22 Ιαν 2015

Οι εκλογές είναι υποχρεωτικές. Ποιοί μπορούν όμως να μην ψηφίσουν

-Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Από τη συγκεκριμένη υποχρέωση εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων:


α) Όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους.
β) Όσοι βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
γ) Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπληρώσεως, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των 40, τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας (άρθρου 96 παρ.1 του π.δ. 26/2012).
δ) Οι εκλογείς που για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δε θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως ενδεικτικά:
*Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
*Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.
*Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.
-Για κατηγορίες εκλογέων προβλέπονται μια σειρά διευκολύνσεις, όπως για παράδειγμα απόλυτη προτεραιότητα στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος (π.χ. κυοφορούσες, υπερήλικες, ανάπηροι, ασθενείς, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσία κτλ.), αλλά και συνδρομή σε εκλογείς, οι οποίοι λόγω σωματικής αδυναμίας δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν αυτόνομα τις προβλεπόμενες ενέργειες ψηφοφορίας.

Πηγή: makpress
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη