14 Δεκ 2018

Κυβέρνηση, περιοδεύων θίασος σε αποδρομή: Ένας ανήμπορος Πρωθυπουργός και ένα διαλυμένο κόμμα οδηγούν τη χώρα στο γκρεμό

Χωρίς προηγούμενο στα ελληνικά κοινοβουλευτικά χρονικά είναι αυτό που
βιώνει η πολιτική σκηνή της χώρας τα τελευταία 24ωρα με αποκλειστική ευθύνη του Πάνου Καμμένου αλλά και με την πλήρη αποδοχή και ανοχή της κατάστασης από τον ανήμπορο Αλέξη Τσίπρα.

Ένα διαλυμένο κόμμα, οι ΑΝΕΛ, μια κυβέρνηση σε αποδρομή, και δύο συνέταιροι που ενδιαφέρονται μόνο για να μη χαλάσει η συμμαχία και χαθεί η εξουσία, οδηγούν τη χώρα σε αδιέξοδα, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά.


Ξεπερνώντας τα όρια της γελοιότητας, εχθές, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, απασφάλισε μία μεγάλης ισχύος «τορπίλη» με τη δήλωση ότι θα παραιτηθεί από υπουργός στα μέσα Ιανουαρίου όταν θα ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ αλλά το Μαξίμου έσπευσε αμέσως να τον επαναφέρει στην τάξη.

Το αποτέλεσμα ήταν μία μεταστροφή του και επαναφορά στην γνωστή θέση του ότι θα παραιτηθεί όταν η Συμφωνία των Πρεσπών σταλεί στη Βουλή προς κύρωση. Πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για κωλοτούμπα, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι ο αρχηγός των ΑΝΕΛ βιώνει αντιφατικά την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει.

Μπορεί, λοιπόν, να μετέθεσε χρονικά την παραίτησή του και την ώρα της αλήθειας για το κόμμα του, αλλά δεν μετέθεσε για αργότερα την αποπομπή-αποχώρηση του Τέρενς Κουίκ, ο οποίος είχε εδώ και καιρό διαχωρίσει την θέση του από τους ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό.Γεγονός παραμένει ότι ο μικρός κυβερνητικός εταίρος αποσυντίθεται.

Την ίδια στιγμή, από τον κύκλο του Πάνου Καμμένου διοχετεύεται η πληροφορία πως ασκούνται πιέσεις στον πρωθυπουργό με σκοπό να πειστεί να μην φέρει προς κύρωση στην Βουλή την συμφωνία των Πρεσπών.

Η ελπίδα ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αποσυρθεί από την Συμφωνία, επικαλούμενος τις δηλώσεις Ζάεφ, μάλλον φαντάζει ουτοπική. Ειδικά όταν στελέχη του Μαξίμου υποστηρίζουν πως οι δηλώσεις Ζάεφ έγιναν για το εσωτερικό του ακροατήριο και με σκοπό να διευκολυνθεί η συνταγματική αναθεώρηση. Με άλλα λόγια, το Μαξίμου πιστεύει ότι ο σκοπιανός πρωθυπουργός παραμένει προσηλωμένος στην Συμφωνία.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να μην έχει καμία διάθεση να αποστασιοποιηθεί από την Συμφωνία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζει προβλήματα για την κύρωσή της. Ένα ακούει στο όνομα Κατερίνα Παπακώστα, η οποία δήλωσε: «Όσοι σχολιάζουν και θεωρούν πως είμαι στην κυβέρνηση ως προϊόν συναλλαγής για την Συμφωνία των Πρεσπών θα με βρουν απέναντι τους με όλα τα όπλα που μου παρέχει η Δημοκρατία, όπως δεν έχω κάνει τα 18 χρόνια που πολιτεύομαι», είπε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αποφεύγοντας πάντως, να αποσαφηνίσει τί πρόκειται να πράξει.
Κυβέρνηση μειοψηφίας

Ανεξαρτήτως του τι θα κάνει ο Καμμένος, μάλλον λίγη σημασία έχει καθώς φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να πάνε το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές με μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Το προανήγγειλε χθες ο Δ. Τζανακόπουλος Μιλώντας στην ΕΡΤ είπε: «Να σας θυμίσω ότι και στην Ισπανία υπήρξε κυβέρνηση μειοψηφίας η οποία κυβέρνησε με επιτυχία. Κάτι τέτοιο προβλέπεται συνταγματικά. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Αποκάλυψε μάλιστα και το χρονοδιάγραμμα. Εφόσον το κείμενο κυρωθεί στα μέσα Ιανουαρίου στα Σκόπια στη συνέχεια, θα έρθει προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Κάτι που σημαίνει πως είτε στις 15 Ιανουαρίου παραιτηθεί ο Καμμένος και αποσύρει τους υπουργούς του, είτε αργότερα η απόφαση ελήφθη. Θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, αποχωρώντας από αυτήν αλλά ψηφίζοντας εναντίον της πρότασης μομφής που πιθανότατα θα καταθέσει η ΝΔ για να τους εκθέσεις.

Πρόκειται ασφαλώς για παραλογισμό καθώς ο Καμμένος δεν συμφωνεί με το Μακεδονικό αλλά δεν θα ρίξει την κυβέρνηση η οποία προωθεί τη συμφωνία.

Πληροφορίες μάλιστα λένε ότι ο Καμμένος είναι εκνευρισμένος από την παρουσία Τσίπρα στη Βουλή γιατί αναφερόταν συχνά στα οφέλη της συμφωνίας των Πρεσπών, εκθέτοντας τον ίδιο. Η ουσία είναι ότι θα πάμε σε κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία όντως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Ο χρόνος των εκλογών θα κριθεί από το πόσο βιώσιμο μπορεί να είναι ένα τέτοιο σχήμα, πόσο μπορεί να αντέξει η Ελλάδα την κοινοβουλευτική αταξία.

Μάλλον όμως δεν μπορεί να αντέξει πολύ αυτό το καραγκιοζιλίκι που θα προκαλεί φθορά και στην κοινωνία. Αλλωστε, για τον κόσμο ο Καμμένος είναι… καμένος λόγω των παλινωδιών του, και δεν μπορεί να κερδίσει πολλά με το ξαφνικό μακεδονικό μπαϊράκι που θα σηκώσει. Ετσι το πιο πιθανό είναι η προκήρυξη των εκλογών για τον Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές.

Κομβικό όμως γεγονός που από μόνο του μπορεί να προκαλέσει εκλογές είναι η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Στο ενδεχόμενο καταψήφισής της, τότε οι κάλπες είναι μονόδρομος, ενώ στην πιθανότητα υπερψήφισης με λιγότερες από 151 ψήφους πάλι το Μέγαρο Μαξίμου έχει πολιτικό ζήτημα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη