15 Ιουν 2013

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΣΟΥΚΑΤΖΙΔΗΣ , ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ στους ΧΙΛΙΟΥΣ ξέρει τ`ΟΝΟΜΑ του , ΝΤΡΟΠΗ !

του Βλάση Γωγούση

Ο Ναπολέων Σουκατζίδης (γεν. Προύσα 1909) ήταν ένας από τους 200 αγωνιστές που εκτελέστηκαν ...
στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την 1η Μαΐου του 1944.
Ο Ναπολέων Σουκατζίδης υπήρξε πρόεδρος των Εμποροϋπαλλήλων Ηρακλείου και εξαιτίας αυτού συνελήφθη και εξορίστηκε στον Αϊ Στράτη.
Από εκεί μεταφέρθηκε πρώτα στις φυλακές της Ακροναυπλίας, στη συνέχεια στις φυλακές των Τρικάλων και της Λάρισας, και τελικά – στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής - κατέληξε στο Χαϊδάρι όπου, καθώς γνώριζε γερμανικά, εκτελούσε και χρέη διερμηνέα.
Για τον λόγο αυτό (επειδή δηλαδή έκανε και το διερμηνέα) και ενώ το όνομά του ήταν μεταξύ των διακοσίων που επρόκειτο να εκτελεστούν στο ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ της ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ , σε αντίποινα για την επίθεση κατά του στρατηγού Κρεντς στους Μολάους, ο διοικητής του στρατοπέδου στο Χαϊδάρι Καρλ Φίσερ (Karl Fischer), όταν ο Σουκατζίδης διάβασε και το δικό του όνομα στην λίστα των μελλοθάνατων, ΤΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ για να ΜΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΙ !
Τότε ο ΣΟΥΚΑΤΖΙΔΗΣ τον ρώτησε αν θα εκτελούσαν κάποιον άλλο αντί για τον ίδιο και όταν ο Φίσερ απάντησε ότι έχει εντολή να εκτελέσει 200 από τους κρατούμενους Ο ΣΟΥΚΑΤΖΙΔΗΣ ΔΕΝ ΔΕΧΘΗΚΕ να εκτελεστει καποιος αλλος στη θεση του και ο ιδιος να γλυτωσει και ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ 199 κρατούμενους του Χαϊδαρίου.
Έτσι εκτελέσθηκε ο ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΣΟΥΚΑΤΖΙΔΗΣ .τηνΠρωτομαγιά του 1944, στην Καισαριανή.
Έχει ακούσει κανείς ή καμιά από σας αγαπητοί μου αναγνώστες το όνομα του ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΣΟΥΚΑΤΖΙΔΗ;;
Τι είπατε; ΟΧΙ;
Τον ΠΑΓΚΑΛΟ , τον ΒΕΝΙΖΕΛΟ , τον ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ τον ΑΝΔΡΕΑ , τον ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ , τον ΦΩΤΗ τον ΚΟΥΒΕΛΗ και τον ΣΑΜΑΡΑ τους ξέρετε;,
Ή μήπως ΔΕΝ γνωρίζετε τον ΠΑΠΑΔΑΚΗ και τον ΛΥΡΙΖΗ , τον Καμπουράκη, και την…Στάη ;
«Δημοσιογράφοι και πολιτικοί- γιατρέ - θα πείτε - γι` αυτό τους ξέρουμε » και θα σας απαντήσω :
«Μήπως δεν ξέρει κάποιος από σας τον ΣΑΚΗ τον ΡΟΥΒΑ, την ΒΑΝΑ ΜΠΑΡΜΠΑ ή την ΕΛΕΝΗ ΜΕΝΕΓΑΚΗ;»
«¨Επώνυμοι - θα πείτε είναι αυτοί » ( «σιγά τους επωνύμους» θα σας πω) αλλά ας το καταπιώ κι` αυτό , όμως τις άλλες , εκείνα τα δεκάδες … «ξε@@λα, που ξέρετε και τι…βρακί φοράν ακόμα;;
¨Ετσι μας καταντήσαν φίλοι μου –ιδιαίτερα τους νέους-!
Αυτοί ΕΙΜΑΣΤΕ φίλοι αναγνώστες, αυτοί οι ΑΜΝΗΜΟΝΕΣ , οι δήθεν ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ, οι ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΣΜΙΚΟΙ οι ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΕΣ και τα…ΛΑΜΟΓΙΑ !.
Γίναμε ένας Λαός μεγαλωμένος με κάρτες πλαστικές , με CHAMPIONS LEAGUE και GAY PRIDΕ , ένας Λαός που σπαταλάει ώρες ατέλειωτες για ν` αναλύσει τις θεωρίες της…ΡΕΠΟΥΣΗ και για να αναδείξει σε (σύγχρονο) μικρό ήρωα εκείνο το 15χρονο παλιόπαιδο πού πέρασε μουντζώνοντας την ηγεσία των ενόπλων μας δυνάμεων στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.
Δεν ξέρω πόσο περήφανοι είστε εσείς αλλά εγώ έρχονται στιγμές που ντρέπομαι να λέω ότι είμαι ίδιος με τους Σύγχρονους Συνέλληνες !
Αυτά στη μνήμη ενός ΑΛΗΘΙΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ενός ΠΕΡΗΦΑΝΟΥ ΕΛΛΗΝΑ , του ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΣΟΥΚΑΤΖΙΔΗ.
Δρ Βλάσης Γωγούσης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη