11 Ιουλ 2019

Αυτό είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για τις εκκρεμείς συντάξεις

Λύση στο πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις που καθυστερούν έως 2,5 χρόνια
είναι έτοιμη να δώσει η νέα Κυβέρνηση.

Την Τρίτη κατά την παράδοση - παραλαβή του υπουργείου Εργασίας ο νέος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, έκανε λόγο για λογιστικές μεθοδεύσεις που εμφανίζουν πλεόνασμαπαγώνοντας την έκδοση των συντάξεων.


Η άμεση έκδοση των εκκρεμών συντάξεων που ξεπερνούν τις 250.000 είναι βασική προτεραιότητα της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υπόθέσεων.

Σήμερα στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ οι εκκρεμότητες στην έκδοση συντάξεων είναι περίπου 250.000, με τους υποψήφιους συνταξιούχους να περιμένουν τη σύνταξή τους έως και τρία χρόνια.

Μάλιστα, αποκαλύπτεται ότι δεν εκδίδουν εδώ και μια τριετία από την εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου ερμηνευτικές εγκυκλίους για να πληρωθούν οι συντάξεις.

Ήδη με προσωρινή σύνταξη πείνας 400 ευρώ εδώ και 36 μήνες αναγκάζονται να ζουν περίπου1.300 συνταξιούχοι με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ.
Μηταράκης: «Οι συντάξεις θα εκδίδονται αυθημερόν»

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότη Μηταράκη, η ψηφιακή και άμεση έκδοση των συντάξεων αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητεςτης Κυβέρνησης.

«Η ψηφιακή και άμεση έκδοση των συντάξεων αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης,μέχρι τον Ιούνιο του 2020, το 1/3 των συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά, αυτόματα και αυθημερόν», δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης.

Όπως είπε ο Νότης Μηταράκης, το ασφαλιστικό είναι ένα αρκετά δύσκολο χαρτοφυλάκιο. «Ξεκινώντας θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές στον νόμο Κατρούγκαλου προς μία αναλογικότερη απόδοση συντάξεων παράλληλα με την επίτευξη της μείωσης των εισφορών,μέτρα που αποτελούν βασικό μέρος του πακέτου ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης και ενίσχυσης της απασχόλησης», ανέφερε ο Νότης Μηταράκης.

Ακόμα, ο νέος υφυπουργός Εργασίας σημείωσε πως υπάρχουν κάποιες ειδικές κατηγορίεςσυντάξεων που δεν εκδίδονται, εξαιτίας της έλλειψης των απαραίτητων εγκυκλίων και «αυτή η κατάσταση είναι κάτι που η Κυβέρνηση επιθυμεί να αλλάξει άμεσα».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη