23 Ιουλ 2019

ΚΙΝΑΛ: Σε πορεία εσωκομματικής αναδιοργάνωσης-Έρχονται ριζικές αλλαγές

Σε πορεία εσωκομματικής αναδιοργάνωσης βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, στο πλαίσιο
του οδικού χάρτη που εξήγγειλε η Φώφη Γεννηματά στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια


Στα ηγετικά μάλιστα κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η νέα διάταξη δυνάμεωνθα ενισχύσει την άσκηση υπεύθυνης αντιπολίτευσης απέναντι στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ταυτόχρονα θα αποκρούσει τον εισοδισμό του ΣΥΡΙΖΑ στο στελεχιακό και κοινωνικό του ακροατήριο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Φώφη Γεννηματά προχωρά σε ριζικές αλλαγές στο ΚΙΝΑΛ, ώστε να συγκροτήσει μια νέα ομάδα κρούσης σε κόμμα και Βουλή, εντάσσοντας σε αυτήν, τόσο έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη αποδεκτά από την κοινωνία, όσο και νέα, δυναμικά και πολλά υποσχόμενα, που είχαν ενεργό ρόλο στη μάχη των εκλογών από διάφορες θέσεις.

Αιχμή του δόρατος στην αντιπολιτευτική δράση του ΚΙΝΑΛ θα είναι η νέα και ανανεωμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Όσον αφορά τις θέσεις - κλειδιά στη Βουλή, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έχει μακρά και κοινοβουλευτική θητεία και εμπειρία, παραμένει στη θέση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Oµάδας.

Ο πρώην υπουργός δεν είναι καινούργιος σε αυτό τον ρόλο, καθώς διατέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην προηγούμενη Βουλή, όπου κατά γενική ομολογία απεδείχθη ικανός, φέροντας εις πέρας με μεγάλη επιτυχία, το δύσκολο έργο που του είχε ανατεθεί.

Στη θέση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα βρίσκεται για μια ακόμα κοινοβουλευτική περίοδο ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Θα συνεργάζεται στενά με τον νέο Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Δημήτρη Μάντζιο, ο οποίος θα λειτουργεί ως «σύνδεσμος» των βουλευτών με το πολιτικό γραφείο της Φώφης Γεννηματά, ενώ το κόμμα θα εκπροσωπείται στο προεδρείο της Βουλής από τονΟδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, που θα κατέχει θέση αντιπροέδρου.

Όσον αφορά το κόμμα, όπως είναι αναμενόμενο, η νέα ανθρωπογεωγραφία του ΚΙΝΑΛ θα σχηματιστεί κυρίως από πρόσωπα της εμπιστοσύνης της Φώφης Γεννηματά.

Από την παλαιά «φουρνιά» των στενών συνεργατών της Φώφης Γεννηματά, από το κάδρο, δεν θα απουσιάζει ο νυν διευθυντής του πολιτικού γραφείου της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Όθωνας, από τους πιο στενούς και έµπιστους συνεργάτες της τα τελευταία χρόνια. Θεωρείται το «alter ego» της Φώφης Γεννηματά, αλλά και άνθρωπος «ειδικών αποστολών».

Στο επικοινωνιακό σκέλος, ο Παύλος Χρηστίδης θα συνεχίσει να εκπροσωπεί το Κίνημα Αλλαγής και να παραμένει στην πρώτη γραμμή των Μέσων Ενημέρωσης. Εξάλλου, με τις εκατοντάδες «μάχες» που έδωσε σε ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό «αέρα», κέρδισε με το σπαθί του έναν κεντρικό ρόλο στο ΚΙΝΑΛ της «επόμενης μέρας».

Βαρύνοντα ρόλο στην επικοινωνιακή πολιτική και στρατηγική του ΚΙΝΑΛ θα συνεχίσουν να έχουν ο Φίλιππος Φιλιππακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Βοσδογάνης, οι οποίοι έχουν πάρει υψηλές βαθμολογίες από την Φώφη Γεννηματά στο αντικείμενο της αρμοδιότητάς τους.

Το πάζλ του επικοινωνιακού επιτελείου αναμένεται να ολοκληρωθεί αφότου καλυφθεί η θέση του Γραμματέα του Τομέα Επικοινωνίας που παρέμεινε «ορφανή», μετά την αποχώρηση του Σταμάτη Μαλέλη.

Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται για να τον αντικαταστήσουν είναι του Φίλιππου Φιλιππακόπουλου, ενώ τις τελευταίες μέρες «παίζει» και το όνομα της πρώην διευθύντριας Τύπου του Σταύρου Θεοδωράκη, Λίνας Παπαδάκη.

Κομβικό ρόλο για την ανασυγκρότηση του κόμματος καλείται να παίξει ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης. Ο ρόλος του θα είναι αναβαθμισμένος, δείγμα και του πολύ υψηλού βαθμού εμπιστοσύνης που του δείχνει η Φώφη Γεννηματά.

Παράλληλα, μια σειρά από νέα στελέχη αναλαμβάνουν κρίσιμους τομείς, όπως ο νέος υπεύθυνος Οργανωτικού του κόμματος Στέφανος Παραστατίδης, που θα «τρέξει» την επιχείρηση ανασύνταξης του κόμματος σε οργανωτικό επίπεδο.

Κεντρικό και σημαίνοντα ρόλο στον Τομέα Οργανωτικού θα έχει και ο στενός συνεργάτης της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κουρόγιωργας που επωμίστηκε το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης του κόμματος στη Β’ Αθήνας και ενόψει των εκλογών ανέλαβε μεγάλο μέρος της κινητοποίησης των οργανώσεων.

Ενεργό ρόλο στον Τομέα Οργανωτικού θα έχουν και άλλα κομματικά στελέχη, όπως, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Λυμπερόπουλος, ο Φώτης Τσακοπιάκος, ο Θόδωρος Καπετανάκης και οΑποστόλης Ραυτόπουλος, ενώ το πάζλ των προσώπων θα συμπληρωθεί μετά από εκτενή συζήτηση στα ηγετικά κλιμάκια του ΚΙΝΑΛ.

Τον συντονισμό των Τομέων Πολιτικής του ΚΙΝΑΛ - σε αντιστοιχία με τα υπουργεία – αναλαμβάνει ο Αποστόλης Σπυρόπουλος, ενώ ο Χρήστος Ασπιώτης την ανασύσταση με βάση το νέο καταστατικό των Οργανώσεων χώρου δουλειάς, στους εργαζόμενους, αλλά και των «Δικτύων» του κόμματος στους ΕΒΕ, στους επιστήμονες στους αγρότες κ.α.

Αμετακίνητος στο πόστο του θα παραμείνει ο υπεύθυνος του Τομέα Κινητοποιήσεων Σωτήρης Μάνεσης.

Στην κεντρική ομάδα κρούσης θα βρίσκεται και ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος θα συνεχίσει να έχει την ευθύνη του πολιτικού σχεδιασμού και την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αναλάβει και τον συντονισμό μεταξύ κοινοβουλευτικής ομάδας και κόμματος.

Αναβαθμισμένο ρόλο το επόμενο διάστημα θα έχει και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΚΙΝΑΛ. Σύμφωνα μάλιστα με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, τα μέλη του οργάνου αναλαμβάνουν την πολιτική και οργανωτική ευθύνη Περιφερειών, ενώ στελέχη του οργάνου, όπως, μεταξύ άλλων, η Τόνια Αντωνίου, η Εύη Χαλάτση και ο Θόδωρος Μαργαρίτης, φημολογείται ότι θα επωμιστούν και επιπρόσθετους ρόλους.

Τέλος, θεωρείται βέβαιο ότι θα αξιοποιηθούν τόσο πρώην βουλευτές που έμειναν εκτός βουλής, όσο και νέοι υποψήφιοι που έκαναν πολύ καλή πρώτη εμφάνιση.

# Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη