10 Δεκ 2013

Τριπλή παρανομία Μπουτάρη

Ακυρώνεται η αλβανική δωρεά για το «Πάρκο Δυρραχίου» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση!
Γράφει ο Θάνος Τάκης
Στις 19 Σεπτεμβρίου 2013, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης, απεδέχθη δωρεά από το προξενείο της Αλβανίας ενός ‘μνημοσύνου από µάρµαρο’ με κείμενο «Πάρκο Δυρραχίου εγκαινιάστηκε ...
από τον Δήµαρχο κ. Γιάννη Μπουτάρη, Δήµαρχο Δυρραχίου κ. Vangjush Dako, και Γενικό Πρόξενο Αλβανίας. Χορηγός Δηµαρχείο Δυρραχίου», µιας πινακίδας που θα γράφει το όνοµα του πάρκου στις δύο γλώσσες, µιας µεταλλικής άγκυρας, φύτευση λουλουδιών, βάψιµο και επισκευή του περιγράµµατος του πάρκου, σε χώρο πρασίνου του Δήµου Θεσσαλονίκης, απέναντι από τον σιδηροδροµικό σταθµό ανάµεσα στις οδούς Μοναστηρίου, Αναγεννήσεως, Γιαννιτσών και ανωνύµου το οποίο και θα µετονοµασθεί σε «πάρκο Δυρραχίου».
Όπως είναι γνωστό, οι αποφάσεις των Ο.Τ.Α., περνούν από αυτεπάγγελτο έλεγχο νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Και τι αποφάσισε η τελευταία;

Τι άλλο; Αυτό που αναγκάζεται να πράττει, κατά συρροή, τους τελευταίους μήνες. Να ακυρώσει την αποδοχή της δωρεάς, λόγω σωρείας παρανομιών από πλευράς της Διοίκησης Μπουτάρη.

Συγκεκριμένα, με πρόσφατη απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., ορίζεται ότι δεν απαιτείται οικοδομική άδεια, προκειμένου να εγκατασταθεί κάποιο μνημείο, εφόσον οι σχετικές κατασκευές αποτελούν ενιαίο σύνολο και πραγματοποιούνται από τον οικείο δήμο μετά από έγκριση της αντίστοιχης μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία, εφόσον διαθέτει. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης φυσικά και διαθέτει παρόμοια υπηρεσία.

Στη συγκεκριμένη απόφαση, εκτός από την αποδοχή δωρεάς γίνεται λόγος για κατασκευή και τοποθέτηση ενός μαρμάρινου μνημοσύνου χωρίς όμως να υπάρχει σχετική τεχνική μελέτη από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος (εφόσον γνωρίζει) αδιαφορεί για τις νόμιμες διαδικασίες.

Και φυσικά, δεν ήταν και κάποιος άθλος να το ανακαλύψει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εφόσον δεν προέκυπτε η ύπαρξη τέτοιας μελέτης, στα στοιχεία του φακέλου της διαδικασίας. Συνεπώς, παρατηρεί ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, δεν τήρησε την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία.
Είναι μόνο αυτή η παρανομία;

Όχι βέβαια, έχει κι άλλη.

Ειδικότερα, με το άρθρο 72 του ν. 3852/2010 καθορίζονται οι αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής. Εξ αυτών και της επίμαχης αποφάσεως προκύπτει ότι η τελευταία, «αναρμοδίως αποφάσισε σχετικά με την τοποθέτηση του συγκεκριμένου μαρμάρινου μνημοσύνου, της μεταλλικής πινακίδας και άγκυρας, τον καλλωπισμό του χώρου πρασίνου όπου θα τοποθετούνταν τα παραπάνω αλλά και τη μετονομασία του χώρου αυτού σε “πάρκο Δυρραχίου”».

Τελειώσαμε με την απαρίθμηση των παρανομιών;
Όχι, δυστυχώς...

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης επισημαίνει και τρίτη παρανομία: «Περαιτέρω, από το συνδυασμό των άρθρων 65, 72, και 94 του Ν. 3852/2010 και 75 και 93 του Ν.3462/2006 προκύπτει ότι η διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων ανήκει στην αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου του εκάστοτε Δήμου. Συνεπώς, το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του έπρεπε να ορίσει τα ανωτέρω. Εντούτοις, από τα στοιχεία του φακέλου δεν προκύπτει η λήψη τέτοιας απόφασης».

Και, όπως και τόσες άλλες φορές, ο Γενικός Γραμματέας αποφασίζει:

«Ακυρώνουμε την αριθμ. 1336/2013 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης, που αφορά στην αποδοχή δωρεάς από το Προξενείο της Αλβανίας για τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσας».

Η Διοίκηση Μπουτάρη συμπληρώνει τρία χρόνια στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Δεν γνωρίζει ή κάνει ότι δεν γνωρίζει τις νόμιμες διαδικασίες;



Η απόφαση αποδοχής της δωρεάς από τον Δήμο Θεσσαλονίκης: http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%9B93%CE%A9%CE%A15-3%CE%97%CE%9D

Η απόφαση ακύρωσης της δωρεάς από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση: http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%9B08%CE%9F%CE%A11%CE%A5-%CE%A3%CE%A70


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη