15 Φεβ 2012

Απάντηση ΥΦΕΘΑ κ. Κ. Σπηλιόπουλου σχετικά με τον ορισμό μελών της Διοικητικής Επιτροπής Στρατιωτικών Επιτάξεων Πρωτεύουσας του Κράτους

Τα ΄γραψε ο Φώτης πρωί πρωί (εδώ), έβγαλε ανακοίνωση τώρα και το Υπουργείο
Σε απάντηση δημοσιευμάτων σχετικών με τη διαδικασία ορισμού μελών της Διοικητικής Επιτροπής Στρατιωτικών Επιτάξεων Πρωτεύουσας του Κράτους (ΔΕΣΕΠΚ) και με σκοπό την αποτροπή παρερμηνειών και αβάσιμων φημών, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος διευκρινίζει πως με το νόμο 4442/1929 «Περί κυρώσεως του από 26 Σεπτεμβρίου 1926..
ΝΔ/τος περί στρατιωτικών και ναυτικών εισφορών και ναυλώσεων»... (ΦΕΚ Α΄339), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, καθιερώθηκε η δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου να χρησιμοποιεί τον θεσμό των στρατιωτικών / ναυτικών εισφορών και ναυλώσεων προκειμένου να αναπληροί τα ελλείποντα στις Ένοπλες Δυνάμεις υλικά και εφόδια κυρίως σε περιόδους ολικής ή μερικής επιστράτευσης και επικουρικά σε περιόδους εκτάκτου ανάγκης.
Η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των ιδιοκτητών των επιτασσόμενων κινητών και ακινήτων εντάσσεται στις αρμοδιότητες των Διοικητικών Επιτροπών Στρατιωτικών Επιτάξεων, μεταξύ των οποίων και στην Διοικητική Επιτροπή Στρατιωτικών Επιτάξεων Πρωτεύουσας του Κράτους (ΔΕΣΕΠΚ). 
Η θητεία των μελών της προαναφερόμενης Διοικητική Επιτροπή Στρατιωτικών Επιτάξεων Πρωτεύουσας του Κράτους (ΔΕΣΕΠΚ) είναι ετήσια και τα μέλη της ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ή του Υφυπουργού σε περίπτωση μεταβίβασης της αντίστοιχης αρμοδιότητας. Είναι, επομένως, απόλυτα σαφές ότι ο θεσμός των στρατιωτικών / ναυτικών εισφορών και ναυλώσεων έχει σχεδόν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, ενώ το ίδιο φυσικά ισχύει και για τη διαδικασία ορισμού μελών της ΔΕΣΕΠΚ. 
Κάθε χρόνο η υπουργική απόφαση διορισμού των μελών αυτών δημοσιεύεται στο ΦΕΚ (και στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ) στα πλαίσια μιας συνήθους για τις Ένοπλες Δυνάμεις διαδικασίας, για την οποία τηρούνται όλα τα εχέγγυα διαφάνειας και δημοσιότητας. Κατόπιν των ανωτέρω, είναι ανάγκη να διευκρινιστεί ότι οποιαδήποτε απόπειρα να συνδεθεί μια τετριμμένη γραφειοκρατική διαδικασία, που επαναλαμβάνεται ετησίως τα τελευταία περίπου εκατό χρόνια, με την οικονομική συγκυρία, φανταστικούς κινδύνους και φαντάσματα του παρελθόντος, θεωρείται από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και εμένα προσωπικά, τουλάχιστον αμελής, αν όχι και ατυχής.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη