26 Ιουλ 2016

Ο καυτός Αύγουστος του συνταξιούχου. 25% μείωση στις συντάξεις χιλιάδων «απομάχων» της ζωής

Μια ακόμη δυνατή «κατραπακιά» περιμένει του συνταξιούχους σε λίγες ημέρες. Η «αριστερή» κυβέρνηση  ψαλιδίζει τις
συντάξεις των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων, των ιδιωτικών εκπαιδευτικών καθώς και των υπαλλήλων ΔΕΚΟ και τραπεζών.
Το πρώτο πακέτο των περικοπών θα περιλαμβάνει περίπου 310.000 συντάξεις, που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων την 1η Αυγούστου.
Ο αριθμός των συνταξιούχων που θα φάνε την «σφαλιάρα» δεν θα ξεπερνούν τις 15.000 και τα ποσοστά των μειώσεων θα φθάνουν έως 25%.
Στην πιο επικίνδυνη ζώνη βρίσκονται οι δικαιούχοι επικουρικών που εισπράττουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ και το συνολικό τους εισόδημα υπερβαίνει το όριο προστασίας των 1.300 ευρώ τον μήνα.
Ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο του Κατρούγκαλου
■ Συνταξιούχοι Δημοσίου με 35ετία. Εκτιμάται ότι οι επικουρικές τους θα μειωθούν κατά 15%.
■ Συνταξιούχοι Δημοσίου με 30ετία. Αναμένεται μείωση 10%.
■ Συνταξιούχοι Δημοσίου με 25ετία. Μείωση 5%.
Παραδείγματα
  • Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος με 35 χρόνια στην ασφάλιση παίρνει σήμερα κύρια σύνταξη 1.150 ευρώ. Η επικουρική του από το ΤΕΑΔΥ είναι 210 ευρώ. Με την αναπροσαρμογή θα παίρνει επικουρική 180 ευρώ. Επίσης έχει χάσει 60 έως 80 ευρώ από το μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου.
  • Συνταξιούχος δημοτικός υπάλληλος με πτυχίο και ασφαλιστικό βίο 30 ετών παίρνει 1.210 ευρώ κύρια σύνταξη και 225 επικουρική. Η διαφορά που έχει από το πλαφόν των 1.300 ευρώ θα του στοιχίσει απώλεια εισοδήματος 34 ευρώ μηνιαίως καθώς η επικουρική του θα μειωθεί στα 191,25 ευρώ (-15%).
  • Συνταξιούχος τραπεζοϋπάλληλος παίρνει την κύρια σύνταξή του από το ΙΚΑ με 35ετία στην ανώτατη ασφαλιστική κλάση και την επικουρική του από επικουρικό τράπεζας. Σήμερα η κύρια σύνταξή του είναι 1.310 ευρώ καθαρά και η επικουρική 375 ευρώ καθαρά. Μετά την αναπροσαρμογή των συντάξεων θα πάρει επικουρική σύνταξη 285 ευρώ. Δηλαδή θα υποστεί μείωση 25%.
Ποιοι συνταξιούχοι θα πληγούν λιγότερο
Αρκετές κατηγορίες συνταξιούχων με μεσαίες και υψηλές επικουρικές συντάξεις διασώζονται από το ψαλίδι, καθώς κατέβαλλαν κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου υψηλές εισφορές από 9% έως 12%, στοιχείο που ελήφθη υπόψη στον επανυπολογισμό.
Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν οι συνταξιούχοι του ΤΕΑΠΟΚΑ, οι χημικοί, οι συνταξιούχοι του ΟΤΕ, των ΕΛ.ΤΑ., της ΕΡΤ, καθώς και της πρώην Αγροτικής Τράπεζας.
Οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ που θα δουν σημαντικές μειώσεις στις επικουρικές εντάσσονται στο πακέτο του Σεπτεμβρίου.
Ποιοι συνταξιούχοι είναι «τυχεροί» και δεν θα έχουν μείωση
Αλώβητοι από τη σφαγή που έρχεται  θα βγουν, προς το παρόν, οι συνταξιούχοι που εισπράττουν αθροιστικά κύρια και επικουρική σύνταξη έως 1.300 ευρώ μεικτά (1.170 καθαρά). Καμία μείωση δεν θα υποστούν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου με κάτω από 25 έτη ασφάλισης. Ορισμένες κατηγορίες γλιτώνουν τις περικοπές στο νήμα, καθώς η διαφορά που προκύπτει από τον επανυπολογισμό καλύπτεται από τις περικοπές των μνημονίων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη