10 Ιουν 2012

Η χρυσή αυγή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ψωμιάδης και η προπαγάνδα

Του Βαγγέλη Μωυσή
Δημοσιογράφου, μέλους της ΕΣΗΕΜ-Θ

Τα τελευταία 24ωρα, βιώνουμε μια ξέφρενη κούρσα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης!
Τα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία και η συζήτηση για το τι διακυβεύεται στις επικείμενες εκλογές, έχουν δώσει τη θέση τους σε μια επικίνδυνη διελκυστίνδα, ανάμεσα σ` εκείνους που ζητούν πιστοποιητικά «εθνικοφροσύνης» και σ` εκείνους που..
ζητούν πιστοποιητικά «δημοκρατικότητας».
Και το χειρότερο είναι πως το παιχνίδι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως επιλέγει να το… «ανατροφοδοτεί», διαρκώς, αφού η πληθώρα των εσωτερικών συνιστωσών του, καθιστά δύσκολη για τα ηγετικά στελέχη του, την εξεύρεση …μίας κοινής απάντησης στα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού.
Έτσι τους είναι ευκολότερο να ψάξουν έναν «εχθρό» για να κηρύξουν πόλεμο, από το βρουν έναν πολιτικό αντίπαλο για να κάνουν διάλογο.
Και ενώ για τη Χρυσή Αυγή είναι απολύτως αναμενόμενο να αναζητά στον προσφάτως ενισχυμένο ΣΥΡΙΖΑ (και στο ΚΚΕ) την πολιτική προσωποποίηση του δικού της «εχθρού», από το ΣΥΡΙΖΑ, θα περίμενε κανείς να μην ρίχνει νερό στον μύλο της ενίσχυσης της Χρυσής Αυγής.
Κι όμως. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τα λεγόμενά του, δείχνει με τις πράξεις του να επιθυμεί την ενίσχυση της Χρυσής Αυγής, αφού διαρκώς την «επιλέγει», είτε ως αντικείμενο αντιπαράθεσης, είτε ως «στόχο».
Το χειρότερο είναι, πως στην προσπάθειά του αυτή, δεν αρκείται στο σχολιασμό των πραγματικών περιστατικών, αλλά επιστρατεύει και την χειρότερη μαύρη προπαγάνδα, αντίστοιχη εκείνης που είχε επιστρατευθεί από το χειρότερο βαθύ ΠΑΣΟΚ για να χαρακτηριστεί κάποτε ο Μητσοτάκης «συνεργάτης των Ναζί».
Από χθες είδαμε -και συνεχίζουμε να βλέπουμε στο διαδίκτυο- την αναπαραγωγή από το ΣΥΡΙΖΑ και τον μηχανισμό του, της δήθεν «πληροφορίας», πως δήθεν, «ο επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα της Ν.Δ. στη Βόρεια Ελλάδα Παναγιώτης Ψωμιάδης, συνομιλεί ή συνεργάζεται με Χρυσαυγίτες».
Και βέβαια, σε πολλά θα μπορούσε να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει κανείς με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, αρκεί να αναζητά πραγματικά περιστατικά.
Στην προκειμένη περίπτωση, δυστυχώς, βλέπουμε τον «δημοκρατικό» και «προοδευτικό» ΣΥΡΙΖΑ να διολισθαίνει στις πιο συντηρητικές και αντιδημοκρατικές μεθόδους σπίλωσης των πολιτικών του αντιπάλων.
Και το κάνει αυτό, με τακτικές που αποτελούν τον ορισμό της προπαγάνδας: Παίρνουν ένα πραγματικό γεγονός, το ερμηνεύουν κατά το δοκούν, το διαστρεβλώνουν και το αναπαράγουν με τη μορφή που τους εξυπηρετεί.
Συγκεκριμένα, παίρνουν την πρόσκληση Ψωμιάδη προς «όλους τους πολίτες να ψηφίσουν ΝΔ ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν την προηγούμενη φορά» και προβαίνουν στο φιλτράρισμα: Ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν, μπορεί να σημαίνει …κι αυτοί που ψήφισαν Χ.Α., άρα συνομιλεί και με ψηφοφόρους της Χ.Α., άρα πιθανότατα και με στελέχη της Χ.Α.
Και φυσικά, το κατά πόσον αυτή η μαύρη προπαγάνδα που επιστρατεύει ο ΣΥΡΙΖΑ πλήττει τον Ψωμιάδη ή τη Ν.Δ. και κάθε Ν.Δ., ίσως να είναι και δευτερεύον ζήτημα.
Μεγαλύτερη σημασία –κατά την ταπεινή μου άποψη- έχει το γεγονός, πως αυτό το ψέμα, αναπαραγόμενο, ενισχύει απολύτως τη Χρυσή Αυγή, με απόλυτη ευθύνη του «προοδευτικού» ΣΥΡΙΖΑ.
Γεγονός που, καταδεικνύει έναν καιροσκοπισμό ιδιαίτερα επικίνδυνο. Διότι η ίδια αριστερή διανόηση που δεν διστάζει να διαχωρίζει τη βία σε κακή και ...λιγότερο κακή (ανάλογα με την προέλευσή της), δεν διστάζει ούτε να επενδύσει στην αναβάθμιση της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να ενισχύσει αυτό που θεωρεί, ως τη δική της «χρυσή ευκαιρία»…
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη