8 Οκτ 2014

Εσύ ψήφισες για τον καλύτερο δήμαρχο του κόσμου;

"H συμπερίληψη του κυρίου Γιάννη Μπουτάρη στη λίστα με τους υποψήφιους για τον τίτλο του καλύτερου δημάρχου στον κόσμο, αντιμετωπίστηκε με τον γνωστό ενθουσιασμό που προκαλεί η αναφορά του ονόματός του και μόνο στα κραταιά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Του Χρήστου Μάτη




Η συμπερίληψη του κυρίου Γιάννη Μπουτάρη στη λίστα με τους υποψήφιους για τον τίτλο του καλύτερου δημάρχου στον κόσμο, αντιμετωπίστηκε με τον γνωστό ενθουσιασμό που προκαλεί η αναφορά του ονόματός του και μόνο στα κραταιά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, που από το 2003 θεσμοθέτησε το Ίδρυμα Δημάρχων (City Mayors Foundation), το οποίο, όπως λέει το ίδιο, “είναι μία διεθνής δεξαμενή σκέψης αφιερωμένη σε αστικά θέματα, αποτελείται από επαγγελματίες που δουλεύουν μαζί σε Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική, Ασία και Αφρική, για να προωθήσουν ισχυρές και ευήμερες πόλεις, όπως και καλή τοπική κυβέρνηση’’.

Το Ίδρυμα, το οποίο έχει έδρα στο Λονδίνο, ανακοίνωσε στις 7 Ιανουαρίου 2014 μία μεγάλη λίστα 121 υποψηφίων για τον τίτλο του “παγκόσμιου δημάρχου 2014”. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονταν 44 δήμαρχοι από την Ευρώπη, 26 από την Ασία, 19 από τη Βόρεια Αμερική, 16 από τη Λατινική, 9 από την Αφρική και 7 από την Αυστραλία.

Στις 18 Ιουνίου, με διαδικασίες που δεν αναφέρονται πουθενά, ανακοινώθηκε η μικρή λίστα με τους 26 τελικούς υποψήφιους: 9 από την Ευρώπη, 6 από την Ασία, 4 από τη Βόρεια και 4 από τη Νότια Αμερική, 2 από την Αφρική και 1 από την Αυστραλία.

Πώς θα γίνει η τελική επιλογή και ποιος θα την κάνει;

Με ηλεκτρονική ψηφοφορία, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Voting closes on 31 October 2014. PLEASE SUPPORT YOUR CANDIDATE NOW λένε οι διοργανωτές(http://www.worldmayor.com/)

Το ενδεχόμενο να έχει κάποιος από μας στη Θεσσαλονίκη άποψη για τα πεπραγμένα της δημάρχου της Σουραμπάγια στην Ινδονησία (σημ. taxalia: η κυρία της φωτογραφίας) είναι μάλλον απίθανο, όπως απίθανο είναι να ξέρει και οτιδήποτε και για τους τρεις πλησιέστερους γεωγραφικά υποψηφίους, τη δήμαρχο της Λαμπεντούζα, του νησιού που κάνουν στάση όλοι οι βορειοαφριακανοί που θέλουν να μεταναστεύουν στην Ευρώπη, αλλά δεν μπορούν να βγάλουν βίζα, της Ρίγα της Λεττονίας και της Γάνδης του Βελγίου.

Είναι προφανές ότι το ζήτημα δεν είναι ποιος είναι καλύτερος δήμαρχος, αλλά ποιος μπορεί να κινητοποιήσει περισσότερους πολιτικούς του φίλους να στείλουν e-mail, το οποίο άλλωστε δεν είναι καν προσωπικό: Ο “ψηφοφόρος” μπορεί να υπογράψει με ονοματεπώνυμο ή απλώς με τα αρχικά του και να δηλώσει τόπο κατοικίας την πόλη ή άλλη περιοχή.

Γι’ αυτόν τον λόγο πολιτικοί “φίλοι” του δημάρχου φρόντισαν να γεμίσουν σχολεία και άλλους κοινόχρηστους χώρους με ανακοινώσεις, όπως η παρακάτω:



Ψηφίστε Γιάννη Μπουτάρη (για να μη μας κερδίσει η δήμαρχος της Σουραμπάγια! surabaya@worldmayor.com)

Όταν βγουν τα αποτελέσματα, κερδίσει-δεν κερδίσει ο Μπουτάρης θα μπορεί να διαφημίσει ότι πήρε ένα σημαντικό αριθμό e-mail. Το 2012 είχαν σταλεί, σύμφωνα με τους διοργανωτές 453.000.

Μετά θα αναλάβουν τα φιλικά ΜΜΕ να μετατρέψουν αυτούς που τον ψήφισαν απέναντι στην υποψηφιότητα της Σουραμπάγια, σε πολιτικό επιχείρημα απέναντι στους αντιπάλους στο εσωτερικό.

Φτηνό, αλλά αποτελεσματικό...

Βεβαίως δεν είναι και βέβαιο ότι η εφήμερη δόξα, έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα:

Μία υποστηρικτής της Ντόρας Μπακογιάννη, που κέρδισε τον τίτλο το 2005, (http://www.worldmayor.com/results05/worldmayor_results05.html) εξηγούσε ότι την επέλεξε γιατί:

“Παίρνοντας την ευκαιρία των ολυμπιακών αγώνων του 2004 και χρησιμοποιώντας τη βοήθεια της κεντρικής κυβέρνησης, η Ντόρα κατάφερε να κάνει τους ανθρώπους και τον τρόπο ζωής τους, το κέντρο της πολιτικής της παρέμβασης. Σήμερα η Αθήνα χαμογελά στους πολίτες της: Ο καθένας μπορεί να πάει όπου θέλει στην πόλη σε 40 λεπτά, τα παιδιά μπορούν να παίζουν και να κολυμπούν μπροστά στα σπίτια τους, οι άνθρωποι μπορούν να βλέπουν το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα ενώ ταξιδεύουν με το τραμ από τη Γλυφάδα στο Σύνταγμα.”

Θα πίστευε κανείς ότι το σημείωμα αναφέρεται στην Αθήνα;

Κουβέντα να γίνεται…

Ποια πολιτική και ποια αξιοπιστία όταν η τράπουλα είναι σημαδεμένη;



Περισσότερες πληροφορίες: http://www.citymayors.com/




 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη