22 Ιαν 2015

Η LEHMAN ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ή κάτι αλλάζει;


Του Μιχάλη Τουτζιάρη-Χρηματιστηριακού αναλυτή
«Όταν οι αγορές απέχουν πολύ από μια κρίση κάποιες αόρατες δυνάμεις συνηγορούν στη δημιουργία μιας νέας»
Άλαν Γκρίνσπαν (πρώην διοικητής της fed)

Όταν οι αμερικάνοι πολιτικοί και τραπεζίτες αποφάσιζαν για την κατάρρευση της Lehman Brothers, ώστε να τιμωρηθεί το σάπιο σύστημα της Wall Street αλλά και της αχαλίνωτης...
απληστίας και κερδοσκοπίας, οδήγησαν την παγκόσμια οικονομία σε μια ύφεση που πολλοί την συγκρίναμε με εκείνη του ‘29. Την συνέχεια την είδαμε και την ζήσαμε. Απεριόριστη ρευστότητα από τους κεντρικούς τραπεζίτες πλην Ε.Κ.Τ. που αποφασίζει σήμερα και εκτόξευση της κερδοσκοπίας στις αγορές μέσω της μεγαλύτερης χειραγώγησης που γνωρίζουμε στην αγορά παραγώγων προϊόντων (για την οποία αναφέρθηκα σε άρθρο μου τον Ιούνιο στο capital).

Σήμερα 7 χρόνια μετά τίποτε δεν έχει αλλάξει εκτός από την ωραιοποιημένη εικόνα των δύο παγκοσμίων χρηματιστηριακών δεικτών του δείκτη Dax της Φρανκφούρτης και του δείκτη Dow Jones των ΗΠΑ, όπου τα νούμερα που παίζονται στο τραπέζι της κερδοσκοπίας είναι αστρονομικά και ικανά να διαλύσουν τα πάντα.

Κάπου στην άκρη βρίσκεται και η χώρα μας. Το παγκόσμιο πείραμα της Λαγκάρντ και της Μέρκελ. Το πώς γίναμε το πειραματόζωο δεν έχει να κάνει με τις δύο κυρίες φυσικά, αλλά οφείλεται αποκλειστικά στην ανικανότητα των πολιτικών μας και σε μια μεγάλη ομάδα συμφερόντων που μεγαλούργησαν και συνεχίζουν -με τις πλάτες των πολιτικών τους φίλων.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες. Αλήθεια πότε στη χώρα μας οι εκλογές ήταν ασήμαντες; Πολλοί τρομοκρατούν τους πολίτες γιατί δεν έχουν πλέον σχέδια ή επιχειρήματα που θα μας οδηγήσουν σε έξοδο από την ύφεση. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναλώνονται καθημερινά σε έναν αγώνα που το τέλος του θα επιφέρει μεγαλύτερο πόνο και αίμα στη χώρα.

Αλήθεια πόσοι κατάλαβαν πως περάσαμε από το «επιτυχές story» του καλοκαιριού στο grexit για άλλη μια φορά;

Η Ευρώπη παρακολουθεί από κοντά αλλά δεν τρομοκρατείται πλέον από ένα GREXIT , τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Μήπως όμως αυτό δεν ισχύει τελικά, καθώς και οι αμερικάνοι όταν αποφάσιζαν για την Lehman δεν περίμεναν την δραματική κατάληξη που θα είχε το εν λόγω πείραμα; Βέβαια όσο υπάρχουν κορόιδα που θα πληρώνουν τα λάθη των τραπεζιτών και των πολιτικών, κανένα πρόβλημα. Ως πότε όμως;

Η επόμενη ημέρα των εκλογών έρχεται. Ο νικητής των εκλογών θα πρέπει σε μικρό χρονικό διάστημα να αποφασίσει για σημαντικές αλλαγές στη χώρα. Ουσιαστικές και ριζικές. Αυτό που με φοβίζει περισσότερο δεν είναι μια ενδεχόμενη έξοδος από το νομισματικό σύστημα του ευρώ. Τρέμω στη σκέψη ότι θα δοκιμάσουμε ξανά τις ίδιες συνταγές επιτυχίας!

Η επόμενη παγκόσμια κρίση προετοιμάζεται από τις «αόρατες δυνάμεις» του Άλαν Γκρίνσπαν. Όση ρευστότητα και αν διοχετεύουν οι κεντρικές τράπεζες στα χρηματοπιστωτικά καζίνο του πλανήτη δε θα είναι ικανή να ανακόψει την δραματική τροπή των γεγονότων, καθώς είναι ήδη προδιαγεγραμμένη.





 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη