6 Σεπ 2017

EΥΡΩ ΤΕΛΟΣ! «ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί κατήγγειλε σήμερα ένα «ογκώδες δημοκρατικό
έλλειμμα» στην ευρωζώνη, η οποία οφείλει, σύμφωνα με τον ίδιο, να μεταρρυθμιστεί στη βάση προτάσεων που παρουσιάσθηκαν τον Μάιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Υπάρχει ένα ογκώδες δημοκρατικό έλλειμμα. Δεν υπάρχει άλλος θεσμός (…) που να λαμβάνει τόσο σημαντικές αποφάσεις χωρίς να υπάρχει διαφάνεια (…), δημοκρατία ενώπιον ενός κοινοβουλίου. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται πλέον», δήλωσε στη διάρκεια συνάντησής του με δημοσιογράφους.
«Οφείλουμε οπωσδήποτε να επιλύσουμε το ζήτημα της δημοκρατίας στους κόλπους της ευρωζώνης», επέμεινε. Η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης «είναι για μένα το ευρωπαϊκό εργοτάξιο των προσεχών μηνών», πρόσθεσε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στα τέλη Μαΐου προτάσεις για να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της ευρωζώνης. Ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρόκειται να προβεί σε νέες ανακοινώσεις κατά την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης στις 13 Σεπτεμβρίου.
Μεταξύ των προτάσεων που προωθούνται είναι η συγχώνευση του ρόλου του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων (αυτή τη στιγμή τη θέση κατέχει ο Μοσκοβισί) με εκείνον του προέδρου του Eurogroup (του εκπροσώπου των 19 χωρών της ευρωζώνης, που σήμερα είναι ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ) και η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
«Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έδειξε πρόσφατα πως είναι έτοιμος να επεκτείνει την κίνηση» υπέρ μιας επανίδρυσης της ευρωζώνης «σε μια γραμμή πολύ κοντά σ’ αυτή της Κομισιόν, πολύ κοντά στη δική μου», υπογράμμισε ο Μοσκοβισί.
«Πιστεύω αληθινά πως μπορούμε να φθάσουμε σ’ έναν έξυπνο συμβιβασμό πάνω στα θέματα αυτά», ιδιαίτερα με τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, πρόσθεσε.
Είναι η δεύτερη φορά που ο Ευρωπαίος Επίτροπος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Ευρωζώνης. Πριν δύο μέρες, ο ίδιος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα:
«Πρόκειται για σκάνδαλο σχετικά με τις δημοκρατικές διαδικασίες, όχι επειδή οι αποφάσεις ήταν σκανδαλώδεις, αλλά διότι το να λαμβάνεις αποφάσεις με αυτό τον τρόπο για το μέλλον ενός λαού, το να επιβάλλονται λεπτομερείς αποφάσεις στον τομέα των συντάξεων, της αγορά εργασίας… Αναφέρομαι στις κύριες λεπτομέρειες από τις οποίες εξαρτάται η ζωή μιας χώρας. Οι λεπτομέρειες αυτές αποφασίσθηκαν μέσα σε έναν Οργανισμό, κεκλεισμένων των θυρών, από τεχνοκράτες, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο εκ μέρους ενός κοινοβουλίου. Χωρίς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να γνωρίζουν τι πραγματικά λεγόταν, χωρίς αμετάβλητα κριτήρια ή μια ενιαία γραμμή».




 makeleio.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη