31 Οκτ 2012

Η λύσσα των σαρκοφάγων χτυπάει την πόρτα μας

Γράφει ο Ανδρέας Πολίτης

Η εισαγόμενη λύσσα από τα βόρεια σύνορα που προειδοποιούσαν οι ειδικοί και κτηνίατροι, έφθασε και στη χώρα μας.
Κρούσμα λύσσας σε αλεπού της περιοχής Κοζάνης, ενισχύει την επικινδυνότητα και για τα αδέσποτα σκυλιά, κάτι που πλήττει πολλές πόλεις και περιοχές της περιοχής, μεταξύ..
των οποίων και τον Παλ. Αγ. Αθανάσιο στο Καιμάκτσαλαν.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Οικιστικός Σύλλογος του Παλ. Αγ. Αθανασίου και το ΔΣ, ο Δήμος Εδέσσης δεν έχει φροντίσει να πράξει έως τώρα ούτε τα απολύτως απαραίτητα. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου είχε τονίσει και προειδοποιήσει τον περασμένο Μάιο για την κρισιμότητα της κατάστασης και απαίτησε από τους αρμόδιους φορείς ΄΄ ασφάλεια και υγιεινή '' για το χωριό.


Κοινή Υπουργική Απόφαση τριών συναρμόδιων υπουργείων εξέδωσε τον Απρίλιο η Δ/νση Κτηνιατρικής του Υπ. Γεωργικής Ανάπτυξης που αφορά την επιτήρηση της λύσσας. Η Κτηνιατρική Υπηρεσία Π.Ε.Πέλλας κάλεσε τον Αύγουστο όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του προγράμματος επιτήρησης της Λύσσας [π.χ.κατόχους κατοικίδιων σαρκοφάγων (στα οποία συμπεριλαμβάνονται γάτες, σκύλοι ποιμενικοί, κυνηγετικοί, φύλακες), Κυνηγετικούς Συλλόγους Πέλλας , Δασοφύλακες , Θηροφύλακες κ.λ.π} να εντείνουν τις προσπάθειες δημιουργίας βιολογικής φραγής κατά του Ιού της Λύσσας στην περιοχή της Π.Ε.Πέλλας και γενικότερα της χώρας.
Την άμεση διενέργεια αντιλυσσικού εμβολιασμού σε όλους τους αδέσποτους σκύλους και γάτες ζητησε ΧΘΕΣ από τους Δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, μετά το κρούσμα λύσσας που εμφανίστηκε σε ζώο άγριας πανίδας (κόκκινη αλεπού) σε περιοχή της Κοζάνης (Παλιόκαστρο Σιάτιστας).



Ο Δήμος Εδέσσης πως θα αντιδράσει σ΄όλες αυτές τις επισημάνσεις από τον Οικιστικό Σύλλογο εδώ και τρία χρόνια για την συλλογή, φροντίδα και εμβολιασμό των δεκάδων αδέσποτων του Παραδοσιακού Οικισμού του Αγ. Αθανασίου που ήδη άρχισε να δέχεται επισκέπτες, οικιστές και τουρίστες εν΄ όψει της χειμερινής περιόδου ;

Προσθήκη taxalia:

Ο Προέδρος του Οικιστικού Συλλόγου Ανδρέας Πολίτης δήλωσε στο taxalia : Εκτιμούμε πως θα πρέπει να υπάρξει άμεση συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων της περιοχής μας, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες το συντομότερο δυνατό για να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, να δωθούν σχετικές οδηγίες και να κοινητοποιηθεί επιτέλους ο Δήμος να πράξει το αυτονόητο, δηλαδή αυτό που ορίζει ο Νόμος περί αδεσπότων και το ζητάμε εδώ και τρία χρόνια.

Μας επισήμανε επίσης ότι πριν ένα μήνα κατατέθηκε από μέλη του Οικιστικού Συλλόγου κατά παντός υπευθύνου μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Εδέσσης μεταξύ των άλλων και για την συνεχιζόμενη ύπαρξη των δεκάδων επικίνδυνων αδέσποτων τσομπανόσκυλων στο χωριό.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη