Ωραίες ακούγονται βεβαίως οι θεωρίες για το "ξεπούλημα των ασημικών" κ.λ.π. που λένε όσοι είναι στην αντιπολίτευση, αλλά η πραγματικότητα είναι σκληρή και δουλεύει με αριθμούς. Στον προϋπολογισμό μπήκαν τα έσοδα από την πώληση της ΔΕΠΑ κι αν
δεν εισπραχθούν, δεν θα μπορούν να πληρωθούν δαπάνες 1 δις. Επειδή, δανεικά πλέον δεν υπάρχουν, το κράτος πρέπει να βρεί από κάπου το 1 δις. Από πού άραγε;
Σοβαρό κενό στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με άμεση επίπτωση στα έσοδα του Δημοσίου, προκαλεί το ναυάγιο του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ, μετά και από την απόσυρση της Gazprom.
Όπως επισημαίνει η «Ναυτεμπορική», σύμφωνα με το μνημόνιο 3, η αστοχία στην επίτευξη των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις για δύο συνεχόμενα τρίμηνα μπορεί να προκαλέσει νέα δημοσιονομικά μέτρα και -ενδεχομένως- διεθνοποίηση της διοίκησης του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Συγκεκριμένα, με βάση τη ρήτρα αυτόματης διόρθωσης που εντάχθηκε στο μνημόνιο, κάθε απόκλιση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις για δύο συνεχόμενα τρίμηνα θα δημιουργεί για την ελληνική κυβέρνηση την υποχρέωση λήψης πρόσθετων μέτρων για ποσό μέχρι και 1 δισ. ευρώ το χρόνο.
Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», μετά και την τελευταία εξέλιξη με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, το ενδεχόμενο αυτό είναι ακόμη πιο πιθανό, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ έχει να παρουσιάσει για το όλο το 2012 και το πρώτο τετράμηνο του 2013 έσοδα μόνο 100 εκατ. ευρώ από τη διάθεση του Ολυμπιακού Κέντρου Τύπου (IBC).
Στο θέμα της ΔΕΠΑ, από το 1-1,5 δισ. που αναμενόταν από την πώληση των δύο εταιρειών, πλέον το Δημόσιο χαμηλώνει σημαντικά τον πήχη ελπίζοντας απλώς ότι το τίμημα της Socar για τον ΔΕΣΦΑ θα είναι ικανοποιητικό.
Πέρα από τα μέτρα, η ρήτρα προβλέπει επίσης ότι σε περίπτωση αστοχίας στα έσοδα ή της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων η Ε.Ε. μπορεί να πάρει πρωτοβουλία για τη διεθνοποίηση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ με άτομα εμπιστοσύνης της τρόικας.