12 Δεκ 2013

Η Σερβία έχει ακόμη δείγματα αξιοπρέπειας. Η Ελλάδα;

Σερβία: Θύελλα αντιδράσεων με τις δηλώσεις Ερντογάν-Αναβάλλεται η συνάντηση με Τουρκία
«Αγκάθι» στις σχέσεις της Σερβίας με την Τουρκία ήταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο, γεγονός που ώθησε την Σερβία να αναβάλει..
επ αόριστον την τριμερή συνάντηση που επρόκειτο να διεξαχθεί στο Βελιγράδι αυτό το μήνα με την Τουρκία.
Η τριμερής συνάντηση μεταξύ της Τουρκίας, της Σερβίας και της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα στο Βελιγράδι αυτό το μήνα, αλλά η προσπάθεια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου να «φτιάξει» τους δεσμούς με τη Σερβία, δεν ικανοποίησε τους Σέρβους, αναφέρει η Todayszaman.
«Μην ξεχνάτε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι Τουρκία και η Τουρκία είναι Κοσσυφοπέδιο», είχε δηλώσει ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Prizren στις 23 Οκτωβρίου.
«Μην ξεχνάτε ότι όλοι μας είμαστε άνθρωποι με κοινή ιστορία, πολιτισμό και κουλτούρα, είμαστε αδέρφια και συγγενείς μεταξύ μας», είχε δηλώσει ο Τούρκος πρωθυπουργός. Σε απάντησή του το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «στη Δημοκρατία της Σερβίας, τέτοιες δηλώσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν φιλικές. Και απέχουν πολύ από τις διαβεβαιώσεις που λαμβάνουμε στις επαφές μας με Τούρκους ανώτερους αξιωματούχους».
Σύμφωνα με την Todayszaman, ο Νταβούτογλου υποσχέθηκε στο Σέρβο ομόλογό του Ivan Mrkic, ότι με την πρώτη ευκαιρία θα εκφράσει τη λύπη του δημοσίως για την εσφαλμένη ερμηνεία των δηλώσεων του Ερντογάν για το Κοσσυφοπέδιο.
Τέσσερις ημέρες μετά από τις δηλώσεις, ο Νταβούτογλου μίλησε στο τηλέφωνο με τον Σέρβο ομόλογό του και υποσχέθηκε ότι πρόκειται να το επιδιορθώσει. Το ίδιο απόγευμα εμφανίστηκε στην τουρκική τηλεόραση και δήλωσε ότι οι δηλώσεις του Ερντογάν για το Κοσσυφοπέδιο παρερμηνεύτηκαν στη Σερβία, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει την ίδια σχέση με όλες τις βαλκανικές χώρες.
Πηγές της Todayszaman αναφέρουν ότι εκτός από τις δηλώσεις του Ερντογάν και την αποτυχία του Νταβούτογλου να «φτιάξει» τις σχέσεις με τη Σερβία, η επιμονή της Τουρκίας να συμμετέχει το Κοσσυφοπέδιο σε διεθνείς συναντήσεις ως ανεξάρτητο κράτος, έχει ενοχλήσει τη Σερβία και ως εκ τούτου οδήγησε στην αναβολή του τριμερούς μηχανισμού.
http://www.sofokleousin.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη