12 Απρ 2013

Ιωαννίδης για Αντεντοκούμπο: "Είναι Έλληνας" !

"Θα κάνουμε ό,τι είναι σύννομο ώστε να αποκτήσουν τα παιδιά ελληνικά διαβατήρια" θα μπορούσε να είναι μία περίληψη της δήλωσης του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη. Ο Γιάννης Ιωαννίδης μίλησε στο Σέντρα για όλα τα φλέγοντα ζητήματα και δε παρέλειψε να ρίξει και την σπόντα του στον Γιάννη Μπουτάρη.



Με αφορμή τη γιορτή για τον Νίκο Γκάλη, που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 7 Μαϊου, επεσήμανε ότι ετοιμάζει ένα δώρο στον παλαίμαχο σούπερ σταρ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το όνομα του θα δοθεί σε ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ. Πληροφορίες μάλιστα του Sentra 103,3 αναφέρουν ότι ο Ιωαννίδης θα ανακοινώσει ότι η σάλα του Αλεξανδρείου, εκεί δηλαδή που διεξάγονται οι αγώνες του Αρη, θα πάρει το όνομα του Νίκου Γκάλη.

Για την υπόθεση της ελληνοποίησης των Γιάννη και Θανάση Αντετοκούμπο, τόνισε ότι έχει «παγώσει» η δυνατότητα αυτή μέσω μιας εντολής από το Υπουργείο Εσωτερικών και εξέφρασε την ευχή του και την επιθυμία του πολύ σύντομα να λυθεί το πρόβλημα.

Οσο για το… μπάχαλο με τις εγγυητικές επιστολές σε ορισμένες ΠΑΕ, που προέκυψε πριν από δύο μέρες, ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού είναι ανεξάρτητη αρχή και πλέον είναι θέμα της ΕΠΟ να αποφασίσει το «πού αναζητά το αυτοδιοίκητο και πού όχι».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για την περίπτωση του Γιάννη Αντετοκούμπο: 
«Είναι ένα παιδί που και αυτό και τα αδέλφια του γεννήθηκαν εδώ και σπούδασαν εδώ. Αυτά που είχαμε πει ως παράταξη είναι να είναι εμποτισμένος κάποιος από την ελληνική παιδεία και να διαλέξει υπηκοότητα στην ενηλικίωση. Αθλητικά είναι τεράστιο ταλέντο, μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα την εθνική ομάδα. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο μέσος του ΠΑΟΚ ο Κάτσε, που θέλει να τον καλέσει στην Εθνική.

Απ' ό,τι ξέρω, υπάρχει εντολή από το υπουργείο Εσωτερικών, από τον αρμόδιο Υπουργό που έχει σταματήσει, έχει παγώσει τη διαδικασία, γιατί υπάρχουν πολλές περιπτώσεις άλλες, όχι αθλητικές που κοιτάζουν κάποιοι για να πάρουν την υπηκοότητα. Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος και πρέπει να το πούμε στον υπουργό, αν γενικότερα δεν υπάρχει πρόβλημα, να ανοίξει το πάγωμα, ώστε να προχωρήσει οιοδήποτε κατάσταση που είναι σύννομη».

Για το γεγονός ότι τα αδέλφια Αντετοκούμπο έχουν όλες τις προδιαγραφές για να γίνουν Ελληνες: «Συμφωνώ, τα παιδιά γεννήθηκαν εδώ, σπούδασαν εδώ. Η ζωή τους είναι εδώ, έχουν αποκτήσει ελληνική κουλτούρα. Η Νιγηρία τους δίνει τα διαβατήρια κατευθείαν. Θέλουν να είναι υπό τη σκέπη της δικής μας πατρίδας, αυτό αισθάνονται και κάνουν.

Να σας πω και κάτι. Εγώ αγαπώ πολύ τον Στογιάκοβιτς, όχι επειδή είναι παικταράς, αλλά επειδή παντρεύτηκε Ελληνίδα, έκανε παιδιά, ζει στην Ελλάδα. Είπε από την πρώτη στιγμή ότι εντάξει γεννήθηκα στην Σερβία αλλά κέρδισα τα μέγιστα από την κουλτούρα την ελληνική. Αυτό υπάρχουν Ελληνες που δεν το είπαν. Και αυτός ήρθε εδώ, έκατσε και μίλησε έτσι. Αυτό είναι διαφήμιση για μας, ότι ήταν στο εξωτερικό, στο ΝΒΑ και μιλάει για την Ελλάδα.

Είναι τεράστιο το κέρδος, τα παιδιά αγαπούν την Ελλάδα και μιλούν σα να είναι και οι δύο γονείς Ελληνες. Πρέπει να βρούμε τρόπους που να είναι σύννομοι, να μη γίνουν ανομίες, ώστε και βάσει των νόμων να καλυφθούμε και να αναγνωρίζουμε όλα αυτά τα παιδιά που αισθάνονται Ελληνες».

Για το αν τα εμπόδια προκύπτουν και από τις αντιδράσεις της Χρυσής Αυγής: «Μη με βάζετε σε τέτοια. Εγώ λέω ό,τι αισθάνομαι και δε φοβάμαι την αντίδραση κανενός. Εγώ λέω ό,τι πιστεύω. Σε λίγο ο Αντετοκούμπο θα είναι στο ΝΒΑ, έρχονται ήδη για να τον πάρουν. Έχουν εκπληκτικό σκάουτινγκ, είδαν τα προσόντα του. Αν δεν αγαπάει την Ελλάδα, γιατί δεν πάει στην Αμερική, εκεί που θα αναπτυχθεί πιο γρήγορα; Πρέπει να εκτιμούμε κάποια πράγματα. Να είμαστε μέσα στο πνεύμα του νόμου, οπωσδήποτε, γιατί αλλιώς θα καταλυθεί η δημοκρατία».

Η σπόντα στον Μπουτάρη

Μιλώντας για τις «δύο γιορτές» που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκη, την εκδήλωση για τη βράβευση 400 ανθρώπων που προσέφεραν στην πόλη, στις 27 Απριλίου και τη γιορτή για τον Νίκο Γκάλη στις 7 Μαϊου ο Γιάννης Ιωαννίδης ξεκαθάρισε πως θα είναι οπωδήποτε παρόν και δεν παρέλειψε να ψέξει τον Γιάννη Μπουτάρη εμμέσως πλην σαφώς για τον ουσιαστικά μη εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Συγκεκριμένα είπε: "Επειδή η πόλη δε γιόρτασε όπως έπρεπε τα 100 χρόνια ελευθερίας, από το 1912 ως το 2012, στον αθλητισμό δεν κάναμε το παραμικρό εμείς και ο ΟΠΑΠ φτιάξαμε ένα λεύκωμα, που είναι τα 100 αθλητικά χρόνια ελεύθερης πόλης κα αναφέρει ποιοι άνθρωποι και ποιες ομάδες έκαναν την πόλη να γνωρίσει δόξα. Μιλάμε για μια ομάδα που πήρε πρωτάθλημα, ευρωπαϊκό, ή για μετάλλια αθλητών σε οποιοδήποτε αγώνισμα. Εχουμε την υποχρέωση να τα τιμήσουμε. Οι άνθρωποι που δεν θα είναι, που έχουν κάνει το μεγάλο ταξίδι, θα έρθουν οι απόγονοί τους για να πάρουν τα βραβεία που τους ανήκουν. Θα τα βάλουμε με τη σειρά που έχει δοξαστεί η κάθε ομάδα. Πρώτα οι παραολυμπιονίκες που είναι παράδειγμα θάρρους και επιμονής και αποδεικνύουν τις δυνατότητες που έχει ο άνθρωπος, μετά είναι οι Ολυμπιονίκες και μετά από τα ατομικά θα πάμε στις ομάδες. Εγώ θα είμαι υποχρεωτικά εκεί, θα είμαι εκεί γιατί εκτός της συνδιοργάνωσης με τον ΟΠΑΠ, αλλά επειδή θα τιμηθώ.



Στη γιορτή του Γκάλη θα του κάνω δώρο, καλό δώρο, θα το μάθετε όταν έρθει η ώρα. Είναι δύο μεγάλες εκδηλώσεις, έπρεπε τον Γκάλη να τον έχουν τιμήσει πολύ πιο νωρίς και άλλους μεγάλους αθλητές. Δυστυχώς θα πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε μεγαλόψυχοι».

Για το αν το κλειστό του ΟΑΚΑ ή το Αλεξάνδρειο θα αποκτήσει το όνομα του Νίκου Γκάλη: «Κάτι θα γίνει, κάτι θα γίνει».


Για το αν βλέπει τα ματς της Ευρωλίγκα: «Ναι, τα βλέπω. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε πολύ χάλια, τώρα έχει τεράστια βελτίωση. Χθες νίκησε πανάξια. Η Μπαρτσελόνα έμεινε με τα τρία φάουλ στο τέλος και κράτησε τα υπόλοιπα για τα επόμενα παιχνίδια».

Για την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και όλο αυτό που προέκυψε με τις εγγυητικές επιστολές και αν το πρόστιμο αποτελεί απόφαση ή εισήγηση και τελικά ποιος αποφασίζει, η ΕΕΑ ή η ΕΠΟ: «Είναι ανεξάρτητη αρχή η ΕΑΑ, την έχει βάλει ο Παύλος Γερουλάνος που εκτιμώ πολύ. Θα μείνει η επιτροπή, λύνει πάρα πολλά προβλήματα, αναγκάζει τις ομάδες να είναι πιο τυπικές. Αν θέλουμε αθλητισμό που να είναι καλύτερος και αργότερα να έχουμε λιγότερες ομάδες αλλά πιο δυνατές και πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα… Τα πρόστιμα είναι από ανεξάρτητη αρχή, δεν μπορούμε να παρέμβουμε.

Η ΕΠΟ λέει ότι έχει αυτοδιοίκητο, το τι θέλει η ΕΠΟ θα το συζητήσει με την ανεξάρτητη αρχή. Ο πρόεδρός της είναι δικαστικός καταξιωμένος και πολύ έντιμος. Τα πρόστιμα στην εποχή που ζούμε είναι τεράστια, είναι 110.000, 100.000 και 260.000 ευρώ. Με τέτοια χρήματα μπορείς να πάρεις σούπερ παικταρά. Δεν είναι δική μου δουλειά, είναι ανεξάρτητη αρχή, ας δούμε η ΕΠΟ πού αναζητεί το αυτοδιοίκητο και πού δεν το αναζητεί».



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη