10 Σεπ 2013

Στην Καλαμαριά η πρώτη σχολική μέρα θα ξεκινήσει με εμπόδια

Η έναρξη του σχολικού έτους για κάποια σχολεία της Καλαμαριάς δεν θα είναι ομαλή και τούτο παρά τις δεσμευτικές διαβεβαιώσεις που έκανε ο Δήμαρχος «Ολα τα σχολεία της Καλαμαριάς λειτουργούν ομαλά και εύρυθμα………….».και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου στη αρχή του..
χρόνου κατά τη συζήτηση του θέματος για συγχωνεύσεις των σχολείων κρίνεται εκ του αποτελέσματος σήμερα, όχι μόνο λάθος αλλά και σκόπιμη.

Αλήθεια τι μεσολάβησε και όλα άλλαξαν;

Ποιός σχολικός ή Δημοτικός παράγοντας άλλαξε τα δεδομένα και αύριο κάποιοι μαθητές δεν θα έχουν αίθουσα να κάνουν μάθημα;

Ποιος παράγοντας επιμένει να δημιουργεί τμήματα στο σχολείο με αριθμό μαθητών που προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα;

Ποιος σχολικός παράγοντας με την κάλυψη της Δημοτικής αρχής συμπεριφέρεται ως ιδιοκτήτης του σχολείου στο οποίο υπηρετεί γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του, ανώτερους υπηρεσιακούς παράγοντες της Εκπαίδευσης;

Για να κατανοήσουμε όμως το θέμα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στην αρχή του 2013 H διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης πρότεινε τη συγχώνευση των 3ου-10ου και 4ου-5ου Γυμνασίων Καλαμαριάς, με στόχο την αποσυμφόρηση του 3ου Λυκείου, που συλλειτουργεί με το 3ο Γυμνάσιο, καθώς και την ενίσχυση του 10ου Γυμνασίου.

Ειδικότερα, η εισήγηση είχε ως εξής:

1. Συγχώνευση του 3ου Γυμνασίου Καλαμαριάς (στη Νέα Κρήνη) με το 10ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, από την οποία θα προκύψει το 3ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, που θα στεγαστεί στις εγκαταστάσεις του νυν 10ου Γυμνασίου (βρίσκεται δίπλα από το κατάστημα LIDL της Μίκρας).

2. Συγχώνευση του 4ου Γυμνασίου Καλαμαριάς με το 5ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, από την οποία θα προκύψει το 4ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, που θα στεγαστεί στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του (περιοχή Βότση).

Με την πρόταση συγχώνευσης των 3ου-10ου και 4ου-5ου Γυμνασίων Καλαμαριάς διαφώνησαν το δημοτικό συμβούλιο και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, υποστηρίζοντας πως «δεν έχουν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στην αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης».

Η Δημοτική αρχή

Τόσο η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας όσο και το δημοτικό συμβούλιο της Καλαμαριάς απέρριψαν την πρόταση της διεύθυνσης Εκπαίδευσης, στέλνοντας τις εισηγήσεις τους στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και στο υπουργείο Παιδείας, ώστε να λάβει την τελική απόφαση ο υπουργός, όπως εξήγησε ο δήμαρχος, Θεοδόσης Μπακογλίδης.

Ειδικότερα, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και το δημοτικό συμβούλιο τάχθηκαν κατά των δύο συγχωνεύσεων, υποστηρίζοντας πως δεν έχουν «να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στην αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, παρά μόνο να τακτοποιήσουν τοπικά κάποιες ισορροπίες μαθητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού».

Στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου γίνονται οι εξής επισημάνσεις:

Ο Δήμος Καλαμαριάς, γνωρίζοντας καλά τα τοπικά δεδομένα, δε δημιουργεί προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες αναμφισβήτητα είναι επιβαρυμένες στην καθημερινότητά τους τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό και οικονομικό επίπεδο.
Δεν προηγήθηκε κανενός είδους διάλογος ή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διατύπωση της καλύτερης δυνατής εκπαιδευτικής πρότασης προς όφελος όλων των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας, και την αποφυγή των εκ των υστέρων διαμαρτυριών.
Όλα τα σχολεία της Καλαμαριάς λειτουργούν ομαλά και εύρυθμα. Η πρόταση για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο δήμο δε στηρίχθηκε στα πραγματικά δεδομένα των εκπαιδευτικών στοιχείων.
· Δεν επιτυγχάνεται οικονομία, ώστε να βοηθηθεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας και η δημοσιονομική προσαρμογή.

· Τα επιμέρους τοπικά προβλήματα που καλείται να λύσει η πρόταση της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν να λυθούν με την ανακατανομή του μαθητικού δυναμικού, τη σωστή τήρηση των ορίων και τον αυστηρό έλεγχο των εγγραφών στα γυμνάσια της περιοχής.

Τι έγινε μέχρι σήμερα.

Υλοποιήθηκε η συγχώνευση του 4ου Γυμνασίου Καλαμαριάς με το 5ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, από την οποία προέκυψε το 4ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς. Για τη συγχώνευση αυτή η Δημοτική Αρχή

Η μόνη συγχώνευση που δεν έγινε γιατί υπάρχουν παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής είναι αυτή του 3ου Γυμνασίου Καλαμαριάς (στη Νέα Κρήνη) με το 10ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, από την οποία θα προέκυπτε το 3ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, που θα στεγαζόταν στις εγκαταστάσεις του νυν 10ου Γυμνασίου (βρίσκεται δίπλα από το κατάστημα LIDL της Μίκρας).

Να σημειωθεί ότι οι κτηριακές εγκαταστάσεις του 10ου Γυμνασίου είναι καινούργιες και υπέρ επαρκούν για την κάλυψη των μαθητών του 3ου Γυμνασίου, αλλά και επιπλέον αριθμού μαθητών.

Να σημειωθεί επίσης ότι το 3ο Γυμνάσιο συστεγάζεται με το 3ο Λύκειο

Ερωτήματα

Ποιος σχολικός παράγοντας, συγγενικό πρόσωπο του Δημάρχου Καλαμαριάς, με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής έκανε τις εγγραφές των μαθητών στο 3ο Γυμνάσιο και κατόρθωσε να διογκώσει τον αριθμό των μαθητών πέραν του επιτρεπτού, γράφοντας μαθητές από άλλες περιοχές;

Ποιος σχολικός παράγοντας δημιουργεί τμήματα τάξεων με αριθμό μαθητών μικρότερο του επιτρεπτού, μόνο και μόνο για να παραμείνει αναλλοίωτο το καθεστώς της διατηρησιμότητας του σχολείου και του αριθμού των εκπαιδευτικών;

Γιατί η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, παρακολουθεί τις εξελίξεις αυτές, χωρίς να παίρνει αποφάσεις;

Γιατί ο Διευθυντής του Γυμνασίου συμπεριφέρεται ως ιδιοκτήτης του σχολείου και δεν παραχωρεί μια τουλάχιστον αίθουσα για την έστω και οριακά κάλυψη των αναγκών του 3ου Λυκείου;

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη