17 Ιουλ 2018

Σε πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η Συμφωνία των Πρεσπών

Διαστάσεις πολιτικού θρίλερ παίρνει η υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών μετά τις καταγγελίες Ζάεφ περί Ελλήνων
επιχειρηματιών, που πρόσκεινται θετικά απέναντι στη Ρωσία, οι οποίοι χρημάτισαν πολίτες της ΠΓΔΜ με σκοπό να προκαλέσουν βίαια επεισόδια εν όψει του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα. Οι καταγγελίες αυτές, με οσμή κατασκοπείας, έπονται των απελάσεων των δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, οι οποίοι κατηγορούνται για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας.


Συγκεκριμένα, ο Ζόραν Ζάεφ κατήγγειλε πως η κυβέρνησή του έλαβε «πολλαπλές αναφορές» ότι Έλληνες επιχειρηματίες κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να διαπράξουν «βίαιες ενέργειες» ενόψει του δημοψηφίσματος.

Το buzzfeed, όπου έγιναν οι αρχικές καταγγελίες του Ζόραν Ζάεφ, έδωσε συνέχεια αναφέροντας ότι «ερευνητές έχουν συγκεντρώσει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ένας πρώην Ρώσος πολιτικός ονόματι Ιβάν Σαββίδης, ο οποίο τώρα είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, έχει μοιράσει περισσότερα από 350.000 δολάρια για να εκτροχιάσει το κρίσιμο δημοψήφισμα, που είναι προγραμματισμένο για αργότερα φέτος».

Η ιστοσελίδα επικαλείται έγγραφα του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Σαββίδης φέρεται να μετέφερε χρηματικά ποσά στην ΠΓΔΜ. Αστυνομικές πηγές που επικαλείται το Buzzfeed αναφέρουν πως η υπόθεση είναι υπό διερεύνηση.

Ο όμιλος επιχειρήσεων Σαββίδη προχώρησε χθες το βράδυ σε διάψευση του δημοσιεύματος και προανήγγειλε προσφυγή στη Δικαιοσύνη: «Καθιστούμε σαφές σε όλους τους τόνους πως ο επιχειρηματίας κ. Ιβάν Σαββίδης ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχει με τα όσα αναφέρονται στο απολύτως ψευδές και άκρως συκοφαντικό δημοσίευμα. Για το λόγο αυτό, τις αμέσως επόμενες ώρες και αξιοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, θα προβούμε στην κατάθεση μήνυσης και αγωγής εναντίον του μέσου, καθώς και των συντακτών του ανυπόστατου αυτού δημοσιεύματος».

Η Αθήνα παρακολουθεί διακριτικά την υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ΠΓΔΜ, ενώ χθες έγινε μια προσπάθεια από κυβερνητικά στελέχη να πέσουν οι τόνοι με τη Μόσχα αναφορικά με τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών.

Για παράδειγμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε χθες πως η ελληνική πλευρά πήρε τα μέτρα που έπρεπε να πάρει «και αυτή τη στιγμή θεωρούμε το θέμα λήξαν». Ο ίδιος χαρακτήρισε λεπτές και ευαίσθητες αυτές τις υποθέσεις δηλώνοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι δεν πρόκειται να συρθεί πίσω από οποιονδήποτε για να υπονομεύσει μια στρατηγική στην εξωτερική της πολιτικής, η οποία, όπως γνωρίζετε, προσπαθούμε να είναι πολυδιάστατη, προσπαθούμε να είναι ενεργητική και με πολλά ανοίγματα σε όλο τον κόσμο, χωρίς παρωπίδες και χωρίς αποκλεισμούς».

Ωστόσο, ακόμη από τη Μόσχα, που έχει προαναγγείλει «συμμετρική απάντηση», δεν έχει υπάρξει κάποια δυναμική αντίδραση, παρά μόνο η κλήση του Έλληνα πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών, κίνηση την οποία η Αθήνα θεωρούσε αναμενόμενη. Στόχος της Αθήνας είναι το επεισόδιο να τελειώσει εδώ και να διατηρηθεί μια ισορροπία στις ελληνορωσικές σχέσεις.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη