22 Ιουλ 2019

Δένδιας: Ενίσχυση της συνεργασίας με τη Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο

Η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει την ενίσχυση της συνεργασίας με τη Ρωσία,
δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφερθείς στους δεσμούς αιώνων μεταξύ των δύο χωρών.

Τον τρόπο που θα κινηθεί η κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική περιέγραψε ο υπουργός Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεν διεκδικεί το μονοπώλιο του πατριωτισμού», αλλά αντίθετα «θα διαβουλεύεται και θα ενημερώνει την αντιπολίτευση» και «θα σέβεται και θα ακούει την κριτική».



Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους επιμέρους τομείς των εθνικών θεμάτων και στη σχέση της Ελλάδας με άλλες χώρες.

Για τη Ρωσία, ο κ. Δένδιας τόνισε πως θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της συνεργασίας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

«Ρωσία και Ελλάδα συνδέονται με ισχυρούς ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς για αιώνες. Η ειλικρινής φιλιά παραδοσιακά ενώνει τους λαούς των δυο χωρών», πρόσθεσε.

Για το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας είπε ότι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης και επωφελούς λύσης, είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η επίτευξη λύσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με την πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου. Πρόσθεσε ότι προϋπόθεση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι να τερματιστούν οι παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις και να απομακρυνθούν τα τουρκικά πλοία από την κυπριακή αιγιαλίτιδα ζώνη και ΑΟΖ.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπ. Εξωτερικών υπογράμμισε ότι στόχος είναι η πολιτική που θα βασίζεται στις αρχές της καλής γειτονίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. «Γνώμονάς μας είναι το διεθνές δίκαιο που δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, απειλές πολέμου ή μονομερείς διεκδικήσεις», δήλωσε. Αναφέρθηκε, τέλος, στη διαμόρφωση πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας καθίσταται λιγότερο ορατή.

Για τα Βαλκάνια, υποστήριξε ότι στόχος αποτελεί «η ενίσχυση του πολιτικού και οικονομικού αποτυπώματος της Ελλάδας» και η υποστήριξη της ενταξιακής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες και δεν θα ανεχθεί τη μη συμμόρφωση των Σκοπίων.

«Η Συμφωνία έπρεπε να ολοκληρωθεί με επωφελέστερο τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα. Σκοπός μας είναι να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειές της. Θα επιδιώξουμε την εμβάθυνση στις σχέσεις με τον βόρειο γείτονά μας, στο πλαίσιο της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας. Δεν θα ανεχθούμε, όμως, φαινόμενα μη πλήρους συμμόρφωσης», δήλωσε.

Για την Αλβανία, ο υπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να υλοποιήσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Ελλάδα και διαμήνυσε ότι η Ελλάδα θα παρακολουθεί στενά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τον έμπρακτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας», εξήγησε.

Για την Κίνα, ο υπουργός δήλωσε ότι θα επιδιώξει περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων, παρατηρώντας ότι η επένδυση στον Πειραιά αποτελεί ενθαρρυντική εφαλτήριο για την προοπτική κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Για τις ΗΠΑ, ο κ. Δένδιας εξήγησε πως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και η πολιτική της χώρας «δημιουργούν προϋποθέσεις για στενότερη συνεργασία».

Για τον Αραβικό Κόσμο, τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε ότι η παραδοσιακή σχέση της Ελλάδας με αραβικές χώρες έχει εξελιχθεί. «Με χώρες όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία και ο Λίβανος έχει φθάσει σε υψηλό επίπεδο ωρίμανσης στα πεδία της πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας», επισήμανε.

sputniknews.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη