14 Μαρ 2012

Συγκινητική λειτουργία στην Προύσσα της Τουρκίας

Πριν από λίγο, στο κανάλι της Εκκλησίας 4Ε, μετέδωσε την τέλεση (την πρώτη μετά από έναν αιώνα περίπου) της Ακολουθίας της Β΄ Στάσης των Χαιρετισμών που τελέστηκε από τον αρχιεπίσκοπο Προύσης κ. Ελπιδοφόρο το μεσημέρι του Σαββάτου στις 10-3-2012 στη μισογκρεμισμένη εκκλησία των Ταξιαρχών στη..
 Σιγή της Προποντίδας.
Ο αρχιεπίσκοπος μια περιοχής με ελάχιστους Χριστιανούς, που δεν μιλούν καν ελληνικά, ήταν συγκλονιστικός. Όσοι είχατε την τύχη να το δείτε, καταλαβαίνετε τι εννοώ.
Είδα και κάποιους εκπαιδευτικούς από τη Θεσσαλονίκη (τον συνδικαλιστή κ.Ταπανίδη αν διέκρινα καλά), που έζησαν ασφαλώς μια ξεχωριστή εμπειρία, μέσα στη μισογκρεμισμένη εκκλησία.
Στην Προύσσα εγκαταστάθηκαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, υπήκοοι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ελληνόφωνοι εξισλαμισθέντες Χριστιανοί που ζούσαν στην περιοχή των Γρεβενών και ονομάζονταν Βαλαάδες.
Οι άνθρωποι αυτοί, επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια τα χωριά των προγόνων τους στα Γρεβενά και είναι ιδιαίτερα συγκινημένοι φυσικά, όπως οι δικοί μας Πόντιοι, που επισκέπτονται τα χωριά του Πόντου.

Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε ο Αρχιεπίσκοπος, που μίλησε και στα Τουρκικά φυσικά, για τους ντόπιους. Ήταν συγκλονιστικά ταπεινός, λιτός και ευπροσήγορος, κι έδωσε ένα μάθημα ειρήνης, συνεργασίας και ανεκτικότητας για όλους μας.

Σ.Γ.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη