοσίευση ντοκουμέντων.

Οφείλω να θυμίσω κατ’ αρχήν, ότι οι περισσότεροι συμβασιούχοι δεν προσλήφθηκαν για να αντικαταστήσουν τους υπαλλήλους των Συμβούλων Επίβλεψης (Construction Managers), ΗΤΑΝ οι υπάλληλοι αυτών των επιχειρήσεων, που προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας πολύ σοφά αποφάσισε να πληρώνει απ’ ευθείας η ΕΟΑΕ, αποφεύγοντας να δίνει το επιπλέον ποσό που αντιστοιχούσε στην αμοιβή αυτών των επιχειρήσεων. Έκανε δηλαδή ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, βγάζοντας από το παιχνίδι τους μεσάζοντες.Πράγματι, το 2008 και 2009 ο αριθμός των συμβασιούχων αυξήθηκε και προσλήφθηκαν άνθρωποι που δεν ανήκαν στην προηγούμενη κατηγορία. Υπήρχε όμως δουλειά! Βελτιώθηκε το παράπλευρο οδικό δίκτυο του αυτοκινητόδρομου, έγιναν έργα στα νησιά, έγιναν μελέτες για την Εξωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης και προχωρούσαν οι Κάθετοι Άξονες του αυτοκινητόδρομου.Κατηγορούνται οι συμβασιούχοι στην απαντητική επιστολή της ΕΟΑΕ για αδιαφανείς συνθήκες πρόσληψης. Ας θυμηθούμε λοιπόν τι γινόταν παλιότερα, με τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου, που είναι και εξασφαλισμένοι και ΑΚΟΜΗ εργαζόμενοι.Ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, η εταιρία προσελάμβανε το αναγκαίο προσωπικό με Διαγωνισμούς που διενεργούσε η ίδια. Σ’ αυτούς λοιπόν τους καθ’ όλα «διαφανείς» διαγωνισμούς, η βαθμολογία της συνέντευξης διαμόρφωνε το αποτέλεσμα και «υποδείκνυε» τον κατάλληλο για πρόσληψη υποψήφιο, ανεξάρτητα αν κάποιος άλλος είχε περισσότερα τυπικά προσόντα. Δεν παραθέτω τα εσωτερικά κουτσομπολιά της εταιρίας περί συγγενειών, βαφτισιμιών, νονών, αδελφών, θείων, φίλων, κουμπάρων, πολιτικών γνωριμιών, πολιτικής εύνοιας κ.λπ., υπάρχουν και οι σχετικοί πίνακες και οι σχετικές επιστολές γι’ αυτούς τους διαγωνισμούς! Που είναι λοιπόν η διαφορά στον τρόπο πρόσληψης; Ανέκαθεν μετρούσε η προσωπικότητα.....

Βεβαίως, μέσα στους υπαλλήλους αορίστου χρόνου, όπως και μέσα στους συμβασιούχους κάποιοι αποδείχθηκαν άξιοι αυτής της πρόσληψης, ιδιαίτερα ικανοί και κάποιοι όχι. Μόνο που ο κάθε συμβασιούχος, έχοντας το φόβο να μην ανανεωθεί η σύμβασή του, απέφευγε να ικανοποιεί προσωπικές και οικογενειακές ανάγκες μέσα στις εργάσιμες ώρες!Αν πάμε στο θέμα των αμοιβών, η πλειονότητα των συμβασιούχων αμειβόταν πολύ λιγότερο από τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου για τις ίδιες αρμοδιότητες και σε πολλές περιπτώσεις για πολύ περισσότερη δουλειά, δεν είχαν δε παροχές, όπως έξοδα παιδικού σταθμού, κατασκηνώσεων, εταιρική ασφάλιση, ΙΚΑ κ.λπ. Θα συμφωνήσω, ότι κάποιοι από τους συμβασιούχους αμείβονταν με υπέρογκα ποσά, όπως άλλωστε και κάποιοι από τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου. Εκατέρωθεν, κάποιοι το άξιζαν και κάποιοι όχι!

Για το ποιοτικό αποτέλεσμα της δουλειάς των συμβασιούχων και τις αστοχίες που αναφέρει στην απάντησή της η ΕΟΑΕ, παρ’ όλο που θεωρώ ντροπή και δείγμα έλλειψης ήθους (και τσίπας) και μόνη την αναφορά, έχω να πω, ότι μιλάμε για τα πιο δύσκολα και ασταθή εδάφη στην Ελλάδα, με πολλά υπόγεια νερά (Ήπειρος και Δυτική Μακεδονία) και η απόδοση των συμβασιούχων, που ήταν και οι μόνοι που έβγαιναν από τα γραφεία τους για να τρέξουν μέσα στις σήραγγες, κάτω από αντίξοες και πολλές φορές επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς, υπήρξε εξαιρετική και φαίνεται από το αποτέλεσμα.

Οι αποσπασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου, που επί χρόνια αμείβονταν με μεγάλα ποσά, εισπράττοντας το μισθό τους από το Δημόσιο και το επιμίσθιο από την ΕΟΑΕ και βέβαια τώρα πια είναι μόνο 14. Οι υπόλοιποι συνταξιοδοτήθηκαν παχυλά! Αυτό που ρώτησα είναι αν εξακολουθούν σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς να παίρνουν δύο μισθούς!!!! Ρώτησα επίσης για τους συνταξιούχους που δουλεύουν στην εταιρία, καταλαμβάνοντας θέσεις νεώτερων και ανέργων! Εδώ, δεν πήρα απάντηση.Για το επίμαχο θέμα των νέων προσλήψεων, ο φίλος και κουμπάρος του νέου προέδρου της εταιρίας κ. Ηλ...... Στ......ίδης και βέβαια! έπρεπε να επαναπροσληφθεί (με αμοιβή 68.400 € για 18μηνη σύμβαση, δηλαδή  αμοιβή 3.800 € το μήνα!!!!! ), αυτή τη φορά με «διαγωνισμό», αφού η συμβολή του στον Εσωτερικό Έλεγχο της εταιρίας ήταν «απαραίτητη» και ήταν αδύνατο!!!!! να αντικατασταθεί από υπάλληλο αορίστου χρόνου!!!

Η τοπογράφος Φωτ.... Παπ.....σίου, στην Περιφεριεακή Υπηρεσία Ιωαννίνων το ίδιο!!!Επίσης, οι συμβάσεις με συμπράξεις λίγων, πρώην συμβασιούχων, μελετητών, εκ των οποίων η μία ήταν μόνο για ένα χρόνο στην ΕΟΑΕ, εξίσου απαραίτητες!!!Κάποιοι, πάλι, συμβασιούχοι που δούλεψαν επί αρκετό διάστημα στην εταιρία στην αρχή της χρονιάς (κάποιοι για δύο και πλέον μήνες), χωρίς να πληρωθούν, παρ’ ότι κρίθηκαν από τους Διευθυντές τους απαραίτητοι, δεν κρίθηκαν το ίδιο απαραίτητοι από το Υπουργείο και εκδιώχθησαν, με εντονή άνωθεν! ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ!

Πρώην συμβασιούχος, νυν άνεργος (εκ μέρους και άλλων συμβασιούχων, νυν άνεργων)
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη