8 Δεκ 2014

Μια φορά μαλάκας δήμαρχος, για πάντα μαλάκας!

Θέση για την απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να δανείσει το άγαλμα του θεού Ιλισσού στο ρωσικό μουσείο Hermitage στην Αγία Πετρούπολη πήρε ο άθλιος δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον.
Ο Τζόνσον δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την
κίνηση αυτή... τρελή, συνδέοντάς την με πολιτικά θέματα, όπως το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Ρωσία από τις χώρες της ΕΕ για την εισβολή και την προσάρτηση της Κριμαίας.

«Πώς στο καλό μπορούμε να πείσουμε τη Ρωσία να αναλάβει την ευθύνη; Και πρέπει να αναρωτηθείτε αν κάποια από αυτές τις σκέψεις πέρασαν από το μυαλό των υπευθύνων του Βρετανικού Μουσείου, όταν συμφώνησαν να στείλουν έναν από τους μεγαλύτερους εθνικούς θησαυρούς μας έξω από τη χώρα για πρώτη φορά σε δύο αιώνες και να στείλουν αυτό το ανεκτίμητο έργο, απ' όλους τους πιθανούς προορισμούς, στη Ρωσία του Πούτιν. Γιατί να το στείλουν τώρα και ειδικά στη Ρωσία; Τι είδους πίεση είναι αυτή; Την ώρα που η Γαλλία αποφασίζει να μην στείλει στους Ρώσους τα πολεμικά πλοία που κατασκεύασε για αυτούς, εμείς τους στέλνουμε ένα τμήμα των γλυπτών του Παρθενώνα», αναφέρει ο δήμαρχος του Λονδίνου.

Συνεχίζοντας όμως... αποθεώνει την απόφαση! «Οι διαχειριστές του Μουσείου πήραν μια απόφαση που δεν συμβαδίζει με την εξωτερική πολιτική της Βρετανίας, και όμως είναι η πιο ένδοξη και ακόμη πιο σωστή. Η ιδέα της αποστολής ενός μέρους των «Ελγίνειων» στο Ερμιτάζ δεν χρειαζόταν να λάβει έγκριση από την κυβέρνηση και αυτό είναι η διαφορά της Βρετανίας από άλλες χώρες του κόσμου και κυρίως τη Ρωσία. Δεν έχουμε τυραννία. Έχουμε και προστατεύουμε το ιδεώδες της πολιτιστικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής ελευθερίας».
Και συγκρίνει αυτή την πρωτοβουλία του Βρετανικού Μουσείου με τι θα γινόταν σε άλλες χώρες μεταξύ άλλων στην Ελλάδα, εμπλέκοντας και τον Κλούνεϊ: «Μπορείτε να φανταστείτε οποιαδήποτε άλλη χώρα όπου ένα εθνικό μουσείο θα έπαιρνε μια τέτοια πολιτικά φορτισμένη αοπόφαση χωρίς κυβερνητική γνώση και συναίνεση; Η Ελλάδα; Η Γαλλία; Η Ρωσία; Ας γελάσω. Γι' αυτό ο Τζορτζ Κλούνεϊ είναι λάθος στο πλάνο του να αποκαταστήσει τα Μάρμαρα στο «Πάνθεον», όπως λέει ο ίδιος. Είναι η ελευθερία του Βρετανικού Μουσείου να δανείζει τον Ιλισσό στη Ρωσία - ακόμη και σ' αυτήν την άθλια περίοδο - που δείχνει ακριβώς γιατί τα «Ελγίνεια» ανήκουν και θα παραμείνουν στο Λονδίνο».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη