3 Ιουν 2013

Προς τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Αξιότιμε κύριε Αδαμόπουλε,
Ως μέλος του υφ’ υμάς Συλλόγου σάς απευθύνω την επιστολή αυτή υπό την ιδιότητά σας και του Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Άκουσα την είδηση, την οποίαν ανέδειξε η εφημερίς «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» την 31.05.2013, ότι για οφειλή € 831 η ΕΥΔΑΠ προέβη σε κατάσχεση του σπιτιού ενός ανέργου επί τριετία συμπατριώτη μας. Ο ραδιοφωνικός σταθμός Real FM προσφέρθηκε να εξοφλήσει εκείνος το χρέος, ώστε να μην προχωρήσει η αναγκαστική εκτέλεση. Αντιλαμβάνεσθε, όμως, ότι δεν είναι δυνατόν οιοσδήποτε τρίτος, όσο πλούσιος και αν είναι, να συνδράμει όλους τους αναξιοπαθούντες συμπατριώτες μας κάθε φορά που βρίσκονται προ ενός τέτοιου αδιεξόδου.
Διερωτήθηκαν πολλοί ποιος να ήταν άραγε εκείνος που έδωσε την εντολή για κατάσχεση. Εγώ διερωτήθηκα ποιος συνάδελφος εκπροσωπών την ΕΥΔΑΠ είναι εκείνος που υπέγραψε την εντολή για την κατάσχεση. Ασφαλώς ο συνάδελφος δεν μπορούσε να παραβεί την εντολή της ΕΥΔΑΠ, διότι θα έχανε ενδεχομένως τη δουλειά του, πράγμα πολύ βαρύ υπό τις σημερινές οικτρές οικονομικές συνθήκες, στις οποίες μας έχουν φέρει οι συνταγματικοί τοξότες.

Θα πρότεινα, λοιπόν, ενόψει του ότι υπάρχουν φωνές που μας προϊδεάζουν για την έναρξη πλειστηριασμών ακινήτων από 01.01.2014, να αναλάβει ο Σύλλογός μας την ακόλουθη πρωτοβουλία: να κηρύξει αποχή διαρκείας από την ενασχόληση με αναγκαστική εκτέλεση εις βάρος αναξιοπαθούντων και να συστήσει ειδική επιτροπή, η οποία θα κρίνει κατόπιν αιτήματος συναδέλφου, αν μία αναγκαστική εκτέλεση πρέπει να προχωρήσει ή όχι. Κάτι σαν τις άδειες που χορηγούνται σε έκτακτες περιπτώσεις για την παράσταση στα δικαστήρια, όταν ο κλάδος μας τελεί εν αποχή.

Ίσως αντείπετε ότι μία τέτοια κίνηση θα είναι μάταιη, αφού το κράτος θα βρει τη λύση να ξεμπλοκάρει τις αναγκαστικές εκτελέσεις ψηφίζοντας π.χ. διάταξη, με την οποία δεν θα απαιτείται η σύμπραξη δικηγόρου στην αναγκαστική εκτέλεση. Ας ψηφίσουν τέτοια διάταξη αναλαμβάνοντας το βάρος της απόφασης οι αντιπρόσωποι του Έθνους. Εμείς, όμως, ως δικηγόροι θα έχουμε δείξει με τον καλλίτερο τρόπο την αλληλεγγύη μας προς τους συμπατριώτες μας και το υψηλό αίσθημα ευθύνης μας απέναντι στον εξαθλιωμένο από τα Μνημόνια ελληνικό λαό.

Με Εκτίμηση
Σωτήριος Καλαμίτσης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη