26 Σεπ 2017

Ξανά μανά τα ίδια παιχνίδια… Ζωντανεύει το φάντασμα του Grexit στη Γερμανία

Ένα κόμμα αποφασισμένο να προωθήσει τις πιο σκληροπυρηνικές ιδέες των τραπεζιτών της Bundesbank για τη
νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, θα έχει ρόλο κλειδί στη νέα κυβέρνηση που θα σχηματίσει η καγκελάριος Μέρκελ.
Το Κόμμα Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) όχι απλώς υπερασπίζεται το Grexit ως λύση στο ελληνικό πρόβλημα, αλλά έκανε σημαία της προεκλογικής του εκστρατείας μια πρόταση που ούτε ο Σόιμπλε έχει τολμήσει να διατυπώσει, καθώς αντανακλά τις πιο ακραίες αντιλήψεις στους γερμανικούς οικονομικούς κύκλους.
Ο χαρισματικός, νεαρός ηγέτης του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, έχει προτείνει αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, ώστε να προστεθεί άρθρο που θα ορίζει τη διαδικασία εξόδου από την ευρωζώνη όσων χωρών δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή στο «κλαμπ».
Το απλό σύνθημα του Λίντνερ, όπως το έχει διατυπώσει για την Ελλάδα, αλλά επιθυμεί να εφαρμοσθεί ως γενικός κανόνας είναι: «όποιος ζητάει αναδιάρθρωση χρέους θα την παίρνει μόνο αν βγαίνει από το ευρώ».
«Η ελάφρυνση χρέους πρέπει να συνδυασθεί με μια τουλάχιστον προσωρινή αποχώρηση από την ευρωζώνη. Ένα ξεχωριστό νόμισμα για την Ελλάδα κρύβει κινδύνους, αλλά επίσης θα σηματοδοτήσει μια στρατηγικής σημασίας αλλαγή, με νέες ευκαιρίες για την Αθήνα», είχε τονίσει το καλοκαίρι ο Λίντνερ, μιλώντας στο “Politico”.





makeleio.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη