28 Νοε 2012

Ανατροπές και αποκαλύψεις στη Δίκη για την υπεξαίρεση...

- Δεν ευθύνονται Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι και απλοί υπάλληλοι για την υπεξαίρεση κατέθεσε ο Χασδάι Καπόν...
- Σε άλλο μήκος κύματος από Μπουτάρη- Αβραμόπουλο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών...
- "Και εγώ θα έκανα το ίδιο" είπε όταν ρωτήθηκε για τις Ειδικές Εντολές για τις οποίες κατηγορούνται οι τέως Αντιδήμαρχοι...
- Διαβάστε εδώ αναλυτικούς διαλόγους από τη σημερινή ακροαματική διαδικασία:

Δήμαρχος και Αντιδήμαρχοι δεν έχουν ευθύνες για την υπεξαίρεση του Σαξώνη, ούτε και οι απλοί υπάλληλοι, υποστήριξε στην κατάθεσή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόν, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου συνεχίζεται η Δίκη για το σκάνδαλο.
Ο αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα, που θεωρείται ως ο καλύτερος γνώστης της κατάστασης αλλά και της λειτουργίας των...
οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης αφού όπως δήλωσε σήμερα έκανε εξονυχιστικούς ελέγχους, σημείωσε ότι κατά την άποψη του οι έλεγχοι που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει την υπεξαίρεση θα έπρεπε να είχαν διαταχθεί από τον Μιχάλη Λεμούσια και τους τρεις κατηγορούμενους- πρώην διευθυντές των εμπλεκόμενων Διευθύνσεων. Ωστόσο έσπευσε να προσθέσει ότι ποτέ κανείς δεν του είπε ότι ο τέως Γενικός Γραμματέας και οι Διευθυντές ήξεραν για την υπεξαίρεση και συμμετείχαν σε αυτήν! Ούτε ότι άκουσε ποτέ πως κάποιος έκλεψε ή ότι κάποιος από τους κατηγορουμένους πήρε χρήματα…
Φυσικά για τη βόμβα από τον Πρόεδρο που έπεσε νωρίτερα στο δικαστήριο, ότι η υπεξαίρεση δεν υπερβαίνει τα 21 εκ. ευρώ σας ενημερώσαμε με αναλυτική ανάρτηση που μπορείτε να δείτε εδώ.

Ανάμεσα στα πολλά και σοβαρά που κατέθεσε (αλλά και πολύ διαφορετικά από τα όσα κατέθεσαν οι άλλοι δύο του ΔΘ Μπουτάρης και Αβραμόπουλος) είναι και τα εξής:
  1. Διέψευσε το πόρισμα Τσεμπερά ότι υπεξαίρεση έγινε και με τιμολόγια, αφού είπε πως από τους ελέγχους που έκανε δεν βρήκε πλαστά τιμολόγια.
  2. Διέψευσε επίσης και το σημείο του πορίσματος Τσεμπερά που έλεγε ότι κάποια τιμολόγια διπλοπληρώθηκαν, κάτι που βοηθούσε την υπεξαίρεση…
  3. Ότι δεν είναι δυνατό να υπεξαιρέθηκαν περισσότερα από 21 εκ. ευρώ, αν και ο Δήμος Θεσσαλονίκης ακόμη δεν ξέρει το ακριβές ποσό!
  4.   Για τις ειδικές εντολές που υπέγραφαν οι αντιδήμαρχοι: θα έκανα και εγώ το ίδιο!
  5. Το κύκλωμα της υπεξαίρεσης θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργήσει χωρίς τη συνεργασία των Αντιδημάρχων.
  6. Από το Ημερήσιο Δελτίο του Ταμείου δεν μπορούσε κάποιος να υποψιαστεί ότι γινόταν υπεξαίρεση.
Ο κ. Χασδάι Καπόν κατέθεσε ότι:
Παραλάβαμε ανοργανωσιά στις οικονομικές υπηρεσίες.
Παραλάβαμε μηχανογραφικό πρόγραμμα με κενά, μη πιστοποιημένο, δεν επικοινωνούσαν απλογραφικό και διπλογραφικό και μηχανοργάνωση.
Διαπίστωσα ότι γινόταν απόδοση λογαριασμού από διαχειριστές μια φορά το χρόνο και όχι καθημερινά.
Ασυμφωνία υπολοίπου και ισολογισμού, λόγω λανθασμένων εγγραφών και λόγω της έρευνας Τσεμπερά υπήρχαν στον αέρα παραστατικά 14 εκ. ευρώ.
Γινόταν πληρωμές χωρίς εντάλματα. Τώρα δεν γίνεται χωρίς εντάλματα καμία.
Έλλειπαν δύο από τα βιβλία (τρεχούμενων λογαριασμών και εισπρακτέων εσόδων).
Αρκετές παρατυπίες: διαφορές στο ταμείο.
Πληρώνουμε μόνο με επιταγές ή με μεταφορά από τραπεζικούς λογαριασμούς.
Απαγορεύονται οι πληρωμές με μετρητά και η αποδοχή μετρητών πάνω από ένα ποσό.
Ύπαρξη διακίνησης μετρητών είναι κύριος παράγοντας για να υπάρξει υπεξαίρεση.
Με πρόχειρα σημειώματα υπήρχαν εκταμιεύσεις ποσών.
Διπλογραφικό που υπήρχε ήταν χειροκίνητο και δεν παρείχε ασφάλεια και δεν ήταν συνδεδεμένο. Το ολοκληρώσαμε τον Απρίλιο του 11.
Λάθη στα διαθέσιμα. Σπάσιμο και μερική πληρωμή ενταλμάτων. Ολική ακύρωση αργότερα, που δημιουργούσε αταξία. Πρόβλημα στην απεικόνιση των χρεών.
Παραλάβαμε:
Ύψος χρεών στα 40 εκ. ευρώ προς Τράπεζες, 40 προς ιδιώτες και ιδρύματα για απαλλοτριώσεις, 46 εκ υποχρεώσεις προς προμηθευτές και εργολάβους, προς εφορία 7,2 εκ. μετά από διαγραφή προσαυξήσεων, που θα συμψηφιστούν τώρα.
Περίπου 150 εκ. ευρώ χωρίς προσαυξήσεις
Δεν βρήκαμε κανένα πλαστό τιμολόγιο.
Εικόνα που παραλάβαμε: στις αρχές του 2000 ο ΔΘ δεν είχε κανένα δάνειο από καμία τράπεζα και δεν χρωστούσε σε προμηθευτές. Παρόλο ότι ήταν μία πολύ καλή δεκαετία για τη χώρα, δε θα έπρεπε να είχαν δημιουργηθεί τέτοια χρέη. Άλλωστε τα μεγαλύτερα έργα που έγιναν στη Θεσσαλονίκη έγιναν με χρήματα του δημοσίου ή του ΕΣΠΑ. Πήγαν σε καταναλωτικές δαπάνες.
Η άποψη μου για την υπεξαίρεση: Είναι αδιανόητο να συμβαίνει κάτι επί σειρά ετώ και να μην έχει υποπέσει στην αντίληψη των φυσικών προϊσταμένων αλλά και ψηλότερα.
-          (Πρόεδρος) Τι θα έπρεπε να είχε δει και να το ανακόψει;
-          (Καπόν): Να κλείνει καθημερινά το ταμείο.
-          Ναι, αλλά όταν γυρίζει και του φέρνει πλαστό παραστατικό;
-          Το άλλο είναι ότι ο Σαξώνης είχε νυχτερινά μαγαζιά, είχε ομάδα και δε θα έπρεπε να διακινεί χρήματα του ταμείου.
-          Πώς μπορεί να ξέρει η διοίκηση ή οι συνάδελφοι του να ξέρουν ότι ο όποιος πλούτος ερχόταν από παράνομες πηγές; Ο Σαξώνης έλεγε ότι είχε κληρονομιά ή ότι ήταν της γυναίκας του.
-          Ήταν πολλά χρόνια στο ίδιο πόστο, δεν είναι λογικό. Στις ταμειακές ημερήσιες καταστάσεις αναφερόταν πάντα ποιοι ήταν οι παραλήπτες επιταγών ή μετρητών, που υπάρχει αυξημένη αναφορά του ονόματός του. Επίσης πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο μερίδα της αντιπολίτευσης ζητούσε χαρτιά για τις ειδικές εντολές. Τεράστια διαφορά για το πώς χειρίζεται σήμερα η διοίκηση.
-          Ακούγοντας τα όσα μας λέτε σας δίνω εύσημα. Αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο. Το ότι βάλατε τάξη δε μας οδηγεί αυτόματα στη σκέψη ότι ο Σαξώνης βρήκε ένα χαλί στρωμένο. Έγινε σκόπιμα;
-          Δεν μπορώ να το γνωρίζω αν έγινε σκόπιμο. Αλλά υπάρχουν μερικά γεγονότα που μου προκαλούν εντύπωση, όπως η διακίνηση μετρητών, όταν Προϊστάμενος δίνει μετρητά και γυρνά με παραστατικά όταν γνωρίζει ότι Δ.Ο.Υ. δεν δέχεται μετρητά. Και ότι υπεξαίρεση δεν ξεκίνησε πολύ πριν τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου.
-          Μην ο λέτε αυτό, εμείς είδαμε ότι υπήρξε παραστατικό που αφορά την χρήση του 1998.
-          Δεν το ξέρω αυτό.
-          Το έκανε εξ αμελείας ο διευθυντής, ή για να διευκολύνει την υπεξαίρεση;
-          Η ΕΔΕ ανατέθηκε στον ίδιο τον διευθυντή.
-          Δεν το λέτε σωστά, μετά ανέλαβε διευθυντής.
-          Ναι αλλά ήταν εκεί. Ήταν στη Γραμματεία του ταμείου όπου διεκπεραιώνονται σημαντικά πράγματα. Προφανώς το κύριο βάρος για να ανακόψει την κάνουλα, ο προηγούμενος το είχε, προφανώς υπήρχε συνέργεια. Γι’ αυτό ορίστηκε και διευθυντής, κατά τη γνώμη μου.
-          Έχετε στοιχεία;
-          Όχι, κατά τη γνώμη μου.
-          Επειδή φαίνεται ότι είχε τα προσόντα.
-          Τα είχε, τη γνώμη μου λέω.
-          Ποιος από τη διοίκηση θα πρέπει να ανακόψει άμεσα;
-          Η πληροφόρηση αυτή έρχεται μέσα από το ημερήσιο ταμειακό ημερολόγιο. Σοβαρή ευθύνη υπάρχει στη Δ/ση Οικονομικών Υπηρεσιών, γιατί αν γινόταν σωστά η δουλειά αυτό θα φαινόταν.
-          Ποιος από τους παραπάνω είχαν την ίδια σαφή πληροφόρηση και έπρεπε να είχαν ανακόψει τον Σαξώνη.
-          Δεν ήμουν παρών.
-          Αλλά ξέρετε τι γινόταν.
-          Ο τρόπος λειτουργίας του Δήμου ήταν γενικοκεντρικός, οι αντιδήμαρχοι ήταν αποδυναμωμένοι.
-          Ήταν δεύτεροι στην οικονομική διαχείριση; Ποιος τις ασκούσε τις αρμοδιότητες τους;
-          Κυρίως ο Γενικός Γραμματέας. Ο προϋπολογισμός για παράδειγμα φτιαχνόταν από τους Σερέτη και Λεμούσια και όχι σε συνεργασία με τους αρμοδίους.
-          Ο ΓΓ είχε αυτονομηθεί από το δήμαρχο ή είχε τη συναίνεση του;
-          Δεν το γνωρίζω. Με δεδομένο ότι πάρα πολλά θέματα τα χειρίζεται ο Δήμαρχος, δεν ξέρω αν ήταν πλήρως ενημερωμένος.
-          Είχε ο ΓΓ την ίδια ακριβώς γνώση όπως είχε και ο Γκόλας;
-          Είχε γνώση αλλά σε ένα πιο πάνω επίπεδο. Γνωρίζουν οι πιο πάνω αλλά σε δεύτερο βαθμό.
-          Γνώριζε ο Λεμούσιας ότι τα λεφτά που δίνουμε στον Σαξώνη πριν τακτοποιηθούν και είναι συνεχώς αυξανόμενα; Θα μπορούσε να καταλάβει ότι αυτό είναι ο γόνος δημιουργίας μίας καταστάσεως;
-          Ο ΓΓ είναι προφανώς ενήμερος για νόμους και διατάξεις.
-          Πέστε ότι δεν ξέρω από νόμους, δεν καταλαβαίνω ότι κάποιον που τον μπουκώνω με μετρητά ίσως με κλέψει; Αυτό μπορούσε να το αντιληφθεί ο Λεμούσιας;
-          Όφειλε να ασκήσει το δέοντα έλεγχο.
-          Σας ρωτώ την εκτίμηση σας με βάση την πληροφόρηση που έχετε.
-          Εάν έβλεπα ότι υπάρχει διακίνηση μετρητών θα ζητούσα να σταματήσει. Θα μπορούσε να το καταλάβει.
-          Γιατί δεν το έκανε; Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, από αδιαφορία ή συνενοχή;
-          Με το δεδομένο ότι ήταν οι ίδιοι άνθρωποι, πιστεύω ότι υπήρχε συνεννόηση;
-          Πιστεύετε, αλλά έχετε κάτι συγκεκριμένο;
-          Πιστεύω, δεν έχω αποδείξεις.
-          Δεν ήρθε κάποιος υπάλληλος να σας πει; Να σας αποκαλύψει πράγματα; Συνήθως μετά τη δικαστική διερεύνηση ανοίγουν τα στόματα…
-          Όχι, κανείς. Δεν μιλάνε εύκολα οι υπάλληλοι.
-          Ο δήμαρχος; Ήξερε;
-          Δήμαρχος παίρνει ένα καθημερινό ραπόρτο που τον ενημερώνει τι πληρώθηκε. Από εκεί και πέρα δε νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη γνώση…
-          Γιατί να τα καταλάβει ο Λεμούσιας και να μην τα καταλάβει ο Δήμαρχος;
-          Έχει περισσότερα πράγματα με τα οποία ασχολείται και δεν μπορεί να ασχολείται με την καθημερινότητα του δήμου. Ναι, είχαν πολύ στενές σχέσεις αλλά δεν μπορώ να πω κατι περισσότερο.
-          Βλέπω ότι για τον Λεμούσια το λέτε αλλά σταματάτε σε ένα σημείο. Μας μεταφέρουν μία εικόνα ότι ο Δήμαρχος ήταν σφιχτός. Είναι δυνατό να μη γνωρίζει κάτι από τη δραστηριότητα του ΓΓ; Πώς το βλέπετε;
-          Σχετικά δύσκολο αλλά στοιχεία δεν έχω.
-          Πόσα έκλεψε ο Σαξώνης;
-          Να περιμένουμε το Ελεγκτικό Συνέδριο.
-          Αν βρουνε ελλείμματα θα είναι υπεξαίρεση;
-          Όχι, αλλά είναι δύσκολο να μιλήσουμε για ακριβή νούμερα.
-          Είναι δυνατό να έκλεψε περισσότερα μετρητά από όσα εισέπραξε;
-          Όχι, δεν είναι δυνατό.
-          Άρα η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει από αυτό το δικαστήριο να πούμε ότι εκλάπησαν περισσότερα από 21,3 εκ. Το λέω αυτό γιατί υπάρχει περιρρέουσα ατμόσφαιρα, λέγονται πολλά και γράφονται πολλά.  
-          (Εισαγγελέας): Το ημερήσιο δελτίο ταμείου πήγαινε στους αντιδημάρχους. Ήταν αρκετό στοιχείο για να ξέρουν ότι διακινούνται μετρητά;
-          Όχι δεν ήταν αρκετό στοιχείο γιατί δεν αναφέρεται αν πήρε μετρητά.
-          Δεν είναι η ίδια πηροφορία που πάει και στον ΓΓ; Γιατί αυτός να μην καταλαβαίνει;
-          Ο ΓΓ είναι περισσότερο ενημερωμένος. Λάμβανε την πληροφόρηση ο αντιδήμαρχος αλλά δεν είχε γνώση των λειτουργιών των υπηρεσιών.
-          Σε περίπτωση που οι αντιδήμαρχοι ενημερώνονταν θα μπορούσαν να σταματήσουν μετρητά; (τη ροή μετρητών προς τον Σαξώνη).         
-          Θα μπορούσαν.
Εφέτης: Η άποψη σας ποια είναι; Γνώριζε ή όχι ο Δήμαρχος;
-          (Καπόν) Δεν έχω άμεση ή έμμεση πληροφόρηση ότι γνώριζε. Υπάρχουν όμως γεγονότα που κλονίζουν την άποψη μου, η ανάθεση της ΕΔΕ, η ανάθεση του ελέγχου στους ίδιους Ορκωτούς Λογιστές, η ανάθεση στον Ορθολογισμό, όταν αποδεικνύεται ότι στα προηγούμενα χρόνια ο έλεγχος που άσκησαν ήταν τουλάχιστον ελλιπής.
-          (Εφέτης): Που σας κατευθύνουν;
-          (Καπόν) Ότι θα μπορούσε να είχε γνώση.
-          (Πρόεδρος) Ξέρετε για τα Τιμολόγια ιντερτοπ (που η Τσεμπερά γράφει ότι διπλοπληρώθηκαν).
-          (Καπόν): Δεν έχουμε δει στα σπασμένα (εντάλματα και τιμολόγια) να έχουν διπλοπληρωθεί.
-           Τι ποσό πιστεύετε ότι έχει υπεξαιρεθεί.
-          Δεν ξέρω. Ίσως λιγότερα από τα μετρητά.
-          Αυτά τα 18 τι απέγιναν; Τα κράτησε για τον εαυτό του ή έχετε την πληροφόρηση ότι διοχετεύθηκαν κάπου αλλού;
-          Δεν γνωρίζω.
-          Διοχετεύθηκαν σε κάποιο πρόσωπο;
-          Δεν έχω κάποιο στοιχείο ότι κάποιος από τους κατηγορούμενους πήρε χρήματα.
-          Για το θέμα της ποινικής ευθύνης τι έχετε να πείτε; Ότι δεν άσκησαν τον έλεγχο που έπρεπε να είχαν ασκήσει ή είχαν δόλο και βοηθούσαν την υπεξαίρεση;
-          Να το επαναλάβω: υπάρχει σημαντικότατη ευθύνη των διευθυντών και δεν μπορώ να γνωρίζω κατά πόσο η διάχυση της πληροφόρησης έφτανε μέχρι το δήμαρχο.
Απαντώντας στις ερωτήσεις της Πολιτικής αγωγής ο κ. Καπόν μεταξύ άλλων είπε:
-          Μία ειδική εντολή θα μπορούσε να καλύψει επείγουσες ανάγκες όπως η προμήθεια καυσίμων ή η μισθοδοσία. Προφανώς δημιουργούσαν ένα πλεόνασμα για να καλύψουν κάποια άλλη ανάγκη.
-          Χωρίς τη συμμετοχή των τριών διευθυντών δε θα μπορούσε να γίνει η υπεξαίρεση.
-          Με διπλογραφικό θα φαινόταν η υπεξαίρεση αλλά εκ των υστέρων.
-          (Πρόεδρος): Σκόπιμα δεν μπήκε το διπλογραφικό;
-          (Καπόν): Αλληλουχία γεγονότων βάζει στην καρδιά των γεγονότων τον διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών. Δεν μπήκε το Διπλογραφικό, με ευθύνη του Διοίκησης, αλλά έπρεπε να είχε ενημερώσει τη διοίκηση και δεν το είχε κάνει. Σκόπιμα κατά τη γνώμη μου.
-          Λανθασμένος τρόπος σύνταξης προϋπολογισμού, που προϊσταται Σερέτης. Δεν ήταν κανονικός γιατί δεν περιελάμβανε τα χρέη.  
-          (Πρόεδρος): Και πώς συναρτάται αυτό με την υπεξαίρεση; Πώς θεμελιώνετε ότι το έκανε εξεπίτηδες για να βοηθήσει;
-          (Καπόν): Γιατί επέλεξε τους ίδιους ορκωτούς ο Σερέτης; Γίνεται μέσω διαγωνισμού αλλά αυτός έχει την υποχρέωση αφού είχε σκάσει η παγία να εξαιρέσει τους συγκεκριμένους αφού δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους.
-          Σκοπιμότητα και γνώση είναι μόνο στον Σερέτη ή και σε άλλους;
-          Βρίσκω σκοπιμότητα στον ΓΓ και τους διευθυντές του ταμείου, όχι στο Δήμαρχο.
-          (Πρόεδρος) Είστε κατηγορηματικός για τον ΓΓ και για τον ΔΘ; Γιατί η διαστολή;
-          (Καπόν) Γιατί είναι διαφορετικές οι αρμοδιότητες τους.
-          Για τον Σερέτη;
-          Για να αναλάβει τόσο βαριές ποινικές ευθύνες κάποιο κίνητρο πρέπει να έχει. Απ’ αυτόν ξεκίνησε η ακαταστασία με τα εντάλματα και η «τρύπα» λόγω της οποίας ήταν πολύ δύσκολο να γίνουν διασταυρώσεις και έλεγχοι.
Απαντώντας στις ερωτήσεις του συνηγόρου του Σαξώνη, Καυκόπουλου ο κ. Καπόν είπε ακόμη ότι είναι:
-          Αστείο να λέμε ότι οι υπηρεσίες λειτουργούσαν άψογα.
-          Παγία: είναι διαφορετική υπόθεση αλλά έχει εμπλεκόμενο πάλι τον Σερέτη και τους άλλους υπαλλήλους και τη Διοίκηση.
-          Ήξερα τον Σαξώνη ως όνομα που είχε νυχτερινό κέντρο και ομάδα μάσκετ.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της συνηγόρου του Μιχ. Ζορπίδη, κ. Αμανατίδου είπε:
-          Η έκδοση των ειδικών εντολών από μόνες τους δεν αποτελούν υπεξαίρεση.
-          (Αμανατίδου): Ο κ. Ζορπίδης είπε χθες ότι ήρθε ο διευθυντής και του είπε ότι δεν έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και θα πρέπει να μην πληρώσουμε ασφαλιστικές εισφορές. Η πληρωμή ήταν ανάληψη πολιτικής ευθύνης ή βαριά αμέλεια;
-          Είναι πιθανό να έκανα και εγώ το ίδιο.
-          Πιστεύετε ότι ο κ. Ζορπίδης συμμετείχε; Αφού τον ξέρετε ως άνθρωπο και ως επιχειρηματία από την αγορά…
-          Πιστεύω ότι κάποια στιγμή αντελήφθην το τι γινόταν και τα βρόντηξε και έφυγε.
-          Συνεπώς δεν συμμετείχε.
-          Πιστεύω ότι δεν συμμετείχε.
-          Φαινόταν τα μετρητά ή οι επιταγές (στο ημερήσιο δελτίο κίνησης του ταμείου);
-          Όχι δεν φαινόταν.


-           Κατέθεσε επίσης ότι:
-          Οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών δεν ήταν οι ισχυροί παράγοντες στην οικονομική διαχείριση του Δήμου.
-          Ο αντιδήμαρχος δεν έβλεπε τα (πλαστά) παραστατικά του κ. Σαξώνη. Δεν φτάνουν ποτέ στον αντιδήμαρχο;
-          Οι ενέργειςες του αντιδημάρχου δεν είναι ενέργειες μάνατζερ;
-          Δε λειτουργεί ο Αντιδήμαρχος ως μάνατζερ αλλά ως πολιτικός προϊστάμενος, βάζεις την υπογραφή σου όταν έχουν προηγηθεί οι υπογραφές όλων των άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.
Με τον συνήγορο του Θόδωρου Αθανάσαρου έγινε (περίπου) ο εξής διάλογος:
-          (Δανιήλ): Είπατε ότι δεν αρκούσε το ημερήσιο δελτίο για να υποψιαστεί ο κάθε αντιδήμαρχος ότι υπήρχε κάποια υπεξαίρεση πίσω από αυτό. Μήπως οι αντιδήμαρχοι ήταν ένας κρίκος που μάλλον δεν χρειαζόταν για να γίνει η υπεξαίρεση; Το σύστημα θα μπορούσε να λειτουργούσε χωρίς τους αντιδημάρχους;
-          (Καπόν): Ναι, θα μπορούσε. Έχουν κι άλλες, πολλές αρμοδιότητες. Την έγκριση αδειών, τα κοιμητήρια, τους δημοτικούς χώρους κλπ. Δεν μπορούν να ελέγχουν τα πάντα.
-          Η ειδική εντολή του κ. Αθανάσαρου δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2005 και αφορούσε τη μη πλξηρωμή του ΙΚΑ για να πληρωθούν μισθοί και δώρα.
-          Όχι, απ’ αυτά τα χρήματα δεν έγινε υπεξαίρεση
Με τον επίσης συνήγορο του κ. Αθανάσαρο κ. Μπάμπη Αποστολίδη έγινε (περίπου) ο εξής διάλογος:
-          (Αποστολίδης): Εξ όσων είδατε, διαβάσατε και συγκεντρώσατε και επειδή είσαστε άνθρωπος της αγοράς και αντιδήμαρχος πιστεύετε ότι ο Αθανάσαρος αντιλαμβανόταν την υπεξαίρεση;
-          (Καπόν): Όχι
-          Αν αντιλαμβανόταν ο συγκεκριμένος με τις περγαμηνές που είχε τι πιστεύετε ότι θα έκανε;
-          Πιστεύω ότι θα είχε αντιδράσει.

Με τη συνήγορο των Παπαγεωργόπουλου- Λεμούσια κ. Αλεξάνδρα Τσάκου έγινε (περίπου) ο εξής διάλογος:
-          (Αλέκα Τσάκου) Σας είπε κανείς το οτιδήποτε για ιδιαίτερη σχέση μεταξύ Σαξώνη και Λεμούσια;
-          Όχι
-          Στις 7.3.08 Σαξώνης λέει στην κατάθεση του ότι δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα μπάσκετ και τα νυχτερινά κέντρα, αυτά τα έχει σύζυγός μου.
-          Ψεύδεται.
-          Μπορούν οι αντιδήμαρχοι να αντιληφθούν από το ημερήσιο δελτίο ταμείου ότι γίνεται διακίνηση μετρητών;
-          Μπορούν.
-          Δείξτε μας λίγο από αυτό ο Δελτίο (επιδεικνύει ένα αντίγραφο).
-          Αν κάνει κάποιος όλες αυτές τις προσθοαφαιρέσεις θα βγάλει τα μετρητά. Από τις τακτοποιητέες βγαίνουν τα μετρητά. Αν κάνεις την αφαίρεση από τα έξοδα.
-          Άρα δεν είναι και τόσο εύκολο να το βρει κανείς.
-          Μια προσθοαφαίρεση ο καθένας μπορεί να το κάνει. Εδώ βλέπω ότι 245.000 βγαίνουν από την Εθνική Τράπεζα, βλέπω ότι ξοδεύει 308.000 άρα υπάρχουν 108.000 που είναι μετρητά.
-          Εγώ δύσκολα το παρακολουθώ…
-          Είναι μία πρόσθεση και μία αφαίρεση.
-          Αυτό το χαρτί όπως το βλέπουμε τώρα πήγαινε στον ΓΓ;
-          Πήγαινε σε καθημερινή βάση στον ΓΓ, τον αντιδήμαρχο και τον Δήμαρχο.
-          Η ιδιαιτέρα του ΓΓ κατέθεσε ότι στο γραφείο της πήγαινε μόνο ένα χαρτάκι με τα σύνολα.
-          Δεν ξέρω, δεν μπορώ να ξέρω τι έκανε η γραμματεία.
-          (Γκόλας) Πήγαινε στο γραφείο, δεν ξέρω εάν έφτανε στα χέρια του ΓΓ.
-          (Τσάκου): Γιατί λέτε ότι ο ΓΓ είχε καλύτερη γνώση για τα οικονομικά;
-          (Καπόν) Γιατί είχε καλύτερη άποψη για τα οικονομικά από τους άλλους… Υπήρχαν προμηθευτές που μου είπαν ότι δε θα πληρώνονταν εάν δεν περνούσαν από το γραφείο του Λεμούσια.
-          Πείτε μου έναν…
-          (Πρόεδρος): Πείτε ένα όνομα για να έχει αξία η κατάθεσή σας.
-          Δε θέλω να εκθέσω άλλα πρόσωπα.
-          Έπαιρναν οι άλλοι διαχειριστές μετρητά;
-          Έπαιρναν και άλλοι.
-          Ακούσατε να εμπλέκονται αυτοί σε υπεξαίρεση;
-          Όχι άκουσα όμως ότι ένας έπαιρνε περισσότερα από τους άλλους…
-          Η εντολή να δίνονται μετρητά αφορά τον ΓΓ;
-          Όχι, τον διευθυντή του Ταμείου.
-          Το ημερήσιο δελτίο μήπως πηγαίνει και στην κ. Τσεμπερά;
-          Δεν το γνωρίζω.
-          Ακούσατε ποτέ περιπτώσεις καταλογισμού στο ΔΘ πριν από τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου;
-          Έχω ακούσει ότι υπήρχαν. Έχω ακούσει για ένα παραστατικό πλαστογραφημένο που μπήκε στο ταμείο το 1999. Για να κλείσει η προηγούμενη χρήση, (σ.σ. στην οποία δεν είχε ακόμη αναλάβει ο Παπαγεωργόπουλος).
-          Στις 7.12.05 έρχονται υπάλληλοι και αποφασίζεται να τοποθετηθούν οι 3 από τους 6 στη Δ/ση ταμειακής υπηρεσίας, ο ένας μάλιστα με αυξημένα προσόντα. Πώς σας φαίνεται αυτό σε μία υπεξαιρετική λογική…
-          Μου φαίνεται ως προσπάθεια να εξορθολογιστεί η λειτουργία του ταμείου.
-          Το 2007 γίνονται ενέργειες για να δοθεί πιστοποιητικό ISO. Πώς το βλέπετε;
-          Θετικά. Αν είχαν ολοκληρωθεί δε θα υπήρχε πρόβλημα.
-          Ο κ. Σερέτης λέει ότι το 2000 είχε ανέβει κλιμάκιο του Δήμου Αθηναίων και ότι του ζητήθηκε από τον κ. Λεμούσια να βοηθηθούν, να ενημερωθούν από τον ΔΑ για το διπλογραφικό. Πώς σας φαίνεται αυτό; Ότι ο ΓΓ δεν ήθελε να εγκαταστήσει διπλογραφικό;
-          Και γιατί δεν εγκαθιστά ένα πιστοποιημένο διπλογραφικό;
-          Γνωρίζετε ότι ο Δήμαρχος υπογράφει σύμφωνο συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων για την καλύτερη ενημέρωση και λειτουργία του διπλογραφικού; Σας φαίνεται αυτό σαν προσπάθεια μη εγκατάστασης διπλογραφικού;
-          Αυτό δεν ολοκληρώθηκε.
-          Λάθος κάνετε, ολοκληρώθηκε.
-          Γιατί καθυστέρησε τόσα χρόνια;
-          Γιατί (όπως φαίνεται στο έγγραφο αυτό) ο Δήμαρχος ζήτησε από την Κοινωνία της Πληροφορίας χρηματοδότηση. Ξέρετε αν δόθηκε αυτή η χρηματοδότηση;
-          Όχι, δεν ξέρω.
-          Δεν δόθηκε έγκαιρα, γι΄αυτό καθυστέρησε.
-          Δεν είπα ποτέ ότι δεν υπήρχε τμήμα διπλογραφικού. Είπα ότι υπήρχε ένα χειροκίνητο σύστημα που δεν επικοινωνούσε με τα υπόλοιπα.
-          Στο δημοτικό συμβούλιο είπατε ότι υπήρχε διπλογραφικό στο ΔΣ..
-          Είπα τι ακριβώς υπήρχε και τι δεν υπήρχε.
-          Υπάρχει παράβαση στην τήρηση αυτού του διπλογραφικού;
-          Όχι
-          Αν κανείς φορτώσει στο διπλογραφικό πλαστά παραστατικά το σύστημα θα το πετάξει έξω;
-          Όχι.
-          Ο δήμαρχος προσέλαβε σύμβουλο και προσωπικό για το διπλογραφικό. Κάνω ό,τι μου λέει το υπουργείο. Είμαι ήσυχος ως δήμαρχος;
-          Θα πρέπει να βλέπεις και το αν εφαρμόζεται σωστά.
-          Όταν μου λένε οι Ορκωτοί Λογιστές ότι όλα πάνε καλά, όταν με βεβαιώνουν, πώς να υποψιαστώ;
-          Αφού έχει σκάσει το σκάνδαλο με την παγία…
-          Όταν έρχεται και η ΠΚΜ και με βεβαιώνει ότι το Διπλογραφικό εφαρμόζεται, πώς να υποψιαστώ;
-          Θα πρέπει να ελέγχεις όταν κάτι δεν πάει καλά…
-          Από πότε ίσχυε ο τρόπος ελέγχου που προβλέπει έλεγχο στο τέλος του έτους. Μήπως από το 1991.
Με τον επίσης συνήγορο των Παπαγεωργόπουλου- Λεμούσια έγινε (περίπου) ο παρακάτω διάλογος:
Δημ. Τσάκος
-          Διάβασα για την Αλλατίνη για εμπλοκή σας και τελικά από όλα όσα δημοσιεύτηκαν τίποτε δεν ευσταθεί.
-          Τι σχέση έχει αυτό με την υπόθεση;
-          Έχει σχέση με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Ότι τελικά, πολλές φορές δεν περιγράφει την πραγματικότητα. Πόσα παραλάβατε από την προηγούμενη διοίκηση;
-          Το ταμειακό υπόλοιπο είναι 24 εκ. και δεν συμφωνεί με το τραπεζικό υπόλοιπο.
-          Εγώ διαβάζω ένα χαρτί με την υπογραφή σας που λέτε ότι εγκρίνετε τον απολογισμό και τον υποβάλετε στο ΔΣ για τελική έγκριση. Και γράφετε υπόλοιπο 24 εκ. ευρώ από έσοδα και έξοδα.
-          Σωστά διαβάζετε…
-          Είδατε καθόλου τα πλαστά;
-          Ναι, είναι καταθετήρια της ΕΤΕ και αποδείξεις της Εφορίας.
-          Το βλέπει κανείς εύκολα ότι είναι πλαστό;
-          Είναι αδιανόητο να μην το ξέρει. Γιατί είναι της Εφορίας και ξέρει ότι η Εφορία δεν παίρνει μετρητά.
-          Οι επιταγές είναι προσωπικές;
-          Εκδίδονται από το ΔΘ προς τον κ. Σαξώνη ενώ θα έπρεπε να εκδίδεται για το Ταμείο.
-          Με αυτήν θα μπορούσε να πληρώσει την Εφορία;
-          Θα μπορούσε, δεν είναι ακριβώς σύννομο αλλά γίνεται…
-          Μπορείτε να μας πείτε όλους τους υπαλλήλους της αντιδημαρχίας σας;
-          Όχι φυσικά.
-          Γιατί ξέρετε εδώ μας ζητήθηκε και ειπώθηκε πώς είναι δυνατό να μην ξέρουμε τον κ. Σαξώνη… Σας είπε κανένας υπάλληλος ότι ο Σαξώνης μπαινόβγαινε με σακούλες με μετρητά στο γραφείο του Λεμούσια;
-          Όχι, δεν άκουσα ποτέ να παίρνει κανείς μετρητά με σακούλες ή αλλιώς.
-          Γνωρίζετε εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας ότι υπήρχε διπλογραφικό;
-          Το γνωρίζω.

Επίσης, απαντώντας σε ερωτήσεις του συνηγόρου του Γκαϊτατζή, καταθέτει:

-          (Γούλα): Καταθέτει η Αρνάκη και λέει ότι ερχόταν ο Σαξώνης και της υποδείκνυε ότι θα πρέπει να φαίνονται μικρότερες οι κρατήσεις για να πληρωθούν μικρότερα ποσά στην Δ.Ο.Υ. επειδή δεν υπήρχαν λεφτά.

-          Κανείς δεν είπε ότι η διεύθυνση μηχανοργάνωσης αλλοίωνε τις καταστάσεις. Είπα ότι με έλεγχο σωστό, επιθεωρήσεις και εντάλματα σωστά βγαλμένα δε θα γινόταν η υπεξαίρεση, όλα αυτά έδωσαν το έδαφος.
-          Η άποψη μου είναι ότι η κ. Παπαδοπούλου και η κ. Ζαρκάδα είναι αθώα.
-          Έχετε άποψη για Θεολόγη;
-          Είναι εξαίρετος υπάλληλος
-          Για την Βαρσάμη
-          Το ίδιο και το αυτό.

Η κατάθεση του κ. Καπόν θα ολοκληρωθεί την Τρίτη. Τη Δευτέρα θα εξεταστεί ο κ. Κουράκης. Θα έρθει η Τσεμπερά για να της τεθούν ερωτήματα, να παραλάβει το πρόσθετο υλικό και να δώσει απαντήσει την Τετάρτη.

ΧΕΝ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη