30 Νοε 2015

«Δεν είμαστε διαθέσιμοι, κ. Τσίπρα»

Την επόμενη ημέρα της επτάωρης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο για την πολυθρύλητη
συναίνεση, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι κάνουν ταμείο και διαπιστώνουν ότι έχουν κέρδη, ενώ καταλήγουν σε σημαντικά συμπεράσματα για το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται και τα περιθώρια των κυβερνητικών ελιγμών.

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, πέραν της σύμπτωσης στο Προσφυγικό, πλευρές του οποίου άπτονται των ελληνοτουρκικών σχέσεων, των γεωστρατηγικών ισορροπιών στην ΝΑ Ευρώπη και των σταθερών φιλικών σχέσεων με χώρες της Μέσης Ανατολής (Συρία, Ιορδανία, Ισραήλ, Παλαιστίνη) ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να έχει εθνική γραμμή στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε για το θέμα, εκτιμούν:
Ότι η απόπειρα του κ. Τσίπρα να επιμερίσει προκαταβολικά στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις το επερχόμενο κόστος για το Ασφαλιστικό και τα άλλα δύσκολα μέτρα που ακολουθούν, απέτυχε. Η γενικόλογη, μάλιστα, αναφορά στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας στο ζήτημα και το περιεχόμενο της δήλωσης του Πρωθυπουργού, λίγο αργότερα, επιβεβαιώνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν κατέθεσε καμία πρόταση, ως βάση διαλόγου.
Διαπίστωσαν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει αγωνία και «ζορίζεται» να πάρει αποφάσεις, μετρώντας τις συνέπειες και το κόστος.
Αναδείχθηκε η θέση της κυρίας Φώφης Γεννηματά τόσο με την επιστολή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προηγούμενη της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο, όσο και στην ενώπιόν του συζήτηση, ότι το Ασφαλιστικό και άλλα θέματα που τέθηκαν από την κυβέρνηση αφορούν τη Βουλή και όχι άλλες άτυπες διαδικασίες, όπως το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, το οποίο, ως γνωστόν, δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα και ως εκ τούτου δεν έχει αρμοδιότητα ή η απόρριψη της πρότασης του κ. Τσίπρα να συστηθούν δύο διακομματικές επιτροπές, κατά παρέκκλιση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.
Θεωρούν ότι η δέσμευση με τη συμπερίληψη στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας σχετικής αναφοράς, για τροποποίηση του εκλογικού νόμου, επί το αναλογικότερον, επικυρώνει τη επίμονη πρόταση του ΠΑΣΟΚ εδώ και πολύ καιρό ότι πρέπει να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.
Επίσης κατέστη σαφές ότι η έλλειψη ουσιαστικής αντιπολίτευσης, λόγω παρατεταμένης εκκρεμότητας για την ανάδειξη νέας ηγεσίας της ΝΔ, έδωσε τη δυνατότητα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη να «παίξει» αυτό τον ρόλο κι ως έναν βαθμό συνετέλεσε στην επιθετική αντιμετώπιση από τον κ. Τσίπρα.
Ως επιπλέον κέρδος θεωρείται το γεγονός ότι επικοινωνιακά η κυρία Γεννηματά εκφράστηκε ως Δημοκρατική Συμπαράταξη και όχι ως ΠΑΣΟΚ. Η επιστολή στον κ. Παυλόπουλο εστάλη ως Δημοκρατική Συμπαράταξη και συμβολικά την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ συνόδευε στο Προεδρικό Μέγαρο εκτός του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Παύλου Χρηστίδη και από το επικοινωνιακό επιτελείο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θόδωρος Μαργαρίτης, στέλεχος της ΔΗΜΑΡ. Ένδειξη ότι η κα Γεννηματά δεν θεωρεί το υπάρχον σχήμα ευκαιριακή σύγκλιση αλλά πιστεύει στην προοπτική σύμπλευσης των προοδευτικών δυνάμεων.

Στο Ποτάμι νιώθουν δικαιωμένοι καθώς ο Σταύρος Θεοδωράκης με τη στάση του:
Ακύρωσε την απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει το Ποτάμι ως «δεδομένο» για κυβερνητική συνεργασία.
Εθεσε το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου και υποχρεώθηκε να δεσμευτεί γι' αυτό ο κ. Τσίπρας.
Απέκρουσε την απόπειρα να παρακαμφθεί η Βουλή για το Ασφαλιστικό, ζητώντας από τον Πρωθυπουργό να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση.
Συγκατατέθηκε στη διαμόρφωση εθνικού πλαισίου για το Προσφυγικό, καταλογίζοντας ευθύνες στους μέχρι τώρα κυβερνητικούς χειρισμούς.
Και εν γένει κατέδειξε τη «χρησιμότητα» του Ποταμιού για την εθνική συνεννόηση ώστε να ξεπεράσει την κρίση σύντομα.

Μολονότι εξ αυτών των εκτιμήσεων διαπιστώνεται σχεδόν ταύτιση με τις αντίστοιχες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τα στελέχη τού Ποταμιού σπεύδουν να προλάβουν τις εντυπώσεις ισχυριζόμενα ότι «εμείς δεν βγάζουμε άχτι για τον κ. Τσίπρα. Μας νοιάζει η συνεννόηση για να μην ξαναγίνουν όσα μας έφεραν ως εδώ».

Τούτων δοθέντων η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα δύο κόμματα της Κεντροαριστεράς μεταφέρεται στο κοινοβουλευτικό επίπεδο χωρίς να αποκλείονται, εκατέρωθεν, οι τροχιοδρομικές βολές όσο τα ίδια τα πολιτικά γεγονότα θα διαμορφώνουν νέα δεδομένα.

του Μιχάλη Μιχαήλ

*Ο Μιχάλης Μιχαήλ είναι δημοσιογράφος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη