27 Σεπ 2014

Και ο Μπουτάρης αρνείται την αξιολόγηση αλλά χωρίς κυρώσεις;

Ο χαϊδεμένος της Συγκυβέρνησης και των ΜΜΕ, πάλι κάνει τα δικά του...  

"Μένει να φανεί αν η αντίδραση του κ. Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά στην άρνηση του κ. Μπουτάρη να εφαρμόσει το νόμο θα είναι...αντίστοιχη με αυτήν στους δημάρχους που αρνήθηκαν την αξιολόγηση.Αν θα στείλει δηλαδή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον φάκελο με τις ενέργειες του κ. Μπουτάρη." 


Το θέμα της τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης ανοίγει ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της «Κ» πριν μία εβδομάδα! Λίγες ημέρες μετά τη δήλωσή του, ότι η αξιολόγηση των υπαλλήλων θα γίνει «όταν δημοσιευθεί ο νέος οργανισμός, περίπου το Φεβρουάριο», η διοίκηση εισηγείται στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. (που θα γίνει τη Δευτέρα), την... τροποποίηση του υπάρχοντος οργανισμού, παραδεχόμενη ότι «οργανισμός υπάρχει», απλώς κρύβει ότι έχει... απορριφθεί στις ουσιώδεις διατάξεις του και... δε μπορεί να εφαρμοσθεί!!!

Πρέπει να σημειωθεί ότι με απόφαση του κ. Μιχελάκη, όταν ήταν υπουργός, είχε... εξαιρέσει τον δήμο Θεσσαλονίκης από την υποχρέωση να εφαρμόσει τον νόμο για την επιλογή των διευθυντών, επειδή συμμετείχε στο πιλοτικό πρόγραμμα της task force για τη σύσταση της εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου. 

Η εξαίρεση... έληξε στις 31 Αυγούστου, αλλά ο Γιάννης Μπουτάρης προαναγγέλλει ότι δε θα εφαρμόσει το νόμο και θα κάνει «νέο εσωτερικό οργανισμό», όπως επεσήμανε εύστοχα και σε άρθρο του στην «Κ», ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Μάτης. Παράλληλα, όμως, έχει δηλώσει ότι δε θα κάνει αξιολόγηση, όπως προβλέπεται, αλλά όπως θέλει ο ίδιος, με βάση αυτόν τον «νέο οργανισμό».

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί

Μένει να φανεί αν η αντίδραση του κ. Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά στην άρνηση του κ. Μπουτάρη να εφαρμόσει το νόμο θα είναι...αντίστοιχη με αυτήν στους δημάρχους που αρνήθηκαν την αξιολόγηση. Αν θα στείλει δηλαδή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον φάκελο με τις ενέργειες του κ. Μπουτάρη. Δυστυχώς, για τους περισσότερους, έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι ο κ. Μπουτάρης απολαμβάνει μίας πρωτοφανούς ασυλίας από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. 

Για παράδειγμα, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για σύσταση προσωποπαγών θέσεων για τους συμβασιούχους, την οποία ο δήμαρχος παρουσίασε ως πρόσληψη, παρά τις διευκρινίσεις του υπουργείου Εσωτερικών προς το δήμο (με το έγγραφο 12545/7-4-2014) ότι είναι απλώς «προπαρασκευαστική ενέργεια», ενεκρίθη στις 21 Μαΐου 2014, δηλαδή ανάμεσα στους δύο γύρους των δημοτικών εκλογών! 

Με αυτήν την απόφαση, σημειώνουν οι επικριτές του κυρ Γιάννη, την πρώτη δηλαδή ιστορικά επιβεβαίωση προσλήψεων, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, κινητοποιήθηκαν οι υποστηρικτές του πιέζοντας τους περίπου 600 συμβασιούχους και τις οικογένειές τους να ψηφίσουν Μπουτάρη γιατί αλλιώς «θα μείνουν στο δρόμο». 

Σύμφωνα με το ν. 4057/12, για να ενεργοποιηθεί η πρόσληψη χρειάζεται και απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία όμως για τη συντριπτική πλειοψηφία των συγκεκριμένων συμβασιούχων δε μπορούσε να ληφθεί από τη στιγμή που με το νόμο 4093/12 υπάρχει απαγόρευση προσλήψεων εργαζομένων Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης στους ΟΤΑ μέχρι τις 31-12-2016. Από αυτούς τους εργαζόμενους μόνο 45 ήταν ανώτερης και εκπαίδευσης και γι’ αυτούς ο κ. Μητσοτάκης εξέδωσε την απόφαση ΔΙΠΠ/Φ.ΕΠ.1/419/οικ. 18959/28-7-2014 (ΦΕΚ 2084/30-7-2014 τ. Β, επιτρέποντας τη μονιμοποίησή τους στον δήμο! Η έρευνα πάντως της «Κ» και των επιθεωρητών του υπουργείου συνεχίζεται…


Πηγή: Καρφίτσα

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη