11 Αυγ 2014

O «ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ» ΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΜΑΡΙΑΣ ΡΟΥΣΕΑ

ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ 8-18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ..
Γράφει ο Δημήτρης Κραουνάκης

«Από την Παρασκευή 8 έως και τη Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014, θα πραγματοποιηθεί η Έκθεση Ζωγραφικής της ζωγράφου Μαρίας Ρουσέα με τίτλο «Αποχαιρετισμός» στο Μουσείο Σολωμού ...
& Επιφανών Ζακυνθίων [πλ. Αγίου Μάρκου, Ζάκυνθος.]
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, 09:00 – 14:00 (ωράριο Μουσείου)

Είπα να σταματήσω Αυγουστιάτικα τα.. γραψίματα, αλλά η πιο πάνω είδηση που τυχαία είδα σήμερα στο ZakynthosEvents.gr και αφορά την αγαπημένη μου φίλη την ζωγράφο Μαρία Ρουσέα, με κάνει να γράψω αυτό το μικρό σημείωμα..
Οι υπεύθυνοι λοιπόν του «Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων» αποφάσισαν να οργανώσουν αυτό το καλοκαίρι μια αναδρομική έκθεση της Μαρίας Ρουσέα που με αυτή η ζωγράφος στα 85 χρόνια της αποφάσισε να μας «αποχαιρετίσει»!!..
«Εξαλλος» έγινα με τον τίτλο της έκθεσης!! Η Μαρία, παρ όλη την ηλικία της είναι ένας ζωντανός, κεφάτος άνθρωπος.. Διαβάζοντας την είδηση της τηλεφώνησα αμέσως…Σαν μικρό παιδί ήταν η φωνή της…
Για την αγαπημένη μου Μαρία Ρουσέα, την σημαντικότατη αυτή ζωγράφο που αφιέρωσε όλη την ζωή και το έργο της, στο νησί της την Ζάκυνθο είχα γράψει τον περασμένο Φεβρουάριο όταν η « Ενωση Ζακυνθίων της Αθήνας» την τίμησε για την προσφορά της
[ μαζί με την αδελφή της, την γνωστή ηθοποιό Τζένη Ρουσσέα]
Τότε έφτιαξα στην wikipedia και μια σελίδα για την Μαρία, όπου εκεί μπορείτε να δείτε το βιογραφικό της, διάφορα κείμενα - δικά μου και άλλων - καθώς και φωτογραφίες από τα προχθεσινά εγκαίνια της έκθεσης της, που φιλοξενεί στην σελίδα του – iskiosiskiou.com - ο αγαπητός π. Παναγιώτης Καποδίστριας.
Ας δούμε τι γράφει για την έκθεση της Μαρίας Ρουσέα το δελτίο τύπου του
«Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων»…
« Η έκθεση περιλαμβάνει δεκαεπτά έργα, αντιπροσωπευτικά από όλη την εικαστική διαδρομή της ζωγράφου Μαρίας Ρουσέα.
Ο συμβολικός τίτλος «Αποχαιρετισμός» αφήνει αναγκαστικά περιθώριο για διάφορες ερμηνείες. Επειδή τα έργα προέρχονται από διαφορετικές εικαστικές περιόδους και είναι φιλοτεχνημένα με διαφορετικές τεχνικές (σέπια, σινική, λάδι, ακρυλικό), δηλώνουν τον πειραματισμό της ζωγράφου, που δεν εφησυχάζει, αλλά συνεχίζει να δοκιμάζει και να προσπαθεί να βρει νέα εκφραστικά μέσα, για να διατυπώσει τις ανησυχίες της.
Επιπλέον, επειδή τα έργα έχουν σαν πρώτο θέμα τη Ζάκυνθο, ανιχνεύει τα αναζωογονητικά στοιχεία του νησιού, που δεν είναι άλλα από την πανέμορφη Φύση και τους Ποιητές της. Έτσι πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν ο Σολωμός, ο Κάλβος και ο Φώσκολος, τα Ιερά Πνεύματα που ενδυναμώνουν τις ρίζες μας και μπολιάζουν με ιδέες το καμένο τοπίο και το βάναυσα βιασμένο σήμερα, που μας καταδυναστεύει και μας ταλαιπωρεί. Σύμβολο αυτής της νέας εποχής είναι η «Αγία Μαύρα», που η ζωγράφος τη ζωγράφισε με οργή μετά την καταστροφή της το 2005.»

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την περασμένη Παρασκευή 8 Αυγούστου παρουσία της ζωγράφου που συνομίλησε με τους επισκέπτες για την πορεία και το όραμα της Ζακύνθου. Παρόντες οι αρχές του νησιού και πλήθος φίλων της ζωγράφου. Ανάμεσα τους η αδελφή της Τζένη Ρουσσέα και ο τ. Μητροπολίτης Ζακύνθου και νυν Δωδώνης κ. Χρυσόστομος που φωτογραφήθηκε με την ζωγράφο.
Να είσαι καλά Μαρία μου, γερή δυνατή και όλο ζωντάνια για πολλά πολλά ακόμα χρόνια…
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη