4 Ιουν 2014

Δίκη Υπεξαίρεσης: "Δεχόμουν απειλητικά τηλεφωνήματα"

της Κατερίνας Νικολάου 

O πρώην διευθυντής της Ταμειακής Υπηρεσίας, Γιώργος Γκαϊτατζής κατέθεσε σήμερα...
...στην 42η συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Ο πρώην υπάλληλος του Δήμου Θεσσαλονίκης ήταν εκείνος που διεξήγαγε την ΕΔΕ που οδήγησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου της υπεξαίρεσης των 17,9 εκατομμυρίων.

Ο Γκαϊδατζής τόνισε πως έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του προκειμένου να ξεκαθαρίσει την υπόθεση από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για την «τρύπα» στις εισφορές του Δήμου προς το ΤΥΔΚΥ. «Ο Σαξώνης προσπαθούσε μέχρι και την τελευταία στιγμή να με ξεγελάσει πως πρόκειται για λογιστικό λάθος και σχετίζεται με το δάνειο που πήρε ο Δήμος το 2003″.

Σύμφωνα με την απολογία του Γ. Γκαϊτατζή, μόλις του τηλεφώνησε η διευθύντρια του ταμείου και τον ενημέρωσε για την «τρύπα» των δύο μηνών, αμέσως έψαξε τα μπλοκ επιταγών κι έκανε αντιστοίχηση. Όπως είπε ζήτησε τα εξτρέ του ΤΥΔΚΥ και τις καταστάσεις και τα παρέδωσε στην Μόσχογλου για να κανει τον έλεγχο. «Τελικά διαπιστώσαμε ότι έλειπαν ο Οκτώβριος του 2003, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος του 2005 και το δώρο του Πάσχα του 2006″ είπε.

Σχετικά με την περιβόητη σύσκεψη ο Γ. Γκαϊτατζής κατέθεσε πως ο Μ. Λεμούσιας μπήκε στο γραφείο την ώρα που έβγαινε η Χριστοφορίδου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Γκαϊτατζής, Σαξώνης, Μόσχογλου, Παπαδοπούλου, Χριστοφορίδου και Γαλανάκη και είχε γίνει ατύπως για να βγει μια άκρη σχετικά με το κενό στο ταμείο. Ο  πρώην Γενικός Γραμματέας μάλωσε την κ. Παπαδοπούλου γιατί ήταν εκεί και όχι στην υπηρεσία στην οποία είχε μετατεθεί. Εκείνη τη στιγμή, στις 12 Φεβρουαρίου 2008 ο Γ. Γκαϊτατζής ενημέρωσε τον Μ. Λεμούσια για το κενό στο ΤΥΔΚΥ. Ο Σαξώνης έλεγε πως το κενό οφειλόταν στο δάνειο που πήρε ο Δήμος το 2003. «Ο Λεμούσιας γύρισε κοίταξε τον Σαξώνη και μετά στράφηκε προς εμένα και είπε «Είναι όπως τα λέει ο κύριος;» κατέθεσε ο πρώην διευθυντής και απάντησε πως μαζί με την κ. Μόσχογλου διερευνούσαν την υπόθεση. Ο Μ. Λεμούσιας τότε έφυγε και τους είπε: «Να ενημερώσετε τον αντιδήμαρχό σας». Ο Μ.Λεμούσιας, σύμφωνα με την κατάθεση τον κάλεσε μετά από μισή ώρα στο γραφείο του όπου και τηλεφώνησε στον Δήμαρχο που βρισκόταν στο Ντουμπάι και τον ενημέρωσε. Στα μέσα του μήνα (14-15 Φεβρουαρίου) αποκαλύφθηκε και το πρώτο πλαστό.

Όπως τονίζει ο Γ. Γκαϊτατζής τα έγγραφα τα οποία έκανε στις αρμόδιες υπηρεσίες για τον έλεγχο οδηγούσαν ανεπιστρεπτί στην αποκάλυψη του σκανδάλου. «Μετά από το έγγραφο που έκανα προς το ελεγκτικό συνέδριο δεν υπήρχε γυρισμός» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως μάλιστα αποκάλυψε ο πρώην διευθυντής, κανένας δεν τολμούσε να ανοίξει τα συρτάρια του Σαξώνη για να μην κατηγορηθεί και για το λόγο αυτό του έστειλε με δικαστικό επιμελητή έγγραφο να πάει να καταθέσει στην ΕΔΕ και να παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του.

Σχετικά με τη σχέση του με τη διοίκηση ο Γ. Γκαϊτατζής είπε: «Ποτέ δεν ήμουν δοσμένος ούτε οσφυοκάμπτης. Κοιτούσα μόνο την υπηρεσία μου». Ο Γ.Γκαϊδατζής αποκάλυψε μάλιστα πως μετά την ΕΔΕ που διεξήγαγε δεχόταν απειλητικά τηλεφωνήματα στο σπίτι του ενώ είπε πως ο Π. Σαξώνης του τηλεφώνησε και μέσα από τη φυλακή.

Σε ερώτηση του εισαγγελέα ο Γ. Γκαϊδατζής υπέδειξε όσους θεωρεί ότι υποβοήθησαν τον Σαξώνη στο έργο του. Ο πρώην διευθυντής κατονόμασε τις κυρίες Αρνάκη και Γάλμπα, οι οποίες έδιναν τις καταστάσεις στον Π. Σαξώνη, τους προϊσταμένους της υπηρεσίας εσόδων που δεν έκαναν όπως είπε ουσιαστικό έλεγχο, τον πρώην διευθυντή του ΤΥΔΚΥ, κ. Χουβαρδά ο οποίος όπως είπε ήταν "σημαντικός κρίκος" στην αλυσίδα της υπεξαίρεσης, τους προϊσταμένους της Θ΄ΔΟΥ που δεν ενημέρωσαν το Δήμο για την μείωση στην καταβολή των εισφορών και όσους είχαν σχέση και εργάζονταν στα καταστήματα του Π. Σαξώνη. Για το αν αυτό συνέβη από δόλο ή αμέλεια, ο Γ. Γκαϊδατζής δεν έδωσε σαφή απαντηση.



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη