9 Οκτ 2018

Καραμπινάτο Σκάνδαλο για Ειδικό Δικαστήριο: Μηδενική η αξία της εταιρείας που εξαγόρασε η ΔΕΗ στα Σκόπια (κάρτες)

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που αναδεικνύει ο δημοσιοποιημένος ισολογισμός της εταιρείας του αντιπροέδρου και στενού φίλου του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζάεφ,
Κότσο Ανγκιούσεφ που εξαγόρασε η ΔΕΗ παραμονές της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η εταιρεία πλέον έχει ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ και τα ερωτήματα για την Διοίκηση της ΔΕΗ, τον αρμόδιο υπουργό Σταθάκη και κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου που άναψε το "πράσινο φως" για αυτήν την ύποπτη εξαγορά είναι αμείλικτα.


Και έχουν κυρίως να κάνουν, με την επιχειρηματική σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης σε ότι έχει να κάνει με την ΔΕΗ αλλά και γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση εμφανίσθηκε τόσο... γαλαντόμα απέναντι στο δεξί χέρι του Ζάεφ, προσφέροντας του "ζεστά" 5 εκατομμύρια ευρώ λίγο πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τον λόγο εκτός από τα Αστικά και Ποινικά Δικαστήρια που οφείλουν να ερευνήσουν εάν έχει τελεστεί το κακούργημα της Απιστίας κατά του Δημοσίου από την Διοίκηση της ΔΕΗ, οφείλει να έχει και η Βουλή. Που πρέπει να διερευνήσει και τις ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων- κάτι που εάν αποδειχθεί- μπορεί να ανοίξει διάπλατα μέχρι και την πόρτα του Ειδικού Δικαστηρίου για όσους εμπλέκονται στην πολύ ΒΡΟΜΙΚΗ αυτή Ιστορία.

Η οποία, πάνω από όλα, έχει να κάνει με την ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών, που στην "ούγια" φέρει τα ονόματα Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος.



Τον ισολογισμό για την εξαγορά της εταιρείας εμπορίας ηλεκτρισμού στα Σκόπια από την ΔΕΗ φέρνει την Τρίτη στη δημοσιότητα το skai.gr.

Η εταιρεία του αντιπροέδρου και στενού φίλου του πρωθυπουργού Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφέχει αρνητικά κεφαλαία, τα πάγια της δεν ξεπερνούν τα 600.000 δηνάρια, έχει το 40% των ζημιών του κλάδου και μόνο το 11% του τζίρου.


Παράλληλα, ο δείκτης της πιστωτικής ικανότητας είναι αρνητικός, και ενώ έχει γράψει ζημιές για το 2017 η ΔΕΗ την εξαγοράζει δύο μήνες πριν την συμφωνία των Πρεσπών έναντι του ποσού των 4,8 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε δηλώσεις του είχε πει ότι την εξαγορά την ενέκρινε η γενική συνέλευση των μετόχων, η διοίκηση της ΔΕΗ ότι δέχθηκε εισήγηση από τις υπηρεσίες ενώ έως και σήμερα δεν έχει απαντηθεί γιατί τα χρήματα κατέληξαν στους προσωπικούς λογαριασμούς του Ανγκιούσεφ, και όχι στον όμιλο που υπάγονταν η EDS.



6 καίρια ερωτήματα σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας:

1. Έχει αρνητικά κεφάλαια
2. Τα πάγια της είναι μόνο 600.000 ευρώ
3. Έχει το 40% των ζημιών του κλάδου ενώ έχει μόνο το 11% του τζίρου
4. Μία εταιρεία με μόνο 36 άτομα προσωπικό
5. Ο δείκτης πιστωτικής ικανότητας αρνητικός που σημαίνει δεν αγοράζει κανείς, και
6. Έχει γράψει ζημιές το 2017

To 1,2 και 5 όχι μόνο δεν δικαιολογούν τα 5 εκατ. ευρώ, αλλά ούτε καν την αγορά με μηδενική αξία.



Την ιστορία είχε αναδείξει με δημοσιεύματα του ο Lykavitos.gr στις αρχές Σεπτεμβρίου, δίνοντας αναλυτικά όλες τις πτυχές και λεπτομερέστατα στοιχεία της ομιχλώδους υπόθεσης.

Η ΔΕΗ, τότε, σε ανακοίνωση της υποστήριξε ότι έλαβε μια «επιχειρηματική απόφαση» που θα της άνοιγε την πόρτα για την εμπορία ενέργειας στα Βαλκάνια, ενώ η ελληνική κυβέρνηση στην πραγματικότητα απέκρυψε τη συγκεκριμένη απόφαση και ενέργεια, η οποία ολοκληρώθηκε λίγες ημέρες πριν την υπογραφή της Συμφωνίας στις Πρέσπες για το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων.

Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι το κόστος της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει του δημοψηφίσματος στα Σκόπια ανήλθε σε πέντε εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν όσα και τα χρήματα που έδωσε η ΔΕΗ για την εξαγορά της EDS, με διαχειριστές ανθρώπους του ιδίου του Σκοπιανού αντιπροέδρου.


Ποια είναι η EDS

Ο Ομιλος EDS, αποτελεί μία ανερχόμενη εταιρεία στον τομέα της εμπορίας και προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, στη FYROM.

Ιδρύθηκε το 2012 και έχει θυγατρικές στη Σερβία, στη Σλοβακία και στο Κόσσοβο. Είναι μέλος του Ουγγρικού Χρηματιστηρίου Ηλεκτρικής Ενέργειας (HUPX) και διαθέτει άδειες εμπορίας (trading) Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Σερβία, στο Κόσσοβο, στην Κροατία, στη Βουλγαρία και στην Ουγγαρία.

Είναι από τους σημαντικότερους συμμετέχοντες στο απελευθερωμένο τμήμα της Ηλεκτρικής Αγοράς προμήθειας της γειτονικής χώρας και παρέχει ηλεκτρική ενέργεια κυρίως σε μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις.

Το χαρτοφυλάκιο των πελατών της περιλαμβάνει το 40% των εταιρειών με περισσότερους από 50 υπαλλήλους, για τις οποίες διαθέτει ισχύ συνολικά 320 μεγαβάτ.

Τέλος, διαθέτει χαρτοφυλάκιο πελατών 10 μεγαβάτ στην αγορά προμήθειας (λιανική) της Σερβίας.


«Ποιος έδωσε την πολιτική εντολή στη ΔΕΗ για την εξαγορά της EDS έναντι 5 εκατ. ευρώ;»






Στην υπόθεση είχε παρέμβει η ΝΔ μέσω του τομεάρχη Εθνικής ‘Αμυνας, Βασίλη Κικίλια, ασκώντας δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης και θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα: «Πρέπει να βγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα και να απαντήσει: Ποιος έδωσε την πολιτική εντολή στη διοίκηση της ΔΕΗ για να εξαγοράσει την εταιρεία εμπορίας ενέργειας EDS έναντι 5 εκατ. ευρώ από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων ενόψει της συμφωνίας για το Σκοπιανό;» ανέφερε ο κ. Κικίλιας, καλώντας τον κ. Τζανακόπουλο να απαντήσει.

«Η ΔΕΗ έχει κινδυνεύσει 2-3 φορές να χρεοκοπήσει τον τελευταίο χρόνο. Δεν είχε να πληρώσει τη μισθοδοσία της. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, μαζί με τον αρμόδιο τομεάρχη κ. Σκρέκα, έκαναν συνέντευξη Τύπου για το θέμα της ΔΕΗ, την αδυναμία της επιχείρησης, τα μπλακ άουτ, τα προβλήματα χρηματοδότησης» υποστήριξε ο κ. Κικίλιας, για να προσθέσει:


«Και δύο μήνες πριν τη συμφωνία των Πρεσπών, έδωσαν εν κρυπτώ στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων, «μποναμά» 5 εκατομμύρια ευρώ μέσω της ΔΕΗ.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πολιτική εντολή. Το θέμα είναι μείζον, πάρα πολύ σοβαρό και πρέπει να διερευνηθεί άμεσα, σήμερα κιόλας».



Αλλά και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Μανιάτης παρενέβη στο θέμα λέγοντας ότι θα το φέρει με ερώτηση στη Βουλή ώστε να απαντήσει η κυβέρνηση.

«Θα αναζητήσουμε στη Βουλή ποιος έδωσε την εντολή» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Γιάννης Μανιάτης προσθέτοντας ότι προφανώς την εισηγήθηκε η Κυβέρνηση γιατί ελέγχει το 51% των μετοχών της ΔΕΗ που παρότι βρίσκεται σε άθλια οικονομική κατάσταση κάνει μια τέτοια εξαγορά.
Επιβεβαίωσε η ΔΕΗ

Με επίσημη απάντηση της η ΔΕΗ τότε επιβεβαίωσε ότι την εξαγορά της EDS έναντι 4,8 εκατομμύρια ευρώ, δυο μήνες πριν την Συμφωνία των Πρεσπών ανήκε στο στενό συνεργάτη του Ζόραν Ζάεφ, επαναφέροντας τα εύλογα ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα της κίνησης αυτής, την ώρα που η εταιρεία ηλεκτρισμού αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα.



Αναλυτικά η απάντηση του διευθυντή του γραφείου τύπου της ΔΕΗ, Ανδρέα Πετσίνη, στο τότε ρεπορτάζ ΣΚΑΪ, είχε ως εξής:

«Η απόφαση για την εξαγορά της EDS είναι καθαρά επιχειρηματική απόφαση της ΔΕΗ στο πλαίσιο της στρατηγικής της για επέκταση στην αγορά των Βαλκανίων. Για την επέκταση αυτήν η ΔΕΗ αναζητεί διαρκώς ευκαιρίες σε όλες τις χώρες της περιοχής. Η συγκεκριμένη εταιρεία βεβαίως και ήταν γνωστό ότι ανήκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Kocho Angjushev, ο οποίος την είχε ιδρύσει το 2012 και την είχε αναπτύξει.

Πρόκειται για μια εταιρεία άριστα οργανωμένη και στελεχωμένη από υψηλότατου επιπέδου προσωπικό. Έχει τεχνογνωσία και εμπειρία στο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας και παρουσία σε διάφορες χώρες της Βαλκανικής μέσω θυγατρικών. Για την εξαγορά της και τον καθορισμό του τιμήματος προηγήθηκαν πολύμηνη διερεύνηση και τεκμηρίωση από έγκριτους διεθνείς οίκους και ασφαλώς due diligence (οικονομικό, νομικό κ.λπ.).


Το τίμημα είναι ακριβώς 4,8 εκατ. ευρώ, χωρίς καμιά ‘’ουρά’’ και χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση για τη ΔΕΗ, και τα χρήματα κατατίθενται σταδιακά, σε συνάρτηση με την τήρηση όλων των όρων της σύμβασης αγοραπωλησίας, σε λογαριασμούς στο όνομα του ιδιοκτήτη, οι οποίοι είναι αποτυπωμένοι στη σύμβαση».



Το θέμα είχε αναδείξει και ο Φιλελεύθερος μέσα από τη στήλη Πετριές του Θανάση Μαυρίδη.

Συγκεκριμένα έγραφε στις 3 Μαΐου:

Μία από τις μεγαλύτερες απορίες της τελευταίας τριετίας είναι για ποιον λόγο η «ταλαιπωρημένη» ΔΕΗ εξαγόρασε την αντίστοιχη ηλεκτρική εταιρεία των Σκοπίων. Όταν οι οικονομικές σου καταστάσεις έχουν την εικόνα που έχουν οι οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ, το τελευταίο πράγμα που πρέπει να σε απασχολεί είναι η εξαγορά μιας εταιρείας.

Μόνο έναν γνωρίζω που σε δύσκολες για τον ίδιο εποχές αγοράζει για γούρι ένα αυτοκίνητο ή ένα πανάκριβο ρολόι, αλλά φαντάζομαι ότι αυτή δεν είναι μία ανάλογη περίπτωση. Η εξαγορά – έκπληξη συμφωνήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο. Η εξαγορά κόστισε 4,8 εκ. ευρώ. Δεν μιλάμε για τα δάνεια της Αγγλίας, αλλά δεν είναι και «αέρας» για μία εταιρεία σαν την ΔΕΗ.

Η EDS ήταν θυγατρική εταιρείας που ίδρυσε ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της FYROM. Αυτή θα ήταν μία πολύ καλή εξήγηση. Θα μπορούσε να είναι κι έτσι, αλλά δεν φαίνεται να πρόκειται για μία τόσο απλοϊκή εξήγηση. Κι εν πάση περιπτώσει, πρόκειται για μία «λογική συναλλαγή». Δεν κάνεις κανείς τέτοιου είδους παιγνίδια με 4,7 εκ. ευρώ.

Φανταζόμαστε ότι ο κ. Κοτζιάς ως βαθύς γνώστης των ζητημάτων της Βαλκανικής θα μπορεί να δώσει μία καλύτερη ερμηνεία στα τεκταινόμενα. Έκαστος στο είδος του και ο Νίκος στις διεθνείς σχέσεις και κυρίως σε αυτές των Βαλκανίων. Είναι αυτό που λέμε ένας άνθρωπος φτιαγμένος για αυτή την δουλειά.

Πάμε πάλι! Η προβληματική ΔΕΗ που της οφείλει χρήματα ο μισός πληθυσμός της χώρας και εξ αυτού του γεγονότος δεν ξέρει μια ολόκληρη κυβέρνηση τι να την κάνει, εξαγοράζει την ηλεκτρική εταιρεία των Σκοπίων. Αν ο σκοπός ήταν αυτό που λέμε «εθνικός», τότε θα πρέπει οι άνθρωποι να μας λυπήθηκαν. Κρίση, μιζέρια, εκπτώσεις. Αυτή είναι μία φυσική ροή των πραγμάτων. Αλλά δεν φαίνεται να είναι αυτό.

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι στην πρώτη φάση των συζητήσεων για το Σκοπιανό υπήρχαν αναφορές σε θέματα όπως η οικονομική συνεργασία και το ενεργειακό. Σήμερα οι σχετικές αναφορές έχουν κατά κάποιο τρόπο εξαφανιστεί. Και αναφερόμαστε στο θέμα του αγωγού μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων. Και νομίζουμε ότι κάπου εδώ αρχίζουν τα ωραία. Ή αλλιώς πως μία επένδυση 4,8 εκατ. ευρώ μπορεί να κρύβει επενδύσεις της τάξης των 400 εκατ. ευρώ και δουλειές δισεκατομμυρίων.

Κάποιοι πονηροί φίλοι από την αλλοδαπή, οι οποίοι δεν αφήνουν τίποτα να πέσει στο πάτωμα, συνδέουν αυτό το θέμα με εκείνο του λιγνίτη. Πως; Μέσω του ενδιαφέροντος μιας κινέζικης εταιρείας που εξειδικεύεται στο αντικείμενο. Κι αν οι ίδιοι Κινέζοι λυπηθούν την κατάντια της ΔΕΗ και θελήσουν να ρίξουν μερικά εκατομμύρια για να την «σώσουν»;

Επειδή αν «πέσει» η ΔΕΗ θα έχει μεγάλο πρόβλημα η Ελλάδα, μεγαλύτερο κι από τις τράπεζες. Κι αν είναι κάποιος να σώσει την Ευρώπη από τέτοιους πονοκεφάλους, μπορεί και να ξεπεραστούν οι όποιες ενστάσεις για την εξαγορά μιας ευρωπαϊκής εταιρείας από Κινέζους.

Αυτό λένε οι πονηροί μου φίλοι, ότι η ΔΕΗ και τα Σκόπια είναι δύο μόνο κομμάτια του ίδιου παζλ. Εγώ εξακολουθώ και πιστεύω μόνο τον Νίκο τον Κοτζιά. Τους δικούς μας ανθρώπους εμπιστεύομαι. Τι λένε δεξιά και αριστερά…



https://www.lykavitos.gr/karampinato-skandalo-gia-eidiko-dika/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη