15 Ιαν 2015

"Επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας";;; Εδώ γελάνε (ή κλαίνε...)


Πόσο εύκολα μπορεί ένα άρθρο, που έχει γίνει copy paste δεκάδες φορές, να παραπληροφορήσει τους αναγνώστες του, δημιουργώντας λανθασμένες εντυπώσεις και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο; Πανεύκολα! Από χθες, λοιπόν, βοά το ελληνικό διαδίκτυο και τα "μεγάλα" portals για την
"επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας"! Της ποιας; Είναι προφανές ότι το άρθρο, προέρχεται από κάποιο υπουργείο, αφού ο τίτλος του ενόψει εκλογών, παραπέμπει απλά σε παλαιοκομματικές τακτικές "τακτοποίησης" υπαλλήλων στο δημόσιο.
Η είδηση αφορά ΜΟΝΟ την έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος από το ΣτΕ σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία μιας, κουτσουρεμένης κατά 60% συνολικά και έως και 90% τοπικά από πλευράς υπαλλήλων, υπηρεσίας-υβριδίου «Δημοτικής Αστυνόμευσης» εντός της ΕΛ.ΑΣ.
Ιστορικό
Για να βάλουμε, όμως, τα πράγματα στη σωστή τους βάση, θα πρέπει να αναφερθούμε εν συντομία στο ιστορικό. Η Δημοτική Αστυνομία, λοιπόν, με συνολικά 3500 εργαζομένους και 34+ αρμοδιότητες, με τις οποίες ήταν επιφορτισμένοι οι υπάλληλοι της, ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ οριστικά με νόμο, τον Σεπτέμβρη του 2013, από τον μέγα απορρυθμιστή του Δημοσίου Τομέα Κ. Μητσοτάκη. Από αυτούς τους 3500, περίπου οι 500 παρέμειναν με τον ίδιο νόμο ως εξαιρέσεις για διάφορους λόγους (υγείας, κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων, σύζυγοι επίσης Δημοτικοί Αστυνομικοί κ.α.) στον Δήμο, όπου υπηρετούσαν. Οι υπόλοιποι 3000 υπάλληλοι, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα για έναν περίπου χρόνο λαμβάνοντας το 75% του μισθού τους. Εντωμεταξύ, αρκετοί από τους "διαθέσιμους" υπαλλήλους, των οποίων το μέλλον, σε συνδυασμό με τα αμέτρητα παρατράγουδα της κινητικότητας τους, τραγική μοριοδότηση, λιγότερες νέες θέσεις, υποχρεωτική μετακίνηση σε οποιοδήποτε άκρο της Ελλάδας κτλ, έμοιαζε αβέβαιο, ζήτησαν την δικαστική προστασία του ΣτΕ. Η υπόθεση τους συζητήθηκε τον Φεβρουάριο του 2014.
Προσωρινές (!) τοποθετήσεις
Ερχόμαστε τώρα στο καλοκαίρι του 2014 και συγκεκριμένα λίγο πριν τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Σαμαρά. Ο Κ. Μητσοτάκης μπροστά στον κίνδυνο να μην προλάβει να ολοκληρώσει το "θεάρεστο" έργο του, λαμβάνει την απόφαση να τοποθετήσει με προσωρινά ΦΕΚ στις νέες τους θέσεις (Ελληνική Αστυνομία, Καταστήματα κράτησης, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Υπουργείο Οικονομικών [εφορίες, τελωνεία] και Υπουργείο Ανάπτυξης [30+ θέσεις]) τους πρώην Δημοτικούς Αστυνομικούς, σύμφωνα με τους τελικούς πίνακες της κινητικότητας τους, που εξέδωσε το ΑΣΕΠ. Πρέπει να πούμε ,ότι μέχρι και αυτή τη στιγμή, 6 μήνες μετά, οι π.Δ.Α. παραμένουν στις νέες θέσεις τους με τα "προσωρινά" -και καλά- ΦΕΚ, αρκετοί εξ' αυτών εξοβελίστηκαν στα τέσσερα άκρα της χώρας, αφήνοντας οικογένειες και σπίτια, ενώ ΔΥΣΤΥΧΩΣ 118 συνάδελφοί μας παραμένουν σε διαθεσιμότητα, οδεύοντας σε απόλυση, αφού δεν κατάφεραν να τοποθετηθούν σε κάποια νέα θέση.
Η περιπέτεια των π.Δ.Α. (όχι όλων, όπως προαναφέραμε) φτάνει στο τέλος της στα τέλη του 2014 και αφού ήταν δεδομένο ότι θα πάμε σε πρόωρες εκλογές, με την έκδοση των Οριστικών ΦΕΚ τοποθέτησης.
Απορούμε όμως (δεν απορούμε, αλλά λέμε τώρα...) γιατί δεν διαδόθηκε το ίδιο ευρέως το άρθρο που ανέφερε ότι η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, κρίθηκε τελικώς από το ΣτΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ.

Όσων αφορά τους 1542, που τελικά απορρόφησε η ΕΛ.ΑΣ. (αφού σε αυτούς αναφέρεται το επικό άρθρο της...επανίδρυσης), την Δευτέρα 19/01/2015 θα υπογράψουν και θα αναλάβουν καθήκοντα, εντασσόμενοι σε μία νέα υπηρεσία Δημοτικής Αστυνόμευσης, η οποία προφανώς -καλώς ή κακώς- ΔΕΝ θα έχει καμία σχέση με την πάλαι ποτέ Δημοτική Αστυνομία (η οποία με 3500 υπαλλήλους κρίθηκε ανεπαρκής από τον...απορρυθμιστή), εφόσον όπως είπαμε, η νέα υπηρεσία θα αριθμεί λιγότερους από τους μισούς υπαλλήλους αλλά θα έχει τις...διπλάσιες αρμοδιότητες! Το πώς θα λειτουργήσει ικανοποιητικά η νέα αυτή υπηρεσία υπό αυτές τις συνθήκες, το αφήνουμε στην κρίση του αναγνώστη. 

Συμπερασματικά,
μετά την επίπονη διαδικασία της διαθεσιμότητας, αρκετοί π.Δ.Α τοποθετήθηκαν σε θέσεις γραφείου, που ίσως πάντα να επιθυμούσαν, η Δημοτική Αστυνόμευση, με την ευρύτερη έννοια, έχασε περίπου το 56% της δυναμικότητας της, ενώ παράλληλα ένας μεγάλος αριθμός υπαλλήλων μετακινήθηκε υποχρεωτικά σε θέσεις τις οποίες, υπό άλλες συνθήκες, δε θα επέλεγε ποτέ (π.χ. φυλακές) και οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται εκατοντάδες χλμ μακριά από την εστία τους. Σαφέστατα, οι πλέον θιγμένοι από αυτή την κινητικότητα-παρωδία είναι 120 συνάδελφοί μας, οι οποίοι κινδυνεύουν να απολυθούν χωρίς κανέναν απολύτως λόγο!
Αν, πραγματικά, ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να μετατρέψει την Δημοτική Αστυνομία σε μια πραγματικά υπερχρήσιμη υπηρεσία, γιατί δεν μετέφερε και τους 3.500 π.Δ.Α. στην ΕΛ.ΑΣ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις (εκτός ίσως των σοβαρών θεμάτων σωματικής και ψυχικής υγείας που σίγουρα υπήρχαν) και φυσικά χωρίς απολύσεις; Δυστυχώς, το ερώτημα παραμένει αναπάντητο.

Αφήστε τα "παπαγαλάκια" να μιλούν για...επανίδρυση!

dimastin.gr

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη