25 Ιαν 2015

Μιράντα Ξαφά: "Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει τεράστια κωλοτούμπα"

Τις προκλήσεις, τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, διατύπωσε σε δηλώσεις της στο...
Sigmalive η ελληνίδα οικονομολόγος, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μιράντα Ξαφά. Τόνισε παράλληλα ότι στην περίπτωση νίκης του Αλέξη Τσίπρα, το χάσμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-πιστωτών δεν θα γεφυρωθεί εύκολα διότι απαιτεί τεράστια "κωλοτούμπα" από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα καταστεί πολιτικά πιο δύσκολη αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτήσει αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο μετά τις εκλογές.

Το χάσμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ- δανειστών
Σύμφωνα με την κ. Ξαφά, το χάσμα μεταξύ του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και των πιστωτών της Ελλάδας είναι τεράστιο. Η τρόικα των πιστωτών ζητά ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και διαρθρωτικές αλλαγές που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει σε Κεϋνσιανή αύξηση της ζήτησης μέσω αύξησης μισθών και συντάξεων, με ταυτόχρονη κατάργηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν ήδη συντελεστεί.
Η οικονομολόγος πρόσθεσε ότι το χάσμα δεν θα γεφυρωθεί εύκολα διότι απαιτεί τεράστια "κωλοτούμπα" από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα καταστεί πολιτικά πιο δύσκολη αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτήσει αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο μετά τις εκλογές. Το Ελληνικό Δημόσιο, είπε η κ. Ξαφά, έχει δανειακές ανάγκες τουλάχιστον 20δις ευρώ φέτος, που κανείς δεν είναι πρόθυμος να καλύψει αν η Ελλάδα δεν συμφωνήσει σε πρόγραμμα σταθεροποίησης με τους πιστωτές.

Το διακύβευμα για τη νέα κυβέρνηση
Επομένως η νέα κυβέρνηση θα είναι αντιμέτωπη με δύο επιλογές: είτε να αποδεχθεί τους όρους που θέτουν οι πιστωτές, είτε να επιλέξει την άτακτη χρεοκοπία, με οδυνηρές επιπτώσεις πάνω στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία, σημείωσε η οικονομολόγος.Η κ. Ξαφά εξέφρασε την πεποίθηση ότι με αυτά τα δεδομένα, θα υπάρξει μία μακρά περίοδος αβεβαιότητας όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, που θα αποβεί σε βάρος της ανάκαμψης της οικονομίας καθώς το κράτος θα απομυζά τα ελάχιστα εγχώρια δανειακά κεφάλαια που απομένουν.

Πίεση χρόνου...
Συμπλήρωσε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά διότι το τρέχον πρόγραμμα λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου και, αν δεν ανανεωθεί με αίτημα της Ελληνικής κυβέρνησης, τα Ελληνικά χρεόγραφα δεν θα είναι αποδεκτά ως ενέχυρο στην ΕΚΤ για παροχή ρευστότητας. Οι Ελληνικές τράπεζες θα πρέπει επομένως να αντλήσουν ρευστότητα από την Τράπεζα Ελλάδος μέσω του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας ELA, που επιβαρύνει το κόστος κατά 1.5%, τόνισε η Μιράντα Ξαφά.
Ακόμη χειρότερα, είπε χαρακτηριστικά η οικονομολόγος, το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να "αντέξει" να εξυπηρετήσει το χρέος του με εσωτερικό δανεισμό μόνο, έως ότου επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές. Καταλήγοντας, η κ. Ξαφά ανέφερε ότι αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τον Ιούλιο-Αύγουστο, οπότε λήγουν 7δις ευρώ ομόλογα του Δημοσίου που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, πάμε για άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από την Ευρωζώνη.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη