26 Μαΐ 2018

ΟΙ ΔΥΟ ΣΥΝ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν στις Βρυξέλλες, όπου θα μεταβεί ο κ. Κοτζιάς
για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, με τρεις προτάσεις να επικρατούν ανάμεσα στις πέντε που περιλαμβάνονταν στην αρχική Δέσμη Ιδεών του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος ανακοίνωσε νωρίτερα ότι, παρά την πρόοδο, οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε λύση.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες του in.gr, που προκύπτουν από τη σημερινή δεύτερη συνάντηση που είχε ο κ. Νίμιτς με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και τον ομόλογό του των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, τα επικρατέστερα σενάρια είναι οι ονομασίες «Άνω Μακεδονία», «Νέα Μακεδονία» και «Βόρεια Μακεδονία». Mάλιστα, λίγο πριν τη συνάντηση υπάρχαν πληροφορίες που έδιναν προβάδισμα στην ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Republika Severna Makedonija).

Το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» φαίνεται πως δεν εξετάζεται πλεόν από τους συμμετέχοντες στη διαπραγμάτευση. Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν στις Βρυξέλλες, όπου θα μεταβεί ο κ. Κοτζιάς για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

Σημείο – κλειδί φαίνεται πως παραμένει η εφαρμογή – και με ποιο ακριβώς τρόπο ή χρονοδιάγραμμα – της ρήτρας erga omnes, με αλλαγή της συνταγματικής ονομασιας, για χρήση της νέας ονομασίας έναντι όλων, δηλαδή τόσο στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ όσο και στις διεθνείς της σχέσεις.

Στην δήλωσή του μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης, ο Μάθιου Νίμιτς είπε ότι δεν βρέθηκε τελική λύση μετά από τις διήμερες συνομιλίες που έλαβαν χώρα, αλλά και ότι οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί πολύ το τελευταίο διάστημα.

«Τα θέματα μεταξύ των δύο κρατών έχουν πολύ καλά διευκρινιστεί», είπε ο ειδικός διαμεσολαβητής και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμα επίλυση των δύο θεμάτων αλλά οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν ώστε να φτάσουν σε μια συμφωνία. «Οι δύο υπουργοί πηγαίνουν στις Βρυξέλλες και θα συνεχίσουν εκεί τον διάλογο, όπου οι διαπραγματεύσεις να εντατικοποιηθούν», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι η ονομασία «Νέα Μακεδονία» (Nova Macedonia) δεν καλύπτει πλήρως τις ελληνικές ανησυχίες.



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη