31 Αυγ 2012

Συνάντηση προεδρείου του ΣΑΤΕ με τον Γ.Γ. Δημοσίων Έργων Στράτο Σιμόπουλο

Μεγάλης διάρκειας συνάντηση πραγματοποιήθηκε  μεταξύ του προεδρείου του ΣΑΤΕ και του νέου γενικού γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Στράτου Σιμόπουλου, σε συνέχεια των επαφών του ΣΑΤΕ με εκπροσώπους της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στη χθεσινή συνάντηση οι εκπρόσωποι του ΣΑΤΕ έθεσαν... εκτενώς όλα τα θέματα που αφορούν στην άσκηση της εργοληπτικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, και ειδικότερα:

 -Την εφαρμογή άμεσων μέτρων διαφάνειας όπως την ανάρτηση στο διαδίκτυο των στοιχείων ταυτότητας έργων, των στοιχείων ΜΕΕΠ, των τευχών δημοπράτησης καθώς και την κατάργηση των απ’ευθείας αναθέσεων, του μικτού συστήματος και των μελετοκατασκευών,

-Την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου στους εργολήπτες και τον συμψηφισμό οφειλών - απαιτήσεων,

-Την απόσυρση των απαράδεκτων δυσμενών ρυθμίσεων που επέφερε ο Ν.4070/2012 τροποποιώντας επί τα χείρω τον ισχύοντα νόμο περί δημοσίων έργων,

-Την υποχρεωτική καθιέρωση συστήματος αναλυτικών τιμολογίων και σύγχρονου τρόπου αναθεώρησης και την αρνητική αναθεώρηση των τιμών,

-Την θέσπιση χρόνου λήξεως εγγυητικών επιστολών καθώς και την κατάργηση ή έστω την μείωση των πρόσθετων εγγυητικών,

-Την άμεση επίλυση της ανισότητας που δημιουργεί η εξάμηνη παράταση των πτυχίων ΜΕΕΠ που λήγουν έως τις 30/6/2012, έναντι όσων λήγουν αργότερα (άρθρο 141, Ν.4070/2012) καθώς και την ελάφρυνση των απαιτήσεων υποχρεωτικής στελέχωσης.

Ο Γενικός Γραμματέας εμφανίστηκε πλήρως ενημερωμένος για το σύνολο των ανωτέρω θεμάτων και δεσμεύθηκε ότι θα κινηθεί μεθοδικά για την επίλυση τόσο των σημαντικών όσο και των καθημερινών ζητημάτων που πλήττουν την άσκηση της εργοληπτικής επιχειρηματικότητας.

Ειδικότερα ο κ. Στράτος Σιμόπουλος εκφράστηκε θετικά για:

-την δωρεάν διάθεση των τευχών δημοπράτησης όλων των δημοπρατούμενων έργων μέσω του διαδικτύου,
-την ανάρτηση στο διαδίκτυο των στοιχείων του ΜΕΕΠ,
-την ανάρτηση στο διαδίκτυο των στοιχείων ταυτότητας έργων,
-την τροποποίηση ή απόσυρση ορισμένων διατάξεων του Ν.4070/2012,
-την επανεξέταση του μικτού συστήματος, ως εφαρμόζεται,
-την εξέταση του αιτήματος για θέσπιση χρόνου λήξης στις εγγυητικές επιστολές καθώς και την μείωση των πρόσθετων εγγυητικών.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η σύσταση σχετικής επιτροπής στην οποία προσκάλεσε τον ΣΑΤΕ να μετέχει καταθέτοντας τις προτάσεις του, ενώ ήδη γίνεται προεργασία σχεδίου υπουργικής απόφασης που θα επιλύει ορισμένα λειτουργικά προβλήματα του ΜΕΕΠ. Επίσης, δήλωσε ότι πρέπει να λυθεί τάχιστα και δίκαια το ζήτημα ανισότητας που έχει προκύψει από την επιλεκτική εξάμηνη παράταση των πτυχίων ΜΕΕΠ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη