26 Απρ 2017

«Κλείδωσαν» οι αυξήσεις στη ΔΕΗ

Επιμένει η ΔΕΗ σε αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι έχει μπει
μέσα… από το κόστος που έχει αναλάβει για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και στις ευπαθείς ομάδες.

Με ανακοίνωσή της η δημόσια επιχείρηση κάνει πλέον σαφές πως διεκδικεί 735.090.000 ευρώ, αναδρομικά για τα χρόνια 2012-2015, μέσα από την αύξηση των χρεώσεων ΥΚΩ που πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το θέμα είχε αποκαλύψει στις 18 Απριλίου η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου», αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και το γεγονός πως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας διεξάγει έρευνα στους διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και στη ΔΕΗ, καθώς οι δύο πρώτες εταιρείες, αν και αρμόδιες, δεν εκκαθάρισαν τα ποσά που συγκεντρώνονται από τις εισπράξεις των λογαριασμών ρεύματος στον ειδικό λογαριασμό για τις ΥΚΩ κατά την προαναφερόμενη περίοδο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με νομοθεσία του 2012, η ΔΕΗ δηλώνει κάθε χρόνο τα ποσά των δαπανών της για την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών, ώστε να έχουν ίδια τιμολόγια με εκείνα της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και των ευπαθών ομάδων, ώστε να έχουν φθηνότερο ρεύμα. Από την άλλη πλευρά, η ΡΑΕ, με βάση την εκκαθάριση που κάνουν οι διαχειριστές, εγκρίνει τα ποσά (τιμολόγηση) που πρέπει να εισπράξει η ΔΕΗ.
Αν η Αρχή κρίνει ότι οι δαπάνες της υπολείπονται, τότε εγκρίνει αυξήσεις στις χρεώσεις των ΥΚΩ. Πλέον τη διαδικασία αυτήν, της λήψης απόφασης, έχει αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
 Ρεπορτάζ: Χρήστος Κολωνας  






parapolitika.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη