29 Οκτ 2018

Ο φαύλος κύκλος της καινοτομίας στην Ελλάδα

Οι επιχειρήσεις δε μπορούν, το κράτος δεν θέλει, υποστηρίζει ο καθ. Γιώργος Γιαννόπουλος σε ημερίδα που διεξήχθη στο πλαίσιο του έργου Green Mind για τις ΜμΕ και τίτλο: 
“Αξιοποίηση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας στον τομέα της πράσινης και έξυπνης κινητικότητας ως εργαλείο συνεργασίας και δικτύωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας”. Το έργο υποστηρίζει μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε θέματα και διαδικασίες καινοτομίας ώστε να καταστούν ικανές να εκμεταλλευτούν, σε συνεργασία με τις αρχές, τους ερευνητικούς οργανισμούς και τις ευκαιρίες της αγοράς.

Στην εισήγησή του ο καθηγητής Γιώργος Γιαννόπουλος, Συγκοινωνιολόγος, Ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και πρώην Διευθυντής του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, αναφέρθηκε στην καινοτομία στον τομέα των μεταφορών, αναδεικνύοντας τις παθογένειες του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα. Τα κύρια στοιχεία που λείπουν από τη χώρα μας είναι, σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο
·         Η έλλειψη ισχυρού οικονομικά ιδιωτικού τομέα, ο οποίος να έχει διάθεση να επενδύσει στην καινοτομία (με κάποιες εξαιρέσεις) και
·         Η αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση, που επιτελεί το ρόλο της επιλύοντας προβλήματα χωρίς να διαιωνίζει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Η έλλειψη των παραπάνω στοιχείων συνεπικουρείται από την έλλειψη Σχεδιασμού με μακροχρόνια προοπτική, την απουσία διακομματικά συνεπούς και μακροχρόνιας πολιτικής στον τομέα της καινοτομίας, αλλά και την απαξίωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Επιπλέον, το ασταθές φορολογικό κλίμα, η έλλειψη κινήτρων και η απουσία κονδυλίων (εκτός Ε.Ε.), σε μια μικρή αγορά όπως η ελληνική δημιουργούν ένα φαύλο οικονομικό κύκλο, από τον οποίο το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας δυσκολεύεται να ξεφύγει. Είναι λοιπόν αναμενόμενο η δυνατότητα έλξης καινοτομίας να ελαχιστοποιείται.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη