30 Σεπ 2017

Ναι μεν, αλλά

Λένε πως οποιαδήποτε φράση υπάρχει πριν το «αλλά», στην ουσία δεν υπάρχει. Το success story λοιπόν που επιχειρεί να
παρουσιάσει η κυβέρνηση για καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο 
τον Αύγουστο του ’18, για μείωση της ανεργίας, για αύξηση των επενδύσεων και του ΑΕΠ και όλα τα υπόλοιπα υπεραισιόδοξα αφηγήματα έχει ένα μεγάλο «αλλά»:Θα μπορούσαν να πιαστούν οι στόχοι, αλλά δεν πρέπει η κυβέρνηση να χάσει ούτε στιγμή τον προσανατολισμό της. Δύσκολο πράγμα αυτό, όταν τα μισά στελέχη της κυβερνητικής σύνθεσης κοιτούν τη Δύση και τα άλλα την Ανατολή.
Γράφει η  Δέσποινα Κονταράκη*



Δεν είναι μόνο οι εσωτερικές ανταρσίες υπουργών, βουλευτών και στελεχών που βάζουν εμπόδια στην υλοποίηση σοβαρών προαπαιτούμενων, παίζοντας καθημερινά ένα επικίνδυνο παιχνίδι ισορροπίας με το χρόνο και με τις αντοχές μας. Ούτε φταίει η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως λένε οι κυβερνώντες, που δεν βάζει πλάτη στα δύσκολα. Είναι πως ό,τι κάνουν, το κάνουν με το ζόρι. Χωρίς να το πιστεύουν. Ωστόσο, η υπερπροσπάθεια που απαιτείται δεν είναι δυνατόν να υπάρξει, αν δεν υπάρχει πίστη και προσήλωση. Το λένε οι καλοί (Μοσκοβισί), το λένε οι κακοί (Ντάισελμπλουμ), το λένε και οι δικοί μας (Στουρνάρας): Οι στόχοι θα πιαστούν μόνο αν και εφόσον υλοποιηθεί κατά γράμμα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων.
«Πολλά μένουν να γίνουν ακόμη και ο ρυθμός δεν θα πρέπει να ανακοπεί. Δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα έχουν εξαλειφθεί και θα υπάρξουν μεταρρυθμίσεις και τα επόμενα χρόνια», είπε ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup. «Παρά τις θετικές ενδείξεις που καταγράφονται σήμερα και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο σημαντικότερος και αμεσότερος κίνδυνος είναι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος, όπως έγινε στην περίπτωση της πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης», είπε ο πρόεδρος της ΤτΕ. «Οι συζητήσεις για το κατάλληλο πλαίσιο εποπτείας μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν πλησιέστερα προς το τέλος του προγράμματος, ώστε να ληφθούν υπόψη η κατάσταση της χώρας και τα πλέον ενημερωμένα στοιχεία για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες και προοπτικές της αγοράς εκείνη τη χρονική στιγμή», είπε ο Γάλλος επίτροπος και παρέπεμψε στο άρθρο 14 του Κανονισμού που προβλέπει εποπτεία μέχρι να εξοφληθεί το 75% των χρεών της. Μια λέξη είναι, ΑΛΛΑ μετράει για χίλιες.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη